0 comentarii

Ce facem cu micile afaceri in 2010?

Stiti cum se spune: „De ce ti-e frica nu scapi!”.

Asa mi s-a intamplat si mie si nu cred ca era vorba de gandire negativa.

Scriam aici in decembrie ca e momentul sa ne inchidem firmele, deoarece posibilitatea de a opta pentru varianta fiscala de microintreprindere va inceta la sfarsitul anului. Eram suficient de sigura de acest lucru incat sa-mi suspend activitatea firmei si, in consecinta, am facut-o. Cu toate acestea mai pastram o farama de speranta (nu pentru mine, intrucat dupa suspendare nu mai aveam cale de intoarcere) ci pentru alti mici intreprinzatori care, nefiind conectati permanent la fluxul de informatii din domeniul fiscal, neavand o capacitate de reactie suficient de rapida sau chiar fiind indusi in eroare de diverse promisiuni, nu au actionat proactiv si au ramas prinsi in aceasta capcana, chiar si o singura zi, in anul 2010.

Intr-un final, dupa jumatatea lunii ianuarie 2010, cu deosebit respect fata de contribuabil, Ministerul Finantelor Publice ne informeaza oficial ca microintrepriderile si-au pierdut acest statut la data de 31 decembrie 2009. Cam tarziu anuntul, dupa parerea mea, dar cui ii pasa de asta?

Urmeaza marea agitatie. Toata lumea da din colt in colt disperata, pana la sfarsitul lunii trebuie modificat, prin declaratie, vectorul fiscal. Toti incep sa se teama de termene depasite, amenzi si cozi la ghisee. Dupa mai mult de o saptamana, in 25 ianuarie, vine si raspunsul: contribuabilii nu trebuie sa depuna declaratia, vor fi trecuti din oficiu la statutul de platitori de impozit pe profit.

Ce se schimba pentru o fosta microintreprindere devenita platitoare de impozit pe profit:

1. In primul rand calcularea impozitului datorat. Firma va datora o cota de impozit de 16% pe suma rezultata din diferenta intre Venituri si Cheltuielile deductibile.  Atentie aici. La o microintreprindere nu existau cheltuieli deductibile, asadar nu conta prea mult ce cheltuieli faceai pe fima. Acum conteaza, iar pentru cheltuielile care nu se justifica din punct de vedere al afacerii va trebui sa platesti impozit, intrucat acestea sunt nedeductibile.

2. Impozitul minim. Daca impozitul calculat dupa formula de mai sus este mai mic decat impozitul minim stabilit de codul fiscal atunci vei fi obligat sa platesti impozitul minim.

3. Declararea profitului. Impozitul pe profit calculat se declara si se plateste trimestrial pentru firmele cu cifra de afaceri mica. Dar la finalul anului fiscal se completeaza o declaratie speciala privitoare la profitul obtinut pe intreg anul. Aceasta declaratie (Decl.101) va fi in mod obligatoriu certificata de un consultant fiscal.

4. Declaratiile privitoare la impozitul pe salarii si contributii sociale, pentru firmele care au angajati, nu se vor mai depune trimestrial, ca in cazul microintreprinderilor, ci lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare. Pana la acelasi termen trebuie facuta si plata impozitelor si contributiilor respective.

Ce alte noutati aduce 2010 pentru patroni:

1. Contributii sociale pentru dividende. Legea unitara a pensiilor, aflata inca in dezbatere publica, dar care se preconizeaza a fi adoptata pana la jumatatea anului, preconizeaza obligatia de a plati o cota de 31,5% din suma ridicata de asociati sau actionari sub forma de dividende catre fondul de asigurari sociale (pensii) cu titlul de contributie.

Concluzii:

Dupa plata impozitelor si contributiilor datorate pentru salariati, patronul urmeaza sa plateasca in continuare urmatoarele:

1. Impozit de 16% pe profit su impozitul minim, dupa caz.

2. Impozit de 16% pe dividende

3. Contributie de 5,5% din suma obtinuta ca dividende la fondul de asigurari de sanatate in cazul in care nu plateste deja la acest fond si in calitate de angajat

4. Probabil contributie de 31,5% din suma obtinuta ca dividende la fondul de pensii cu exceptia cazului in care este deja pensionar.

Unii considera ca toate aceste modificari sunt corecte si benefice pentru mediul de afaceri. Evident, cei care nu fac afaceri. Evident, cei care nu inteleg ca a avea o afacere proprie inseamna asumarea unor riscuri, de la acela de a-ti pierde somnul linistit incercand sa gasesti idei si solutii pentru dezvoltare sau chiar supravietuire, pana la acela de a da faliment si de a-ti pierde sursa de venit pentru tine si familia ta.  Pentru ei, asumarea unor asemenea riscuri nu trebuie rasplatita, ci doar penalizata, pentru ca, nu-i asa, patronii sunt cei care exploateaza, fac afaceri murdare si evaziune fiscala.

Cel putin asa am auzit eu la televizor. Ca firmele care s-au inchis sunt alea care oricum faceau evaziune fiscala, ca nimeni n-o sa le simta lipsa, ca economia noastra poate creste si se poate dezvolta doar pe baza supradimensionarii sectorului bugetar si a sustinerii lui cu bani imprumutati. Da, dragii mei, Romania va iesi din criza prin efortul herculean al functionarilor publici si pensionarilor si asistatilor sociali, care par a fi singurii castigatori ai momentului.

Unde este loc pentru generatia urmatoare?  Un raspuns oficial n-am auzit inca. Pe cel neoficial il stim: in afara granitelor tarii.

Si totusi, niste solutii pentru micii intreprinzatori exista, chiar daca nu sunt grozave, chiar daca nu sunt sigure pe termen lung. Dar astea sunt calitatile principale ale unui intreprinzator, flexibilitatea, adaptabilitatea, atitudinea proactiva.

Despre aceste solutii am sa va povestesc saptamana viitoare.

Pana atunci multa bafta si nervi tari va doresc.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *