0 comentarii

Ai o proprietate? Constientizeaza-i valoarea!


Vocatia proprietatii, abordata in articolul precedent, ar trebui sa mearga mana in mana cu constientizarea valorii unei proprietati.

Deoarece in Romania cea mai mare parte a fondului locativ a fost dobandita, in anii 90, contra unor sume absolut insignifiante, o mare parte dintre proprietari nu constientizeaza valoare reala a acestor proprietati. Mai mult, pentru acestia, singura utilitate a locuintei este aceea de a servi drept adapost.

In realitate o proprietate imobiliara (chiar daca indeplineste rolul de locuinta) inseamna mult mai mult decat atat. In functie de situatia financiara, familiala sau chiar de varsta, ea poate fi o investitie, o sursa de venituri suplimentare, un „depozit” de valoare sau  o gaura neagra in buget.

A constientiza, in situatia ta concreta, ce rol indeplineste locuinta intr-un anume moment al vietii este o necesitate financiara a fiecarei familii.

In orice buget cheltuielile cu locuinta ocupa o pondere importanta. Indiferent ca este vorba de rate sau doar de cheltuielile curente de intretinere, fiecare dintre noi trebuie sa planifice permanent alocarea acestor sume. Indiferent cat de mare sau mica este locuinta ta, indiferent daca esti la inceput de drum sau catre finalul vietii, indiferent cati copii ai sau cate persoane locuiti impreuna, daca nu-ti poti permite fara efort deosebit cheltuielile curente ale locuintei inseamna ca aceasta este prea mare pentru tine.

Ce afirmatie mai e si asta, ma veti intreba. Evident ca aceste cheltuieli sunt mari, evident ca proprietarii si le permit cu greu, evident ca multi sunt restantieri la plata ratelor sau intretinerii. Evident.

Si totusi imi mentin afirmatia.

Pentru ca niste cheltuieli pe care nu ni le putem permite nu vor face altceva decat sa ne traga tot mai mult in jos situatia financiara, nu vor face altceva decat sa ne conduca spre afundarea, tot mai adanc, in datorii.

Locuinta, ca proprietate, poate deveni un activ.

Asa cum proprietarul unei afaceri cu pierderi, pentru a-si restructura activitatea va vinde o parte din utilaje si va continua cu mai putin, atat cat isi poate permite, la fel si proprietarul inglodat in datorii a caror stingere nu poate s-o intrevada in viitorul apropiat, isi poate transforma proprietatea in  bani cu care sa o ia de la capat. Da, cu mai putin, cu atat cat isi poate permite. Mai putin inseamna, oricum, mai mult decat nimic.

Va amintiti modul in care, cu un secol-doua in urma, marile familii nobiliare isi vindeau castelele si mosiile pe care nu le mai puteau intretine? Si apoi o lua de la inceput, cu avant si cu un mic capital, eliberati de povara impozitelor enorme si cheltuielilor imense prilejuite de proprietatile lor. Orice sfarsit e un nou inceput.

Vanzarea unei locuinte si cumpararea uneia mai mici sau chiar a unei case la tara, poate insemna renasterea financiara a unei familii. Lichidizarea acestui activ va ajuta la achitarea datoriilor, asigurarea unei locuinte mai ieftine (nu numai ca valoare de achizitie ci si in termenii cheltuielilor curente) si vom ramane probabil si cu o suma suplimentara care poate constitui inceputul unui fond de economii pe care acum, cu bugetul reechilibrat, putem sa incepem sa-l construim.

O astfel de decizie nu e usor de luat. Instinctul nostru de proprietari este foarte puternic si, in plus, mult prea mult pentru un popor ce se declara crestin, ne legam emotional de bunurile lumesti. Ne lipseste acea detasare pragmatica  ce conduce la decizii luate pe baza analizei rationale.

Vad mereu in jurul meu persoane in varsta care cu foarte mare greutate reusesc sa suporte cheltuielile curente ale locuintei. Renunta la multe alte lucruri absolut necesare, isi traiesc in neliniste, nesiguranta si deznadejde ultimii ani din viata, tocmai acum, cand ar avea dreptul la odihna, relaxare si lipsa de griji.

Stiu, imi veti spune ca sunt multe cauze ce conduc la aceasta situatie si asa este. Scopul acestei analize nu este de a cauta vinovati ci de a oferi solutii celor care se afla intr-o asemenea situatie disperata. Atat de disperata incat aud ca exista persoane care mor de foame in propria lor locuinta (a carei valoare ar fi fost, cu siguranta, suficienta pentru a-i hrani bine o lunga perioada de timp).

Stiu ca exista cutuma de a lasa locuinta urmasilor, drept mostenire. E un foarte frumos si sanatos obicei din batrani. Dar atunci voi intreba: mostenitorii aceia chiar nu au nici o obligatie fata de antecesorii lor? Daca au pretentia mostenirii nu e normal sa le asigure (inclusiv prin preluarea in intregime a cheltuielilor locative)  o batranete linistita si demna?

Noi nu ne ducem, asemeni occidentalilor, batranii la „azile” de 5 stele, unde vor fi bine ingrijiti in schimbul locuintei lor. Nuuu. Noi am vrea sa avem totul: si mostenirea si lipsa responsabilitatii pentru ea. Noi ne lasam batranii sa moara de saracie si ne grabim apoi sa intocmim actele de succesiune. Oho, am vazut in viata reala multe asemenea cazuri. Este suprema declaratie de egoism a generatiilor urmatoare.

Si totusi, ar putea fi atat de usor, atat de placut…

Nu ar fi mai potrivit ca bunicul si bunica, locuind intr-o mica garsoniera usor de intretinut (inclusiv in privinta curateniei), cu un cont bunicel in banca (sau cu inca o garsoniera, de data aceasta inchiriata), sa-si permita lungi vacante in zone calde sau in croaziere in jurul lumii, asa cum fac seniorii tarilor civilizate. Fara grija zilei de azi sau de maine, putand savura amintirile unei vieti probabil minunate si rasplatite, la final, pe masura.

Vi se pare un vis imposibil?

Bine… poate am exagerat un pic. Dar o viata lipsita de griji, o luna pe an la bai, bilete la spectacole, plimbari lejere in loc de cozi la promotii si chiar o persoana de ajutor la curatenia in locuinta sunt perfect posibil de obtinut. Trebuie doar sa incetam de a vedea in locuinta scopul suprem al vietii noastre, pentru care suntem dispusi sa sacrificam tot, la nevoie chiar viata. Sa recunoastem ca e doar un bun, cu o anumita valoare,  pe care doar temporar il detinem si pe care nu-l putem lua cu noi definitiv.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *