0 comentarii

2012- Modificari ale Codului Fiscal partea II

2012- Modificari ale Codului Fiscal

-continuare-

Sa continuam, asadar, cu analiza modificarilor ce se doreste a fi introduse, incepand cu 1 iulie 2012, in calcularea contributiei la asigurari sociale.

Venituri din drepturi de autor, conventii civile, contracte de mandat (venituri cvasi-dependente)

Persoanele care realizeaza astfel de venituri se regasesc printre contribuabili asigurati obligatoriu in sistemul public de pensii, la art.  29621 – (1) la lit. e sau la lit.g.

Legat de aceste venituri avem urmatoarele prevederi:

Baza de calcul

Art. 29622 – (1) Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru persoanele prevazute la art. 29621 alin. (1) lit. a) – e) este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, valoarea anuala a normei de venit, sau diferenta dintre venitul brutsi cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50, dupa caz, si nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

(4) Pentru persoanele prevazute la art. 52 lit. a) – e) care nu opteaza pentru impozit final, baza lunara de calcul a contribu?iilor sociale se stabileste potrivit alin. (1), (2) ?i (3), dup? caz. (5) Pentru persoanele prevazute la art. 29621 lit. g) al caror impozit este final potrivit prevederilor Titlului III, sau in cazul in care se opteaza pentru impozit final, baza de calcul a contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50, sau venitul din asociere, dupa caz.

Pentru ca, la noi, fiecare regula are si exceptii, urmeaza:

Excep?ii specifice

Art. 29623 – Persoanele prevazute la art. 29621 alin. (1) lit. f), art. 52 alin. (1) lit. b) ?i e1), art. 71 lit. d), precum si cele care realizeaz? venituri din asocierile fara personalitate juridic? prevazute la art. 13 lit. e), nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

In traducere libera acest lucru inseamna ca angajatorii (platitorii de venit)  persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de autor, conventii civile, contracte de mandat, consignatie etc. nu datoreaza contributii (cota angaatorului) de asigurari sociale.

Cotele de contributie

Art. 29626 – (1) Cotele de contributie pentru contribuabilii prevazuti la art. 29621 sunt cele prevazute la art. 29618 alin. (3), respectiv:

a) cota integrala, pentru contributia de asigur?ri sociale, corespunzatoare conditiilor normale de munca, potrivit legii;

b) cota individuala, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.

(2) Contribuabilii cu regim de retinere la sursa a impozitului pe venit si cu impozit final datoreaz? doar contributia individuala de asigurari sociale, care se calculeaz? prin aplicarea cotei prevazute la art. 29618 alin.(3) asupra bazei de calcul.

Cu alte cuvinte, pentru veniturile din drepturi de autor (si celelalte cu retinere la sursa) nu se va plati si cota angajatorului, ci doar cea a angajatului, de 10,5%.

Concluzii:

De aceasta data veniturile din drepturi de autor si din conventii civile ies in avantaj fata de cele comerciale si din profesii libere, intrucat nu vor datora 31,3% ci doar 10,5% din venitul baza de calcul.

Diferenta este substantiala si probabil vom vedea urmarile ei in migrarea PFA-urilor catre acest tip de contracte, mult mai usor de gestionat de catre prestator (nu se tine contabilitate) si mai avantajoase fiscal. In schimb platitorii veniturilor (angajatori, clienti) isi vor complica viata prin obligativitatea declararii acestor venituri, retinerii si platii contributiilor si impozitelor aferente.

Unii clienti vor accepta aceasta noua formula, altii nu, in functie de natura activitatii si de valoarea contractelor. In cazul unor contracte de valori mici probabil ca va fi prea complicata gestionarea lor de catre clienti si acestia vor renunta la prestatiile respective.

In cazul activitatilor care au drept clienti persoane fizice sau in cazul profesiilor libere nu va fi posibila migrarea catre contracte de prestari servicii sau drepturi de autor, micii meseriasi si prestatori de servicii  ramanad blocati in forma de organizare permisa de lege si platind astfel pretul pentru ca au ales independenta.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *