0 comentarii

Puterea ego-ului

Stand de vorba cu o persoana apropiata, am observat, pentru a cata oara si tot mai evident in ultima perioada (potrivit intentiei mele), cum imediat ce este perceput si atribuit un anume sens din ceea ce vine dinspre interlocutor, “cineva” din mine se activeaza, alarmeaza, apara, justifica, enerveaza, resemneaza.

Inca din timpul acestei desfasurari secventiale, cand sunt vigilenta indeajuns, imi apare intrebarea: cine este acest “cineva” care raspunde in acest fel? Pentru care niste simple vorbe (pana la rastalmacire), spuse de “alt-cineva” au o asa influenta? Ce poate fi atat de perturbator si chiar amenintator pentru aceasta “entitate”, pentru a o indreptati in acest demers aiuritor?
Din nou, din ceea ce experimentez, adeveresc puternica tentatie de a da curs invitatiei fulgeratoare de a intra in joc. De cele mai multe ori, fireasca in nebunia ei, neobservata in trecerea de la un “mine” acum, la un “nu stiu cine” clipa urmatoare.

Repetitiva si obsedanta, sarcina “entitatii” se indeplineste neobosita. La rascruce de ganduri, decid: nu dau atentie acestui fir. Dupa momente, reapare. Subtil, sub forma de disconfort corporal si emotional, ca o urma sacaitoare. Din nou: chiar asa? Nu cred. Si iar si iar. Dupa ceva vreme, se micsoreaza si cine stie, poate se si stinge. Fara nicio asigurare ca peste un oarece interval, mecanismul nu reincepe.

Ca imi declansez eu insami (prin dialogul meu interior victimizant, culpabilizant, inflamant) sau in coproductie cu “cineva-ul” altuia, delirul devine de-a dreptul fascinant. Sau dramatic. Depinde de cat de impletita in povestea cineva-urilor ma las.

“Ai putea sa scrii mai clar, citesc de cateva ori pana sa inteleg”. Deja rotitele mi s-au pornit. “Nu, te asigur ca…De fapt, eu asa…si pe dincolo…Dar…Bine, atunci nu mai …”.

Plasez o curioasa intoarcere de perspectiva: daca in loc sa ma ingrijesc de “cineva-ul meu” aparandu-l, salvandu-l de la ”orice” (fie el luat in ras, pus la indoiala, sfatuit, criticat, ingradit, negat, respins, uitat, nemangaiat, nevazut), as putea sa am grija altfel, ramanand langa “el”, cand i se intampla toate. Nu intr-un mod punitiv: lasa, ca asa ma dezbar de conditionari, nu-mi strica sa ma “expun” si “s-o patesc” ca sa “ma invat minte”. Ci pur si simplu, fara nicio spusa sau actiune anume (care poate peria iluzoriu scaiul viclean).
Mi-a spus, mi-a facut, nu se poate, e inadmisibil, ma desconsidera.
Nu reusesc, eram sigura, de ce mie?, din cauza mea, e inutil.
Nu mai pot, sufar, e confuzant, incomod, necunoscut.

Da, intocmai imi pare, asa se simte, intr-adevar. Si?

Ce se poate realmente intampla cu cineva-ul, daca permit cuvintelor sa fie si sa treaca si actiunilor sa se petreaca, fara sa reactionez, sa o iau personal, sa gasesc ca intr-un fel sau altul, are de-a face cu mine si ca ma lezeaza? Pentru o secunda, doua minute, un sfert de ora, o jumatate de zi?

Nimic. Se aseaza nisipul starnit in pahar si se limpezeste apa.

Posibil sa persiste si sa revina aducerile aminte. Si daca? Cineva-urile sunt versate, pot tine piept.
E de ras?

Pai? Nu e?

Anca

Anca Rugina
www.activeliving.ro

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Motivatie

Despre autor

Scris de

Numele meu este Anca Rugina. Am pregatire de Trainer si Coach NLP, prin programele de formare si certificare urmate la Universitatea NLP din Santa Cruz, cu Robert Dilts, Judith Delozier, Suzi Smith. Am devenit de asemenea NLP Practitioner si Master Practitioner, cu certificare SNLP SUA, IANLP Switzerland & IN Germany, fiind absolventa a scolii Competent Consulting Romania. Continuand acest parcurs, am colaborat ca asistent in cadrul cursurilor de formare in NLP, Practitioner si Master Practitioner, organizate de Competent Consulting. Am participat la peste 900 de ore de training si dezvoltare personala in NLP (Programare Neuro-Lingvistica) si la peste 1000 ore de dezvoltare personala in Psihoterapie Experientiala si Psihodrama. Imi imbogatesc continuu abordarea accesand diferite metode de autocunoastere si evoluare: Constelatii Familiale, meditatie. Viziunea mea este o lume in care oamenii traiesc in armonie cu ei insisi si cu natura. Contributia mea la aceasta lume este sa traiesc constient, sa imi aduc cunostintele si experienta in sprijinul celorlaltora, astfel incat oamenii sa se simta acceptati pentru ceea ce sunt, sa isi acceseze si sa isi foloseasca resursele interioare pentru a-si crea viata pe si-o doresc, in ritmul potrivit lor. Modalitatea prin care pun in aplicare aceasta misiune este sa sustin sedinte de coaching individual si sa facilitez workshopuri de dezvoltare personala, insotind transformarea la nivelul actiunilor, abilitatilor, modului de a gandi, de a simti si relationa, in acord cu natura si telurile de viata ale fiecaruia. www.activeliving.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *