0 comentarii

De ce nu obtin mereu tot ceea ce imi doresc……..

Lista articolelor din seria: Ce imi doresc!

  1. De ce nu obtin mereu tot ceea ce imi doresc……..
  2. Oare de ce nu obtin ce imi doresc?

Alice se intalni cu motanul la o intersectie.

– Domnule motan, ati putea sa-mi spuneti pe ce drum sa o iau?

– Aceasta depinde in buna masura de locul in care intentionezi sa ajungi, raspunse motanul.

– in ceea ce ma priveste, imi este indiferent…, spuse Alice.

– Atunci, fiecare drum este bun, raspunse motanul.

-… numai sa ajung totusi undeva, incerca sa explice Alice.

– Ah, dar vei ajunge, fara indoiala, spuse motanul, daca vei merge atat cat trebuie.

“Alice in tara Minunilor”, de L. Carrol

 

Majoritatea dintre noi ratacim prin viata fara o tinta anume, privind cu dispret la cersetori, multumind cerului ca nu suntem ca ei, pentru ca apoi sa privim cu invidie catre cei bogati acuzand acelasi cer, ca nu a fost la fel de darnic si in cazul nostru. Insa ceea ce pierdem din vedere este faptul ca Universul este echidistant fata de toata lumea. Natura este intocmai.

Priviti un copac, el ofera umbra oricui, fara discriminari, evident pentru a beneficia si tu de umbra lui trebuie sa te deplasezi pana la el. Tot asa si cu o floare. Ea ofera oricui parfumul ei, desigur daca si tu iti indeplinesti partea ta din ecuatie, respectiv sa te deplasezi catre ea.

In aceste conditii ne traim viata. Privim cu dispret sau cu invidie catre existenta altora, fara sa cercetam care au fost actiunile respectivilor, actiuni care au avut ca rezultat insasi realitatea observabila in acest moment. Se pare ca iubim sau criticam doar rezultatele, munca din spatele lor ramane pe un plan secund. Un intelept indian spunea odata ca in viata trebuie sa iubesti si semintele, nu doar florile.

De ce nu obtinem mereu tot ceea ce ne dorim? Atunci cand ne referim la dorintele altora, ne este usor sa gasim raspunsuri. Spunem cu usurinta ca respectivii nu aveau nevoie de ceea ce isi doreau, poate ca nu meritau, poate pentru ca nu au facut suficient pentru ceea ce isi doreau, poate ca nu era momentul, poate ca le-ar fi facut rau in viitor……dar cand este vorba despre dorintele tale, lucrurile par sa se complice.

Brusc nu o sa mai fii atat de critic sau de intelept. Desigur in adancul subconstientului tau vei gasi cateva motive pentru care lucrurile nu evolueaza in directia dorita, insa iti va fi foarte greu ca de unul singur sa le scoti la suprafata. Subconstientul nu ne este dusman, insa are capacitatea extraordinara de a ne arata conflictele si tensiunile interioare, de a ne aduce in fata refularile si lucrurile nespuse, sau de a ne atrage atentia asupra incoerentelor noastre dintre gandire si actiune.

Acum te afli la inceput de drum, intr-o mica sau mai mare masura. Cu siguranta iti imaginezi viitorul  intr-un fel sau altul. Daca mi-ar fi permis sa iti dau un singur sfat, fara sa stau prea mult pe ganduri, ar fi acesta: Cultiva si perpetueaza doar obiceiuri sanatoase vis-a-vis de oricare aspect al vietii tale. Excelenta si rezultatele bune in viata, sunt rezultatele unor obiceiuri, nu ale unor actiuni.

„Sadeste un gand si vei culege o actiune. Sadeste o actiune si vei culege un obicei. Sadeste un obicei si vei culege un caracter. Sadeste un caracter si vei culege un destin”

O greseala frecventa pe care o facem cu totii atunci cand ne dorim anumite rezultate, este ca nu definim lucrurile pe care le vrem, in termeni realizabili. Vorbim mereu la timpul viitor, insa fara termeni clari sau aspecte concrete si masurabile. Voi fi bogat… o sa am o viata minunata… voi fi sanatos… voi fi fericit…voi avea o casa minunata…voi calatorii mult……..of, de nenumarate ori am auzit aceste lucruri, chiar si in propria minte, desigur. Este oarecum o ironie faptul ca vrem sa ajungem bogati, sanatosi, liberi, fericiti, …insa nu definim in nici un alt fel aceste lucruri. Cum vei stii ca le-ai obtinut? Sau preferi ca intreaga ta viata sa fie o continua alergatura dupa ceva aflat mereu la timpul viitor? Ati vazut vreo data cum merge un magar avand legat un morcov la jumatate de metru in fata lui? Poate ca este cam deplasata comparatia, insa alta mai elocventa nu mi-a trecut prin minte acum.

Defineste in termeni realizabili si cuantificabili ceea ce iti doresti, daca esti mai ordonat, fa chiar  si o lista. Pentru sangvinici acest lucru este mai greu, de aceea nu insist asupra lui. Sangvinic irecuperabil fiind si eu, prefer sa descarc un camion cu mobila decat sa iau o foaie si un creion si sa intocmesc o lista sau un plan scris. Noroc ca am memorie buna….asta pana uit, desigur.

Vrei sa fii bogat….nu este suficient. Ce suma te-ar face sa te simti bogat? Sau ce sentimente legate de bani te-ar face sa te simti bogat? Astfel vei putea monitoriza progresul  realizat si poti face corectiile necesare pe parcurs. Vrei sa fii fericit…nici aceasta declaratie nu te va ajuta prea mult. Ce inseamna concret pentru tine a fi fericit? Este legat strict de tine? Sau cumva de oamenii din jurul tau? Cauta cateva definitii ale starii tale de fericire, apoi creeaza-ti obiceiuri care te vor duce catre ele. Vrei sa fii o persoana iubita…..tot nu este prea clar. Iubita de cine? De catre tine sau de catre ceilalti? Cum ar trebui sa se poarte ceilalti pentru a-ti arata ca te iubesc? Aici am totusi un amendament. Pentru a fi iubit de catre cei de langa tine, trebuie ca mai intai sa devii tu o persoana care poate fi iubita, restul depinde doar de ceilalti. Daca tu iti indeplinesti partea ta din ecuatie, restul va fi doar o consecinta fireasca. Si asa mai departe cu tot ceea ce iti doresti……….

„Intotdeauna sa fii preocupat doar cum sa dai de la tine, nu cum sa iei de la altii. Dupa ce procedezi astfel, ceea ce iti vor darui altii la randul lor iti va fi mai mult decat suficient, incat nu te va mai preocupa sa iei nimic de la nimeni niciodata”

(Cuvantul cheie din acest citat este „Dupa”)

Mihai Petrea

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *