1 comentariu

Oare de ce nu obtin ce imi doresc?

Lista articolelor din seria: Ce imi doresc!

  1. De ce nu obtin mereu tot ceea ce imi doresc……..
  2. Oare de ce nu obtin ce imi doresc?

Bine v-am regasit.Vom continua discutia inceputa saptamana trecuta, pentru a reliefa un alt motiv pentru care nu obtineti mereu lucrurile pe care le doriti. Motivul despre care vom discuta astazi isi are originea tot in mecanismul complicat dar totodata extraordinar al gandirii. Oare de ce nu gandim mereu corect, sau in favoarea noastra? O explicatie a acestui fapt ar putea fi propriul sistem de convingeri.

Sistemul de convingeri prin care interpretam tot ceea ce ne inconjoara, incepe sa se formeze inca din copilarie. Familia, scoala, biserica, societatea…ne „dreseaza” prin impunerea anumitor norme de conduita. Copii fiind le acceptam ca pe ceva de la sine inteles si le integram treptat in sistemul de convingeri. Apoi crestem ca oameni maturi si ne eliberam de „dictatura” reprezentata de institutiile amintite anterior, insa insesizabil devenim proprii nostrii dresori prin sistemul de convingeri gata format si caruia ii devenim slujitori fideli. Privind superficial am tinde sa credem ca este in regula sa fie asa, doar ca lucrurile sunt mult mai profunde de atat. Multe din conceptele care stau la baza sistemului de convingeri sunt nepotrivite felului nostru de a fi, sau sunt pur si simplu gresite. Consecinta este o viata cladita si traita avand ca baza anumite repere gresit asimilate.

Se spune ca cei mai bogati mostenitori sunt cei care au modele demne de urmat in familie. Din pacate lucrurile nu stau astfel, de cele mai multe ori. Prin felul lor de a gandi si a actiona, parintii nostri ne impun propriul lor mod de a interpreta viata, mod care de cele mai multe ori este depasit de vremurile actuale. Ei nu o fac din rautate desigur, doar ca asa s-a procedat si cu ei la randul lor. Insa noi acum stim, suntem o generatie care beneficiem de mult mai multa informatie decat in trecut, cheia este sa cautam informatia si sa o punem la munca in folosul tuturor.

Care ar fi inca un motiv pentru care nu reusim in tot ceea ce ne propunem? Daca o sa intrebati diversi oameni despre sursa, sau sursele neimplinirilor personale, veti constata ca majoritatea vor spune ca nu au beneficiat de anumite lucruri cum ar fi: bani, timp, cunostinte, relatii, imprejurari, circumstante…etc. Cu alte cuvinte le-au lipsit resursele necesare pentru a reusi in ceea ce isi doreau. Daca esti cinstit cu tine, vei gasi acest tipar de gandire si in propria minte. Cel mai usor lucru pe care il poate face mintea omeneasca este sa gaseasca vinovati sau scuze in afara ei.

Ce pierdem din vedere majoritatea dintre noi? Datorita sistemului de convingeri prin care vedem lumea in intreaga ei complexitate, vedem banii, timpul, relatiile, circumstantele….ca si cum acestea ar reprezenta niste resurse, iar lipsa lor o asociem automat cu lipsa resurselor. Nimic mai fals. Toate acele lucruri enumerate anterior nu sunt decat niste rezultate ale folosirii adevaratelor resurse de care dispunem aproape nelimitat. Aceste resurse reale sunt in mintea omeneasca si se numesc emotii. Nimic nu ne misca inainte mai mult decat o emotie. Ele pot fi: curaj, iubire, pasiune, imaginatie…etc. Folosind corect si profitabil acele emotii, poti obtine toate acele lucruri pe care le considerai resurse. Lucrurile cu adevarat importante stau intotdeauna in puterea ta. Trebuie doar sa-ti schimbi sistemul de convingeri dupa aceste noi coordonate.

Va propun un mic joc de imaginatie pentru a se vedea mai bine puterea unor emotii: „Este Luni seara. Ati ajuns obosit de la serviciu, sunteti plictisit, apatic….intocmai ca o zi de Luni. Suna telefonul, un prieten va invita in oras, insa spuneti ca va este imposibil sa mai faceti ceva astazi, fiind atat de obosit si lipsit de vlaga. Va asezati in fotoliul drag din sufragerie si cu un ultim efort porniti televizorul. Ca prin farmec tocmai se anunta numerele castigatoare la Loto si cu uimire constatati ca sunt exact numerele completate de dvs. in Duminica care tocmai trecuse dureros de repede. Emotiile va invaluie fulgerator, fara posibilitatea de a le mai controla…….mai priviti inca o data biletul sa fiti sigur……si da… asa este….esti miliardar…….Acum te intreb, sub imperiul noilor emotii, ce vei face? Te duci sa te culci deoarece esti obosit?”

Despre astfel de emotii vorbesc. Emotii care odata declansate, vor porni un intreg lant de evenimente care nu mai pot fi oprite indiferent cate persoane din jurul tau iti spun:”Dar daca?” Carcotasi vor fi mereu in jurul tau, insa daca emotiile care te anima sunt puternice, ei nu pot avea nici o influenta asupra ta. Trebuie sa cauti cu buna stiinta modele demne de urmat din jurul tau, sau din cartile pe care sper ca le citesti. Lumea este plina de astfel de modele. Este de preferat sa inveti din experienta cuiva caruia i-au trebuit 20 de ani pentru a descoperii anumite lucruri, decat sa-ti petreci tu urmatorii 20 de ani descoperind lucuri deja descoperite.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

1 Comentariu

  1. Pingback: Twitted by mihai_pintilie

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *