0 comentarii

Cum sa fii sigur pe tine, degajat si sa vorbesti fluent in public?

De mai bine de 12 ani de activitate am avut ocazia sa particip la diverse evenimente unde a trebuit sa vorbesc in public: seminarii de formare profesionala, traininguri de dezvoltare personala, in calitate de formator, trainer sau participant care a dorit sa vorbeasca. Au fost si evenimente mai putin formale unde de asemenea am trait emotiile de a vorbi in public.

Nu am ales constient rolul acesta de vorbitor, dar ceva cu siguranta m-a impins sa povestesc lucruri care ma atrageau sau sa ii invat pe oameni cate ceva din experienta acumulata pe diverse domenii. Toate bune si frumoase, doar ca, cel mai adesea spaima care ma cuprindea numai la ideea ca voi vorbi ma coplesea si, de fiecare data  abia asteptam sa se termine evenimentul respectiv. Oricat de bine cunosteam materialul pe care vroiam sa il prezint cel putin in prima parte a prezentarii vorbeam sacadat si abia respiram pana reuseam sa ma relaxez si sa vorbesc normal despre ce aveam de spus.

Nici acum nu ma simt confortabil la gandul ca as participa la un eveniment public la care sunt vorbitor, doar ca acum, dupa ultima experienta de „speeker” am aflat cum poti sa fii fluent si sa scapi de emotiile cele mai mari.

Ca sa obtii fluenta in vorbire, sa fii degajat, sa ai incredere si siguranta, cel mai important este sa nu te mai concentrezi asupra propriei persoane (cum se prezinta, cum vorbeste, cum presteaza, daca spune ce trebuie, etc).

Pentru aceasta este necesar ca focusul sa se mute asupra lucrurilor pe care vrei sa le transmiti celorlalti si:

–         Sa cunosti materialul: sa stii clar despre ce vrei sa vorbesti, ce mesaj transmiti publicului, sa fie pregatit in prealabil si repetat. La momentul prezentarii cuvintele vor veni ca si cum sunt spontane, ba mai mult, fiind relaxat ca stii materialul, pot sa apara si idei noi pe parcurs.

–         Sa iti imaginezi locul tau in mijlocul audientei, cum te vei simti cu oamenii, cum vor reactiona la vorbele tale,

–         Sa iti „creezi” audienta – cum ai vrea sa fie oamenii cu tine: curiosi, interesati, deschisi, amabili, etc

–         Sa iti pregatesti momente in care glumesti, pui intrebari si interactionezi cu publicul.

De asemenea ca sa ai succes este necesar sa ai o poveste personala care sa atraga interesul oamenilor. Povestile personale si metaforele sunt cele care raman in mintea oamenilor, mai putin faptele, cifrele, analizele. Chiar si acestea daca sunt legate ceva emotional vor trezi interesul oamenilor si vor ramane in memoria lor.

In timpul prezentarii vei urmari reactia oamenilor, ii vei privi pe rand in ochi ca si cum ai vorbi cu fiecare in parte, vei simti pulsul si atmosfera din incapere si vei face modificarile necesare pe parcurs.

Cineva pe care il admiri ca se descurca pe „scena” ca si cum ar fi acolo dintotdeauna si face acest lucru cu usurinta nu este la prima lui experienta. Acolo este practica, perseverenta, repetitie dar si bucuria de a fi si a vorbi cu oamenii si de a impartasi cu ei lucruri pe care il inspira.

Cu drag

Irina Aiacoboae

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Motivatie

Despre autor

Scris de

Irina este life-coach, antreneaza oamenii care isi doresc sa construiasca relatii frumoase, cu ei insisi si cu cei din jur, care au vise, obiective, dorinte si care doresc sa le implineasca, care vor isi descopere potentialul lor infinit in a-si crea o viata extraordinara si a explora cine sunt zi dupa zi. Irina si-a inceput dezvoltarea personala acum 5 ani de zile prin a practica Reiki, apoi a urmat cursurile Landmark Education, Ho’ponopono, EFT si life-coaching cu Noble Manhattan. http://irinaaiacoboae.wordpress.com/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *