6 comentarii

Stelele si destinul

Lista articolelor din seria: Mit sau realitate

 1. Stelele si destinul

Cred ca noi toti suntem familiarizati cu horoscoapele: descrieri ale personalitatii care par a se potrivi, precum si predictii care de cele mai multe ori nu se adeveresc. Dar cand se adeveresc, tinem minte.

In aceasta mica serie va voi prezenta ce anume face ca zodiacul sa se potriveasca, si de ce este atat de popular.

Si mie mi-a placut. Ma numar si printre astronomii si printre astrologii amatori. Dar ma ingrijoreaza faptul ca zodiacul chiar este luat in serios, in
a
sa masura incat se iau decizii in functie de zodie. sau pozitiile planetare.

Dar ce este zodiacul?

Zodiacul folosit la noi se numeste Zodiac Chaldeean sau mai comun, zodiac occidental. ?ine cont de pozitiile corpurilor ceresti “mobile” fata de ecliptica, adica calea trasata pe cer de catre Soare in timpul anului. Zodiile nu tin cont de constelatii, deoarece de cateva mii de ani de cand a fost inventat horoscopul, a avut loc un fenomen numit precesia echinoctiilor, adica o schimbare gradata a directiei axei Pamantului. Ca urmare a acestui fenomen, constelatiile nu mai corespund.

Zodiile sunt considerate de catre astrologi a influenta destinele persoanelor.

Astrologia nu este simpla. Pe langa zodii, mai sunt casele, si alte elemente care contribuie la alcatuirea horoscopului natal sau al unui moment din zi, si ce influenta poate avea asupra oamenilor. Un horoscop modern ia in calcul configuratia planetelor, pozitia lor in zodii si raporturile unora fata de altele. Desi este foarte complicat, determinarea unei astfel de configuratii nu este stiinta, ci arta. Sau mai bine zis, pseudostiinta.

Stiinta a demonstrat in mod clar ca dogma centrala a astrologiei, aceea cum ca caracteristicile noastre de personalitate sunt modelate de catre momentul nasterii (pozitia planetelor) este gresita. Un studiu facut pe peste 2000 de
persoane, nascute intr-un interval foarte scurt de timp, nu a gasit similitudini intre ele, a
sa cum astrologii s-ar fi asteptat sa fie. De asemenea, peste 700 de astrologi au fost invitati sa potriveasca niste profile de personalitate cu astrogramele si nu au reusit.

Astrologers-fail-to-predict-proof-they-are-wrong

Dar pe ce se bazeaza astrologia si de ce sunt descrierile atat de bune?

Incepe te rog prin a citi urmatorul fragment, si vezi cat de mult se potriveste cu tine:

„Ai nevoie ca alti oameni sa te placa si sa te admire, dar cu toate astea tinzi sa fii critic/a cu tine insuti/insati. Chiar daca ai anumite defecte de personalitate in mod general poti sa le compensezi. Ai o capacitate nefolosita considerabila, pe care nu ai pus-o in serviciul tau. Disciplinat/a si controlat/a pe dinafara, ai griji si nesiguranta pe dinauntru. Uneori ai indoieli serioase daca ai luat decizia care trebuia sau ai facut ce trebuia. Iti
place sa ai destula schimbare
si varietate si nu iti place daca ti se impun restrictii si limite. De asemenea, te mandresti cu faptul ca gandesti independent, si nu accepti afirmatiile altora fara dovezi satisfacatoare. Uneori esti extravertit/a, agreabil/a si sociabil/a, alteori esti introvertit/a,
ingrijorat/a
si rezervat/a. Unele din aspiratiile tale tind sa fie nerealiste.”

Psihologul Bertram Forer le-a dat studentilor sai un test de personalitate. Le-a ignorat raspunsurile, si le-a dat tuturor rezultatul de mai sus, rugandu-i
sa il noteze de la 0 la 5, in func
tie de masura in care le reflecta trasaturlie de personalitate. Studentii, in medie, i-au dat 4,26, adica bun. Nu conta zodia in care erau nascuti studentii. Afirmatiile in general se potriveau la toata lumea si erau extrase dintr-un horoscop.

Astfel de descrieri sunt in horoscoape. In horoscoapele bune, unde iti descrie zodia solara, de multe ori descrie si un caracter „opus” sau atipic. Sau caracteristici neconforme in cazurile „prost aspectate”, sau situatii in care actioneaza altfel decat natura sa. Deci, indiferent de personalitatea ta, gaseai ceva sa se potriveasca daca restul nu era reprezentativ.

Iar in astrograma gasesti si mai multe. Pur si simplu gasesti in orice astrograma, o justificare pentru orice. Astfel, fiecare pozitie are aspecte pozitive si aspecte negative. Insa o suma de aspecte pozitive poate insemna
ca „te-ai culcat pe o ureche”, iar o suma de aspecte negative ca vei primi din partea destinului lec
tii pe care le inveti. Pe o astrograma oarecare, una si aceeasi exista justificarea pentru genii, criminali in serie, aventuri amoroase, timiditate, mediocritate, curaj si asa mai departe. Cei mai multi oameni insa, sunt undeva pe linia de mijloc. Iar portretul lor astrologic contin generalitati, care sunt valabile pentru majoritatea oamenilor.

Ce anume contine un portret bun?

Ei bine, generalitati, chestii care sunt comune majoritatii oamenilor, dar mai mult, trebuie sa flatezi oamenii si sa le spui ce vor sa auda.

Daca stii engleza, mai jos gasesti un „ghid de ghicit” ilustrat, in 10 pasi. Nu este nimic paranormal in ghidul respectiv, nici energii, nici chestii necunoscute, pur si simplu sa stii cum functioneaza aceste metode…

10_Easy_Psychic_Lessons

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Astrologie

Despre autor

Scris de

Ca profesie sunt ecolog. Am urmat aceasta chemare din pasiune cât si din nevoia de a contribui, în masura în care pot, la sanatatea mediului în care traim cu totii. Si implicit a noastra. O alta activitate a mea este implicarea în organizatii, în special de tineret si de ecologie. Ma puteti contacta la adresa: liastelea [at] yahoo [punct] com

6 Comentarii

 1. Mirela

  Articolul este scris dintr-o perspectiva exterioara si se bazeaza doar pe generalitati. Cred ca ar fi de dorit ca noi, cei care scriem aici, sa ne limitam strict la domeniile pe care le cunoastem, iar in domeniile unde nu suntem specialisti sa evitam sa dam verdicte, sau, eventual, sa specificam in mod expres ca sunt doar pareri personale.
  Nu e locul potrivit pentru o dezbatere pe aceasta tema. Singurul lucru pe care am sa-l afirm (asa, doar in calitate de astrolog amator) este ca astrologia este cu totul altceva decat scrii tu in articol si cu totul altceva decat ceea ce gasesti scris la rubricile de horoscop de prin reviste.
  Si inca ceva. Nu exista aceeasti astrograma, una si aceeasi, pentru mai multe persoane. Doar cei care nu cunosc domeniul isi inchipuie asta.

 2. In afara de faptul ca am scris eu (ad hominem), cu ce anume nu esti de acord din afirmatiile de mai sus? NU AM AFIRMAT ca exista acceasi astrograma pentru mai multe persoane. Acolo expun numai cum s-au desfasurat niste studii menite sa valideze sau nu ipoteze ale astrologilor. Ca este foarte general, este adevarat. Am o limita de cuvinte pe care trebuie sa o respect.
  In plus, am luat cursuri separate de gandire critica si metodologia cercetarii in stiintele socio-umane, la master. Studiez si astrologia din 2001, cand chiar credeam ce spun aia acolo. Cand am dat de cursurile astea, a trebuit sa imi revizuiesc niste conceptii, si astrologia nu rezista unei testari riguroase a mteodelor si afirmatiilor sale.

 3. Mirela

  @Lia Stelea

  Cand am facut afirmatia referitoare la existenta astrogramelor identice ma gandeam la oamenii de stiinta care cautau asemanari intre persoanele nascute la intervale scurte de timp. Era clar o abordare exterioara, pentru ca un astrolog ar fi stiut ca un interval foarte scurt de timp poate insemna diferente foarte mai intre astrograme, ca sa nu mai vorbesc de locurile de nastere diferite. Deci comparau mere cu pere si nici nu-si dadeau seama de asta. Apoi isi impun concluziile ca rezultat al unor studii stiintifice. Desi ei chiar nu stiu ce anume studiaza si cum sa o faca.
  Eu spun ca astrologia nu este o chestiune ce tine de gandire critica si nici nu poate fi analizata stiintific mai mult decat orice alta chestiune legata de spiritualitate. Intr-o astfel de logica sunt sigura ca poti gasi o multitudine de studii stiintifice care sa-ti demonstreze ca este imposibil ca Dumnezeu sa existe. Si cu toate astea marea majoritate a populatiei Terrei are o credinta religioasa.
  Fiindca imi ceri ceva concret uite o afirmatie pe care o consider falsa: “Zodiile sunt considerate de catre astrologi a influenta destinele persoanelor.”
  Daca spui cai ai urmat cursuri de astrologie ar trebui sa stii ca nu zodiile influenteaza destinul. Ca destinul (cu exceptia chestiunilor de natura karmica, ce au fost abordate in alte articole de aici) ni-l construim fiecare dintre noi, utilizand, e adevarat, zestrea de talente, abilitati si predispozitii pe care cineva priceput le poate identifica in harta natala.
  Pe fond comentariul meu se referea chiar la abordarea acestui subiect. Credintele oamenilor, indiferent daca sunt catalogate de altii drept superstitii sau nu, sunt absolut personale, iar un verdict de genul celui pe care il dai in finalul articolului nu mi se pare potrivit intr-un loc pe care il dorim o alternativa nonconformista la educatia “stiintifica” din scoala. Cred ca libertatea de gandire inseamna si libertatea de a explora stiinte spirituale si dreptul de a nu fi catalogat superstitios pentru asta.
  Crezi ca ai ajuns cunosterea adevarului absolut? Atunci te felicit pentru asta, probabil ca esti prima.

  Despre horoscoapele din ziare si despre astrologie ca afacere sunt perfect de acord cu tine.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *