0 comentarii

Violenta este arma celor slabi

In ultimul timp asistam la o raspandire extraordinara a fenomenului violentei. Acest flagel atinge oameni din toate categoriile sociale si de toate varstele. Din ce în ce mai mult ne confruntam cu violenta in scoala, cazurile dezbatute in mass-media aratand o acutizare a acesteia atat prin numarul de acte violente cat si prin gravitatea lor.

Dupa Debarbieux: „Violenta este dezorganizarea brutala sau continua a unui sistem personal , colectiv sau social si care se traduce printr-o pierdere a integritatii ce poate fi fizica, materiala sau psihica. Aceasta dezorganizare poate sa opereze prin agresiune , prin utilizarea fortei, constient sau inconstient , insa poate exista si violenta doar din punctul de vedere al victimei , fara ca agresorul sa aiba intentia de a face rau”.

Violenta in scoala poate lua mai multe forme: violenta verbala, fizica, sexuala, emotionala, etc.

Violenta verbala se refera la toate injuraturile, insultele, jignirile si chiar unele ironii sau chiar glume pe care le fac oamenii. Amenintarile pot fi incadrate tot aici, dar pot fi considerate si ca o forma a violentei emotionale.

Violenta fizica presupune atingerea efectiva a celuilalt: de la palme, imbranceli la lovituri cu pumnii, picioarele sau chiar folosind anumite obiecte (rechizitele, piesele de mobilier, cutite, etc.)

Violenta sexuala poate avea mai multe fatete, de la cele mai grave cum ar fi violul sau abuzul sexual, la unele pe care poate ca unii dintre noi nu le considera chiar atat de serioase cum ar fi gesturile obscene, propunerile indecente, suparatoare, atingerile nepotrivite pe care cel care le initiaza incearca sa le transforme in gluma atunci cand este confruntat.

Violenta emotionala poate fi atat predominant verbala cat si fizica. Ceea ce o deosebeste insa este impactul subiectiv pe care il are asupra victimei. Acele cuvinte, acele gesturi, acele comportamente care ating persoana, nu pe plan fizic, ci afectiv, care tintesc spre scaderea stimei de sine, spre umilirea, injosirea victimei. De ce spun impactul subiectiv? Pentru ca acelasi cuvant  sau gest poate avea o anumita semnificatie pentru o persoana si cu totul alta pentru altcineva. Daca pe mine de exemplu ma injura cineva, s-ar putea sa nu-mi pese, in schimb daca altcineva este injurat s-ar putea sa planga sau sa se retraga sau sa reactioneze violent. Acest lucru inseamna ca violenta emotionala reprezinta acel tip de violenta verbala, fizica, sexuala, care aduce dupa sine o perturbare a echilibrului emotional al persoanei, care o face sa se indoiasca de propria valoare. Aici se poate incadra si respingerea sociala, atunci cand nu acceptam in grupul nostru un copil, un tanar, o persoana pentru ca este de alta etnie sau provine din alt mediu sau are alte pareri sau pur si simplu este diferit.

Violenta in scoala are uneori si valente financiare. De exemplu asa-numitul fenomen de „bullying”, adica intimidarea celorlalti pentru a-i pune in situatii umilitoare are de cele mai multe ori ca scop si a lua banii victimei.

Toate aceste tipuri de violenta se pot gasi in scoala si dupa cum vedem unele dintre ele pot fi destul de subtile (glume, ironii sau pur si simplu indiferenta). Asa cum spunea si definitia data mai sus uneori putem fi violenti fara a ne propune acest lucru neaparat. Pentru a combate vioenta este necesara nu numai toleranta ci si implicare. A lasa se se intample acte de violenta in jurul nostru inseamna aproape a participa la ele. Daca nu ne opunem violentei, ci mai repede ii incurajam pe cei care o practica, ii aplaudam atunci cand se bat, ii felicitam cand arunca o remarca jignitoare colegului, colegei sau chiar profesorului, nu facem decat sa sporim fortele acestui flagel si sa ne autocondamnam la a trai inconjurati de frica si de nesiguranta (de unde stim ca maine nu vom fi noi victimele, noi cei umiliti sau batuti).In acest context putem vorbi de violenta intre elevi, intre cadre didactice si elevi si chiar intre cadre didactice.

Avand in vedere diversitatea de forme ale violentei in scoala precum si raspandirea actelor de violenta in toate mediile scolare, initiativa judetului Mures de a organiza un concurs de proiecte pe tema „Nonviolenta in mediul scolar” este mai mult decat binevenita. Inspectoratul Scolar al judetului Mures a propus acest concurs, care a fost aprobat de Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii si care s-a desfasurat in toata tara, Inspectoratele Scolare Judetene selectand cele mai bune proiecte pe tema nonviolentei scrise si implementate de elevi pentru a participa la etapa nationala.

La aceasta etapa am participat si noi, Grup Scolar Agricol „I. Dracea” din Timisoara, alaturi de Scoala cu clasele I-VIII nr. 7 „Sfanta Maria” din Timisoara, Scoala cu clasele I-VIII Nr 16 din Timisoara, Liceul „Iulia Hasdeu” din Lugoj. Etapa nationala s-a desfasurat la Targu-Mures. Au participat echipe de proiect din 14 judete cu un numar de 23 de proiecte.

Experienta aceasta a fost inedita pentru noi, avand ocazia de a cunoaste cadre didactice si tineri din toata tara si a afla despre activitatile lor de promovare a nonviolentei in scoala. Proiectele prezentate au fost la un nivel de complexitate extraordinar, iar aplicabilitatea lor a fost dovedita prin imaginile (fotografii si inregistrari video) de la actiunile intreprinse. De asemenea, prezentarile s-au remarcat prin interactiunea cu membrii juriului si ceilalti concurenti din sala (au fost impartite materiale de promovare – fluturasi, pliante, stegulete sau au fost adresate intrebari publicului).

Printre cele mai interesante titluri de proiect au fost: „Bataia nu e rupta din rai, e rupta din rai”, „Sa exmatriculam violenta din scoala”, etc.
Actiunile din proiectele unor elevi au cuprins de la concursuri de eseuri, postere, colaje la marsuri ale nonviolentei organizate la ei in localitate, de la lectii de dirigentie, piese de teatru si realizarea de filme sau spoturi antiviolenta la intalniri cu autoritatile locale. Cele mai multe scoli au avut ca parteneri fundatii sau organizatii nonguvernamentale. Scoala nostra (Grup Scolar Agricol „I. Dracea” din Timisoara) a facut un parteneriat cu Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania in cadrul caruia elevii au avut ocazia sa afle cat mai multe despre violenta si combaterea ei.

Programul alcatuit de organizatori a cuprins: un workshop de socializare coordonat de Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Mures, piese de teatru realizate de elevii Scolii A.I. Cuza din Targu-Mures pe tema nonviolentei, prezentarea proiectelor in plen pe sectiuni (gimnaziu si liceu), festivitatea de premiere, vizite la diferite obiective turistice din Targu-Mures (Cetatea veche, Palatul culturii, Piata Trandafirilor, Gradina zoologica, etc.).

Am avut sansa de a surprinde si doua evenimente deosebite (Noaptea Muzeelor si Targul de Lactate) care s-au desfasurat in acelasi weekend in care am fost noi la concurs. Acolo am facut cunostinta cu Ordinul Cavalerilor Lup, un grup de oameni care desfasoara anumite spectacole interactive in cadrul carora tinerii pot invata cum sa devina cavaleri medievali, sa respecte un anumit cod, sa se bazeze pe onoare si pe adevar.

In ceea ce priveste premiile, judetul Timis a obtinut 2 premii II (Liceul „Iulia Hasdeu” din Lugoj si Scoala cu clasele I-VIII „Sfanta Maria” din Timisoara) si 2 premii speciale (Grup Scolar Agricol „I. Dracea” si Scoala cu clasele I-VIII Nr. 16 din Timisoara). Premiul I, II, III si mentiunile au constat in sume de bani, iar premiile speciale in cadouri de la sponsori si colaboratori ai concursului (Crucea Rosie si alte fundatii si organizatii).

Dincolo insa de rasplata materiala, toti participantii au castigat un lucru mult mai important, recunoastere si apreciere pentru ca au initiat si sustinut acele proiecte in scolile lor, in localitatile lor si au dovedit ca sunt inca multi tineri care stiu ca asa cum spunea Mahatma Gandhiviolenta este arma celor slabi” si ca e nevoie de mult mai multa putere pentru a te impotrivi violentei, pentru a te implica intr-o activitate in folosul comunitatii decat pentru a-ti face „dreptate” cu pumnul.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Scoala

Despre autor

Scris de

Ma numesc Tripa Laura, sunt psiholog la Grup Scolar Agricol "I. Dracea" din Timisoara. Am absolvit Facultatea de Sociologie si Psihologie, specializarea Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, in 2006. Anul trecut am absolvit Masteratul de Psihologie clinica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Sunt psiholog cu drept de libera practica acordat de Colegiul psihologilor din Romania in domeniile Psihologie clinica si Psihologia transporturilor. Am urmat diverse cursuri de formare continua: "Dezvoltarea inteligentei emotionale", organizat de profesori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, "Intelegerea adolescentilor si metode de lucru" sustinut de Anda Pacurar, etc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *