2 comentarii

Cum sa avem o memorie fantastica

Memoria fotografica este capacitatea de a ne aminti imagini detaliate. Exista persoane care poseda aceasta abilitate natural, care pot privi o pagina si retine foarte in amanunt continutul acesteia. Dar aceste cazuri sunt rare. Pentru cei mai multi dintre noi a memora cantitati mari de informatie poate fi problematic, mai ales daca, pentru noi, ceea ce trebuie sa retinem nu reprezinta un subiect interesant sau placut.

Sunt multi factori care ne pot afecta in mod negativ memoria: oboseala, stress-ul, alimentatia necorespunzatoare, somnul insuficient, lipsa de activitate fizica. Pentru a ne putea concentra, pentru ca memoria sa functioneze la parametri normali, creierul nostru are nevoie de oxigen si nutrienti potriviti. Asadar avem nevoie de miscare, de aer curat, de alimente bogate in vitamine, in special B12,  de perioade de relaxare si de regenerarea care se produce in timpul somnului.

Pe langa toate aceste conditii, memoria, ca si alte procese si functii ale creierului trebuie exersata, cu cat o folosim mai mult cu atat va fi mai puternica, la fel ca un muschi. Cel mai bine o putem pune la munca prin diverse tehnici de memorare sau mnemotehnici. In continuare va voi expune cateva dintre acestea.

Prima despre care voi vorbi porneste de la analogia dintre creier si calculator. Se presupune ca putem creea in mintea noastra un spatiu de depozitare in care sa plasam informatiile pe care vrem sa le retinem.

In primul rand alegem o locatie care exista in realitate si care ne este foarte familiara: camera noastra, sala de clasa, parcul preferat, etc. Apoi acest spatiu se imparte in 25 de subspatii (de exemplu, coltul de dupa usa, coltul de la geam, dulapul din camera, etc.). Se creeaza in minte o imagine a fiecarui subspatiu numerotat de la 1 la 25, se repeta aceasta vizualizare pana cand retinem ce numar are fiecare subspatiu (este de preferat sa le numerotam in succesiune logica pentru a ne fi mai usor).
De asemenea putem folosi o foaie de hartie pentru a realiza o harta a camerei si a o invata pe de rost. Acesta este primul pas si cel mai important, dupa ce facem acest lucru vom putea sa “depozitam” in minte orice fel de informatii si sa ni le amintim in ordine.
Dupa ce stim numarul fiecarui coltisor putem face o repetitie, ca si cum am parcurge in imaginatie camera respectiva, numarand. Apoi trecem la pasul doi. Putem cere cuiva sa ne dea o lista de lucruri sau putem alege noi una (poate fi lista de cumparaturi sau orice altceva). Ar fi mai bine ca la inceput sa incepeti cu 10-15 lucruri pe care vreti sa le retineti, apoi sa treceti la 25 sau mai multe. Imaginati-va fiecare obiect in ordinea in care vreti sa le retineti, plasat in cate un subspatiu de la 1 la 10 sau 15. Astfel veti retine si ordinea. Trucul consta in a vizualiza fiecare obiect in culori cat mai vii. Prima data ni-l putem imagina in starea lui obisnuita, apoi ni-l imaginam foarte mare, urias sau foarte mic sau de o alta culoare. Ne putem folosi toate simturile pentru a creea o imagine cat mai puternica: ce sunet produce, ce gust are, cum miroase, cum il simtim la atingere. Ideea este sa-l facem sa iasa in evidenta. Apoi, dupa ce fiecare subspatiu este ocupat in imaginatia noastra cu un obiect sau lucru, ne putem plimba cu usurinta prin camera din mintea noastra si vedea ce am asezat in fiecare loc. In acest fel ne vom aminti mult mai usor cele 10-15 lucruri la inceput si mai tarziu chiar 25 sau mai multe.

Bineinteles ca metoda necesita un efort initial, dar odata ce o stapanim, o putem folosi pentru informatii din ce in ce mai complexe, putem creea diverse imagini in camera, chiar scene, relatii intre lucruri, ceea ce poate fi util cand vrem sa invatam o lectie mai dificila.

De regula cheia in a retine cat mai multe lucruri este asocierea, adica a lega ceea ce vrem sa retinem de altceva care ne este mai la indemana. In acest caz a fost vorba de spatii cunoscute. Dar se poate folosi si altfel. Putem retine, printre altele, numele cuiva, asociindu-l cu o trasatura a persoanei respective care iese in evidenta (de exemplu Paul – nas rosu, Mirela – ochi albastri), atunci cand facem cunostinta cu mai multe persoane deodata. O alta metoda de a retine numele a devenit un fel de joc in grup. Atunci cand se alcatuieste un grup din persoane care nu se cunosc si care vor trebui sa desfasoare o activitate in comun, li se cere sa isi spuna prenumele si o calitate a lor sau ceva despre ei  care incepe cu initiala numelui (de exemplu: Alina-ambitioasa, Rodica-responsabila, etc.).
Sper ca v-am facut curiosi in legatura cu metodele de a ne imbunatati memoria. In articolul urmator vor mai fi si alte tehnici de memorare care s-ar putea sa va fie de ajutor.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Motivatie, Scoala

Despre autor

Scris de

Ma numesc Tripa Laura, sunt psiholog la Grup Scolar Agricol "I. Dracea" din Timisoara. Am absolvit Facultatea de Sociologie si Psihologie, specializarea Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, in 2006. Anul trecut am absolvit Masteratul de Psihologie clinica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Sunt psiholog cu drept de libera practica acordat de Colegiul psihologilor din Romania in domeniile Psihologie clinica si Psihologia transporturilor. Am urmat diverse cursuri de formare continua: "Dezvoltarea inteligentei emotionale", organizat de profesori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, "Intelegerea adolescentilor si metode de lucru" sustinut de Anda Pacurar, etc.

2 Comentarii

  1. Din pacate, Camera Romana necesita mult exercitiu si nu se potriveste tuturor. Poate ca introducere nu este cel mai accesibil exemplu unor persoane care nu au avut contact cu mnemotehnica… Mie la inceput imi era foarte greu sa vizualizez ceva, asa ca am inceput cu altele.

    Observ ca ne-am suprapus, si eu scriu tot despre asta, fiindca folosesc tehnici de memorare, si nu numai, incepand cu o varsta frageda si cred ca ar ajuta mai mult copiii decat ce practic eu in mod curent, ecologia.
    Voiam sa scriu si eu despre camera romana, insa mult mai tarziu, dupa ce aveam sa epuizez tehnicile mai simple. Avantajul meu net ar fi c? am început devreme, ?i am invatat s? si redau ceea ce vizualizez. Pentru a-ti face o idee: http://liastelea.wordpress.com/2008/05/04/imagini/ Nu sunt artist si nici nu imi place ideea, insa daca stii sa meditezi, sa vizualizezi corect si ai o buna coordonare acesta trebuie sa fie rezultatul vizibil, sau mai bun.

    Ma gandesc sa iti dau intaietate insa, deoarece esti psiholog de profesie, iar ce am eu este doar practica. Sau am putea scrie impreuna, daca experienta mea ti-ar putea folosi.

  2. Laura Tripa

    Cred ca ar fi mai interesant daca ai scrie tu in continuare despre mnemotehnici, faptul ca vorbesti din experienta te va ajuta sa anticipezi si eventualele dificultati ale anumitor tehnici. Desigur putem colabora, eu deocamdata nu am planificat despre ce voi scrie saptamana viitoare, asa ca daca tu ai stabilit deja tehnicile despre care vei scrie e ok si eu voi aborda un alt subiect.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *