2 comentarii

Nevoile femeilor sau ale…barbatilor

Lista articolelor din seria: Prin creativitate afli nevoile partenerului

 1. Nevoile femeilor sau ale…barbatilor
 2. Solutii, solutii…

Sunt o persoana optimista, mereu cu zâmbetul pe buze, deschisa spre comunicare si  deloc suparacioasa. Dar mi se întâmpla ca, o data pe luna, sa am o perioada sau o zi în care nimeni si nimic nu ma multumeste 🙂 . E dificil de lucrat si  de comunicat în acea perioada, iar cine se nimereste aproape de mine trebuie sa ma suporte.

Se spune ca noi femeile suntem uneori asa de dificile încât nimeni si nimic nu ne multumeste.

Hai sa facem un exercitiu creativ de imaginatie : « Gândeste-te cum ar fi sa fii un barbat neobisnuit, care « aude » gândurile femeilor, un barbat care poate îndeplini dorintele femeilor chiar si înainte ca acestea sa-i ceara ceva.

Ce barbat n-ar vrea sa cunoasca gândurile femeilor asa încât (într-un final) sa le poata întelege ? Ce femeie nu si-ar dori ca barbatul ei sa-i îndeplineasca dorintele chiar înainte de a le face cunoscute?

Cum se face ca noi femeile suntem atât de diferite de barbati, desi, pâna la urma, biologic vorbind, un singur cromozom ne diferentiaza ?!

De ce nu ne putem întelege unul pe celalalt daca suntem facuti sa ne crestem urmasii împreuna?

N-ar fi fost mai bine daca natura ne-ar fi facut sa ne întelegem nevoile unul altuia?

Vorbeam zilele trecute cu una dintre clientele mele despre comunicare, si despre felul în care îsi declara nevoile în fata partenerului. Acesta mi-a spus:  „Eu cred ca nu este nevoie sa-i spun ce am nevoie, el trebuie sa stie ce îmi doresc sau ce îmi place.”

Tocmai aceasta convingere gresita duce la conflict in relatia de cuplu. Ea, fiind mereu nemultumita, nestiind sa ceara, nu-si spune nevoile partenerului, iar acesta crede ca totul e bine între ei si habar nu are ce-i trece prin gând femeii cu care traieste.

Analizând si descifrând mai bine situatia, clienta mea si-a dat seama ca lucrurile nu stau deloc asa cum credea ea, realizând ca si ei i-ar placea sa stie ce anume îsi doreste iubitul ei.

Astfel a realizat ca dorintele lor sunt diferite, ca modul lor de gândire e diferit, si ca doar dicutand deschis despre acestea pot ajunge la o întelegere.

Nu degeaba se spune ca barbatii vin de pe Marte si femeile de pe Venus… 🙂

Diferente de comunicare:

Barbatii analizeaza în interior ideile;

Femeile cauta raspunsuri si solutii înca înainte de a formula si exprima opinia. Adica exprima cu voce tare tot ceea ce gândesc, pentru ca le place sa vorbeasca mai mult.

Solutia: Femeie, daca el tace, da-i timpul de care nevoie!

Solutia: Iar tu, barbate, ascult-o, întelege-o!

Îti enumar acum câteva trasaturi esentiale feminine si masculine pe care mai apoi tu le vei putea identifica cu usurinta la partenerul(a) tau/ta..

Femeile au nevoie de de protectie; sunt uneori ori prea vorbarete ori prea tacute, triste (atunci e clar ca se gândesc la ceva ce nu le convine) ;

Plâng cu usurinta;

Prefera arta, literatura, sunt mai înclinate catre romantism.

pe cand…

Barbatii sunt agresivi, independenti;

Îsi sunt propriul confident;

Sunt logici, obiectivi;

Uneori  pot fi lipsiti de pudoare.

Ce nevoi au femeile ?

Pentru femei comunicarea verbala este mai importanta decât cea fizica. Ele au nevoie de un timp în care sa discute în liniste problemele banale, cotidiene. Desi adesea acestea par lipsite de importanta pentru partener !

« Un partener bun va avea grija sa nu provoace gelozia iubitei sale  si nici sa nu-i puna la îndoiala dragostea » .
Cei frustrati de dragoste în copilarie sunt mai frecvent gelosi, ca si cei excesiv rasfatati, si au nevoie de o doza dubla de afectiune, rabdare si atentie.

Nevoia de camin si dorinta de a avea copii, carora sa le creeze un mediu placut, constituie a doua nevoie de baza a unei femei. Femeia are nevoie de amenajarea ambientului (a caminului) atât pe dimensiuni estetice cât si functionale. Asa cum pasarile îsi fac cuib, tot asa si femeia îngrijeste, înfrumuseteaza si sacralizeaza prin activitatea si prezenta sa « cuibul » familial care sa asigure cuplului si copiilor o oaza binecuvântata.

Neglijenta femeii în îngrijirea si amenajarea casei este un semn ca nevoile ei nu au fost  împlinite, ca este în general insecurizanta, stresata sau deprimata.

Un barbat atent va face tot posibilul ca nevoia de ambianta a femeii sa poata fi satisfacuta.

Nevoile barbatului :

nevoia de respectare si apreciere a Eului este specifica barbatului, si multe dintre conflicte se dezlantuie prin încalcarea « regulii  de aur ». O femeie înteleapta nu-si va critica niciodata barbatul, nici în particular, nici în public, si mai ales în fata copiilor.

Cicaleala si bârfa cu prietenele sau vecinii afecteaza sensibilitatea acestuia si-i  descurajeaza initiativele de tot felul. O sotie iubitoare îsi încurajeaza permanent sotul, îl apreciaza în fata copiilor si a altora, fara a minti sau a însela ostentativ, îl recompenseaza emotional cu generoziate si mai ales cu sensibilitate. Cuvintele calde, apreciative, directe, sunt « liantul » unei comunicari afective stabile si totodata al evolutiei cuplului.

–  mesajul pozitiv aduce mult mai mult bine unei relatii decât toate mesajele negative la un loc, oricât de « bine intentionate » ar fi ele. « Ajutorul pentru schimbare nu se ofera cu brutalitate si cu pretul « ranirii » Eu-lui partenerului, ci cu toleranta, rabdare, prin încurajarea comportamentelor pozitive si spontane ale partenerului.

O femeie care nu poate trata cu umor si bunavointa neglijenta sau dezordinea partenerului risca sa nu aiba un efect de schimbare în psihologia acestuia, ci, dimpotriva, risca sa devina din ce în ce mai putin atragatoare sau iubita, pe masura ce indica, moralizeaza, critica, si mai ales ameninta : « Daca nu-ti pui hainele la loc, plec, eu nu mai pot aduna dupa tinee ! “

Am urlat si eu un pic pâna sa realizez ca daca vorbesc frumos, chiar daca spun de doua sau de trei ori înainte, totul se rezolva. Râzi, fa o gluma de fiecare data când nu esti deacord cu ceea ce face, apoi subtil spune-i ca ai fi foarte fericita daca ar face asta, sau asta. Negociaza !

Iubirea se construieste si se pastreaza pe acest sentiment reciproc de încredere si valorizare, dar sursa emotionala si energetica este, fara îndoiala femeia.

– nevoia de confort fizic si psihosexual este importanta pentru barbat. Hrana si sexul nu sunt separate evident de confortul psihologic-relational al partenerului iar zicala : « cea mai buna cale spre inima unui barbat trece prin stomac » include o parte consistenta de adevar.

Asa ca draga mea, când ajunge seara acasa si deschide usa, în loc sa-l astepti cu matura la usa si sa urli, mai bine asteapta-l cu zâmbetul pe buze, întreaba-l daca vrea sa manânce, apoi când sunteti amândoi mai linistiti puteti discuta deschis tot ceea ce va deranjeaza. Respectul pentru masa echivaleaza cu grija pentru echilibrul fiziologic al celuilalt.

va urma….

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

2 Comentarii

 1. Florina,

  m-am delectat cu citirea acestui articol din prisma barbatului casatorit de 15 ani.
  astept cu placere continuarea 🙂

 2. Am editat articolul scris de Florina acum cateva zile si… imi doream sa scriu comentariul ATUNCI 😉

  Acum am ocazia sa o fac si sa va spun celor sceptici, celor care cred ca cele spuse sunt valabile doar teroretic si celor care zambesc cu condescendenta pe sub mustati, ca cele de mai sus sunt cat se poate de adevarate!
  Practic asa se intampla! (Si fiti atenti va spun asta si din punct de vedere al unei femei!)
  Daca ajungi acasa obosit(a) si in loc de “bine ai venit”, primesti o mutra acra, un spate intors si o cicaleala buna, iti vine sa te intorci si sa pleci de unde ai venit.

  Acasa trebuie sa gasesti intelegere, iubire, comunicare, respect si… “momente de calitate”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *