0 comentarii

Libertate sau limitare

Am abordat in ultimul timp mai multe teme de psihologie sociala, legate de influenta grupului, de substituire a gandirii altcuiva pentru a noastra si am vorbit despre importanta autocunoasterii si autoexprimarii (stiu cine sunt, stiu ce vreau si o spun). Acum as vrea sa discutam despre un alt aspect, despre confundarea libertatii cu constrangerea.

Sunt unele situatii in care credem ca vom obtine libertate sau ca ne eliberam de constrangeri, dar de fapt intalnim si mai multe limitari. De exemplu, poate ca ni se par toate regulile pe care ar trebui sa le urmam acasa, la scoala, pe strada constrangatoare, rolurile pe care trebuie sa le jucam de ”copil ascultator” sau ”elev silitor”, plictisitoare si vedem ca libertate maxima, evadarea din aceste roluri, dar cum se face, de fapt, evadarea din ele?

Poate ca vedem gasca din cartier care e formata din tot felul de tineri care nu au nici un respect pentru toate aceste reguli, care poate ca arunca mizerie pe jos, dau pe acasa doar cand au chef si pe la scoala si mai putin, ca fiind cool. Intr-un fel, am putea sa-i invidiem, dispun de propriul lor timp, nu fac nimic din ce nu isi doresc sau cel putin asa pare si pe deasupra sunt pusi pe distractie tot timpul. Insa ce se intampla in interiorul unui astfel de grup e poate mai greu de presupus din afara.
Cine a facut parte dintr-o asemenea grupare poate sa recunoasca faptul ca existau si acolo anumite reguli ca si in societate, exista un sef adica cineva de care toti asculta, o ierarhie, anumite lucruri care se fac si altele care nu se fac precum si diferite recompense si pedepse (aprecierea sau dispretul grupului, promovarea in ierarhie-ideile iti sunt mai atent ascultate, esti mai luat in seama sau dimpotriva marginalizat sau chiar exclus din grup in caz de nesupunere.)

O varianta ceva mai subtila a gastii poate fi o secta religioasa sau un curent filozofic. Poate ca ati vazut deja pe strada tot felul de oameni care va abordeaza pentru a va expune o credinta religioasa, care va vorbesc despre forta divina sau despre nemurirea sufletului. In continuare va voi povesti cate ceva din experienta cuiva care a intrat in contact cu  o asemenea grupare.

Totul incepe destul de simplu, cu o invitatie la o prelegere, o carte, cateva cuvinte despre eliberarea de conventii, despre superioritatea vietii spirituale fata de cea obisnuita. Apoi spiritul de comunitate la intalnirile unei astfel de grupari, veselia, cantecele sau chiar dansul, hainele specifice, ritualurile, lucrurile neobisnuite, asa-zise ”miracole”, faptul ca toti par atat de deosebiti, de speciali, te poate face sa vrei sa li te alaturi, mai ales daca esti la varsta la care cauti raspunsuri la toate misterele universului. Viata obisnuita e descrisa aici ca banala si fara sens, singurul lucru care e valorizat e adoptarea practicilor gruparii, acceptarea unui nou stil de gandire, asezarea credintei sau devotiunii in centrul preocuparilor, celelalte aspecte cum ar fi o cariera, familia sau prietenii pot deveni lucruri de prisos sau chiar impedimente in calea devenirii spirituale. Pentru a pasi pe aceasta cale e necesar sa te indepartezi de cei care nu au aceleasi convingeri (parinti, prieteni) pentru ca ei nu inteleg importanta misiunii tale spirituale, dedicarea completa  fortei divine sau unei alte forme superioare.

Toate bune si frumoase, chiar logice intr-un anumit fel, pana cand observi ca de fapt eliberarea de constrangerile majoritatii e doar o inlocuire cu un alt set de reguli, legate de ce sa faci sau sa nu faci (sa participi la intalnirile gruparii, sa respecti ierarhia de acolo, unii membri sunt mai vechi, au mai multa experienta sau dupa caz sunt chiar ”sfinti”, carora trebuie sa le dai ascultare pentru ca prin ei se manifesta aceea putere superioara). Apoi mai incepi sa observi si alte lucruri (asta daca nu e cumva mai importanta apartenenta la grupare decat adevarul obiectiv), cum ar fi ca regulile poate nu se aplica la fel tuturor sau ca unii oameni au de castigat material de pe urma devotiunii altora (prin donatii, diferite munci). Mai apoi ai putea sa observi ca in cazul in care parintii sau cineva din afara ar vrea sa intervina si gruparea ar putea fi in pericol de a fi expusa public intr-un mod nefavorabil, prietenii de pana acum, cei care nu se gandesc teoretic decat la viata spirituala si care chiar isi fac propaganda incercand sa atraga pe altii pe calea spirituala, dintr-o data iti sugereaza sa te indepartezi de ei, spre binele gruparii, dar sa continui sa crezi ca asta e misiunea ta pe moment, sa-ti mentii credinta in singuratate, departe de ei, unde ai putea sa le incurci planurile.
Ei, bine, in acest moment ai putea sa constati ca relatia cu parintii nu mai e ca inainte, ca prieteni nu prea mai ai, pe cei vechi i-ai lasat in urma, altii noi nu ti-ai mai facut, pentru ca aveai destui in interiorul gruparii si chiar ca ramai in singuratate. Poate ca o perioada esti inca prins in ideea ca ei au dreptate si citesti cartile si faci ritualurile, dar pe ascuns, sa nu te vada parintii, dar pe masura ce trece timpul si mirajul se destrama, poti sa vezi cum stau lucrurile cu adevarat. Ai fost atras de o idee, de o comunitate care parea speciala, dar de fapt era ca orice organizare sociala care iti promite libertate si iti ofera constrangere. Asa cum am mai spus si alta data, avem nevoie de structuri si reguli si incercarea de a le evita in totalitate nu poate avea efecte pozitive, important e sa stim sa facem diferenta intre seturile respective si sa le alegem pe cele mai bune pentru noi, pe cele care nu ne fac sa renuntam la propria identitate sau demnitate.

Nu consider gresit sa ai un ideal sau sa crezi in ceva, ci consider gresita incercarea unora de a profita de aceasta nevoie umana pentru a ne ”vinde” doctrine. Tineti-va sufletele si mintile deschise si incercati sa nu confundati libertatea cu limitarea sau flexibilitatea cu rigiditatea.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Motivatie, Viziune

Despre autor

Scris de

Ma numesc Tripa Laura, sunt psiholog la Grup Scolar Agricol "I. Dracea" din Timisoara. Am absolvit Facultatea de Sociologie si Psihologie, specializarea Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, in 2006. Anul trecut am absolvit Masteratul de Psihologie clinica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Sunt psiholog cu drept de libera practica acordat de Colegiul psihologilor din Romania in domeniile Psihologie clinica si Psihologia transporturilor. Am urmat diverse cursuri de formare continua: "Dezvoltarea inteligentei emotionale", organizat de profesori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, "Intelegerea adolescentilor si metode de lucru" sustinut de Anda Pacurar, etc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *