0 comentarii

Latura noastra intunecata

Un exemplu simplu si clar despre ce înseamna umbra din fiecare om îl da Emil Cioran printr-o fraza geniala:

“Am toate defectele celorlalti si, totusi, tot ceea ce fac acestia mi se pare inadmisibil.”

Când nu îti place ceva la celelalte persoane, cu siguranta ai aceleasi trasaturi si obiceiuri, dar în loc sa fie constiente, sa apartina de Ego, ele apartin Umbrei, ( insa cu siguranta ne apartin).

“Comoara fiecarui om se afla în umbra sa” (C. G. Jung)

Un lucru important e ca aceleasi caracteristici neplacute ale umbrei, integrate si civilizate, se pot dovedi folositoare. Daca suntem tacuti si retrasi, suntem iritati de persoanele galagioase si agresive.
Însa, daca acceptam propria noastra agresivitate si o transformam într-o agresivitate pozitiva si folositoare, ne-ar putea usura viata. Umbra detine potentialul de a ne face mai puternici.
Aroganta poate face parte din umbra noastra si nu o scoatem la suprafata , pentru ca avem locul nostru în societate si regulile de politete spun ca nu e frumos sa fii arogant; aroganta îi face pe oameni sa te priveasca cu dispret, dusmanie si invidie si îsi doresc sa te vada esuând în tot ceea ce faci.

Poate stii oameni care lasa o impresie buna multa vreme, pentru ca odata sa izbucneasca si sa strice toate lucrurile bune de pâna atunci. Acesta e un caz clasic de elemente din umbra, care pentru ca nu sunt recunoscute, apar în momentele în care psihicul nostru este supraîncarcat si nu mai face fata (în momente de panica, de exemplu).

Nici o regula de politete nu o poate elimina, ea fiind acolo, cuminte în inconstient, asteptând sa se arate cu prima ocazie.
DAR, daca îti educi aceasta parte din umbra, care este a ta oricum, daca o descoperi si o recunosti, si aroganta din exemplul nostru o îmblânzesti si o transformi într-o puternica încredere în sine, pe care înainte nu o aveai, Ego-ul tau va câstiga o calitate, vei deveni o persoana mai buna, mai puternica si mai eficenta, pentru ca Umbra a mai slabit, i-ai luat o parte si ai transformat-o în una din partile tale luminoase. Ai transformat un defect într-o calitate. Agresivitatea la fel; daca ai momente când izbucnesti, înseamna ca nu o recunosti ca e în umbra si se manifesta când ti-e lumea mai draga, stricând tot.
Daca o educi, o transformi în ambitia care te va ajuta sa lupti si sa câstigi în încercarile vietii.

Mai departe te las pe tine sa faci perechi din acestea si, mai mult, te invit sa te gândesti la propria ta umbra. Gaseste lucrurile pe care le consideri defecte si pe care crezi ca nu le poti controla, recunoaste-le ca parte a personalitatii tale si vezi cum poti sa le faci sa te ajute.

Nu uita, în umbra se afla cea mai mare comoara a fiecarui om. Ea contine nu numai slabiciunile negate, dar si puncte tari, ascunse. Materialul care formeaza umbra este necesar sa fie integrat în întreg, deoarece alternativa nu este deloc încântatoare.
Ca orice lucru din inconstient, mai devreme sau mai târziu, acest material va rabufni, provocând umilire în cel mai bun caz, daca nu chiar un dezastru.

Fictiunea ne prezinta povestea lui Dr. Jekyll si Dl. Hyde. Aici, un doctor ordonat si dedicat muncii sale este subit preluat de umbra sa demonica si criminala, cu rezultate grotesti. Rezultatul nu trebuie sa fie atât de tragic decât daca umbra este suprimata cu salbaticie; dar exista câteva cazuri reale care ne pot ilustra acest lucru.
Cazul unui preot harnic de 40 de ani, om de familie, sot iubitor si tata a trei copii. Nefumator si deloc consumator de bauturi alcoolice, a disparut timp de o saptamâna si nu a putut fi gasit pâna când s-a întors singur si foarte obosit. Cartea de credit care arata platile efectuate a dezvaluit nevestei sale ca sotul ei vizitase un mare numar de baruri, bordeluri si cluburi de striptease. Nici nu era de mirare ca omul se simtea extenuat. George a îngropat putin câte putin din umbra sa de-a lungul vietii, pâna când aceasta a rabufnit în forta.

Pentru a evita astfel de situatii nimeni nu spune ca trebuie sa ne îngramadim în baruri vineri noaptea, ca si asa ele sunt pline. Dar trebuie data o atentie mai mare nevoilor noastre si acelor lucruri care mai pot lua din presiunea care apasa asupra inconstientului.

Poveste

A fost odata o persoana care se numea H. si careia nu îi placeau mincinosii, agresivii si lenesii.
Ghici ce?
Mintea de rupea si nu suporta când cineva îi dadea sa guste din propriul medicament. Când intra într-o relatie, primul lucru pe care îl spunea era “vreau sinceritate”, pentru ca stia ca el minte si proiecta asta pe ceilalti. Se astepta ca ei sa îl minta din start, pentru ca el era mincinosul.
Agresivitatea era acea parte pe care nu o recunostea în el si acum o ura la altii.
Lenea la fel. Stia ca este lenes si ca îi aduce neajunsuri si îi dispretuia pe cei lenesi, pentru ca se vedea pe el în acei lenesi si furia pe care o avea fata de viata si mizeria acelor oameni lenesi era de fapt furia împotriva propriei sale leneveli. Le vedea lenea si ce rezultate are asupra lor, si astfel vedea lenea din el si ce rezultate avea asupra lui.

Acum, aceasta persoana avea si calitati, care faceau parte din Ego. Cele  trei calitati:
– inteligenta
– simtul umorului
– învata foarte repede

Iar cele trei defecte care se afla în umbra:
– minciuna
– agresivitatea
– lenea

Din cauza societatii, si–a reprimat aceste trei defecte, dar ele sunt acolo si minciuna, agresivitatea si lenea macina încet acest individ care nu este deloc constient de ce i se întâmpla.
Desi este o persoana inteligenta cu simtul umorului si învata repede, totusi face promisiuni multe pe care nu le respecta, si gaseste tot timpul scuze pentru ca e inteligent. Oamenii îi trec cu vederea iesirile, pentru ca are simtul umorului si e distractiv sa stai cu el.
Când bea, devine agresiv si, desi învata repede si e inteligent, e cam lenes, nu prea gaseste motivatia sa duca lucrurile la capat.
Acum, persoana asta va avea o existenta mediocra, pentru ca ce va face cu calitatile va strica cu defectele.

Asadar H. e o persoana normala.
Si daca H. ar stii ce sa faca, atunci ar lua minciuna si ar deveni un bun povestitor. În loc sa minta si sa pacaleasca oamenii se foloseste de talentul lui pentru a povesti frumos.
Apoi, în loc sa izbucneasca atunci când se aduna mai multi nervi, este ambitios, ataca provocarile, merge la sport si nu mai o ia razna, pentru ca si-a recunoscut agresivitatea din el.
Pentru ca învata repede si acum e si ambitios, va risca sa se suprasolicte, asa ca lenea si comoditatea,  le va recunoaste si va stii cum sa îsi împarta timpul între munca si distractie.

Acum, avem o persoana:
– inteligenta
– cu simtul umorului
– care învata repede
– foarte bun povestitor si convingator
– ambitios
– stie sa îsi împarta timpul
Ce era în umbra a trecut acum în Ego, a recunoscut cele trei defecte, le-a educat si acum este o persoana foarte puternica.

Asadar, exercitiu:

Ia o lista si gândeste-te la oamenii care nu îti plac si ce trasaturi nu îti plac la ei. Persoane de acelasi sex si vârste apropiate.
Albert Camus vorbeste despre un individ cu o nevasta foarte frumoasa, pe care a înselat-o. Si atât de mult a proiectat asupra ei infidelitatea lui, încât a omorât-o din gelozie. Era obsedat ca ea îl va însela.

Cum ne descoperim umbra

1. Ia o foaie de hârtie si un creion si scrie numele a trei persoane care nu îti plac si ce trasaturi de personalitate nu îti plac la aceste trei persoane.
2. Aceste trasaturi sunt umbra ta, adica trasaturi pe care tu le ai, dar refuzi sa le recunosti, le împingi în inconstient de unde ele te saboteaza si ies la suprafata când te astepti mai putin.
3. Ia toate aceste trasaturi ale umbrei si începe sa lucrezi la ele. Primul pas este sa recunosti ca ele exista si sunt ale tale. Apoi adu-le încet în partea ta luminoasa, integreaza-le în personalitatea ta.
Apoi gândeste-te cum poti sa educi. Nu stiu cât o sa dureze, dar vei fi o persoana mai puternica decât majoritatea din jurul tau, care au umbra si nu o recunosc în ei si care îi trage în jos.

Exemplu: Nu îti place agresivitatea, înseamna ca o ai în umbra ta. Acum ca ai recunoscut-o, mergi la un sport unde sa îti poti exprima aceasta agresivitate si furie, sa o poti descarca.

Succes!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *