0 comentarii

Despre Vorbitul in public

Una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor este vorbitul în public. Desi zilnic se fac mii de prezentari, stim din propria experienta ca majoritatea prezentarilor sunt greu de urmarit, sunt neclare si mai ales sunt plictisitoare si monotone. Acest lucru se datoreaza lipsei de talent a prezentatorilor? Trebuie sa te nasti cu acest talent? Noi credem ca nu.

Noi credem ca fiecare dintre dumneavoastra poate fi un foarte bun prezentator. Se pun urmatoarele întrebari:

  • Ce trebuie sa aveti în vedere daca vreti sa aveti succes în prezentari?
  • Cum trebuie sa va pregatiti si la ce rezultate puteti sa va asteptati?

În continuare, va prezentam o serie de indicatii pretioase, pentru ca în viitor sa aveti curajul de a vorbi în fata celorlalti si ca urmare sa aveti si succesul bine meritat.

Fiti constienti de responsabilitatea deosebita

Ca prima idee, trebuie sa retineti: Indiferent, daca publicul este acolo din propria vointa sau a fost fortat sa participe, vorbim despre oameni, care îsi sacrifica o parte din timpul lor pretios. Legat de importanta acestui fapt, subliniem si de data asta: sa nu risipiti niciodata timpul publicului dumneavoastra! Numai atunci vom fi constienti de responsabilitatea noastra, daca ne este clar, ca în fata noastra sunt oameni, care ar avea multe alte lucruri de facut în acelasi timp. Aveti grija ca publicul sa nu se plictiseasca.

Sa cunoasteti componenta publicului, precum si pregatirea si interesele lor.

Evitati supra – sau subevaluarea publicului si sa-l luati mereu în serios. De aceea, va propunem sa fiti bine pregatiti pentru fiecare prezentare.

Sa aveti publicul mereu în fata ochilor

Sa nu pierdeti niciodata publicul din fata ochilor. Aceasta propozitie s-ar putea sa va para de prisos, dar daca ne gandim la nenumaratele prezentari nereusite la care am participat, aceasta ar putea sa se transforme într-un sfat important.

O prezentare este reusita daca este ajustata publicului, atat în continut, cat si în durata.

N-ar trebui sa tineti aceeasi prezentare pentru un public specializat si un public laic, sau sa spuneti aceleasi lucruri pentru un public tanar si unul mai în varsta. De aceea, este

important ca sa aflati cat mai multe informatii despre publicul tinta. Daca stiti cine sta în fata dumneavoastra, puteti sa construiti prezentarea în functie de nevoile si cerintele lor.

Desigur, nu puteti sa aflati mereu prea multe despre public, dar totusi, încercati. Daca nu stiti nimic precis despre publicul tinta, puneti-va în locul lor si faceti presupuneri cu privire la asteptarile si interesele lor. Astfel deja va ocupati de public, si asta vine in avantajul prezentarii dumneavoastra. În timpul prezentarii, de asemenea, trebuie sa va ocupati de public, si anume trebuie sa raspundeti din timp la reactiile lor.

Pregatirea este totul

Cu cat va pregatiti mai bine, cu atat veti putea fi mai relaxati. Chiar daca de cele mai multe ori vorbitul ni se pare cel mai greu lucru, prezentarea în sine trece foarte repede.

Cea mai mare investitie trebuie facut în pregatirea prezentarii. Pregatirea se refera la mai multe domenii, din care va prezentam cateva:

A. Pregatirea continutului

Puteti sa vorbiti liber si relaxati numai despre lucrurile, în care sunteti pregatiti. Un public observa foarte repede daca un prezentator are numai cunostinte superficiale

despre o tema sau este chiar nepregatit. În timpul pregatirii sa aveti în vedere si temele care se leaga într-un fel sau alta de tema principala. Astfel puteti raspunde fara probleme la întrebari si sa dovediti cunostintele de-a lungul discutiilor.

B. Conceperea si constructia prezentarii

Colorati prezentarea cu o anecdota scurta, cu un citat sau cu o metafora. Astfel cresteti interesul publicului si prezentarea creste în eficienta.

Chiar si în cazul prezentarilor mai scurte merita sa va ganditi deja înainte despre constructia acestuia. O prelegere, o prezentare ar trebui sa fie conceput din start foarte bine.

Este vorba despre captarea interesului. Ganditi-va mereu la ordinea transmiterii informatiilor pentru a capta interesul publicului si la momentele cand vreti sa folositi mijloacele audio-video. Aici este foarte important, ce anume doriti sa realizati, sa atingeti.

10 Convingeri ale vorbitorilor publici

1.Este imposibil sa esuz cand ma aflu pe scena.
2. Pot sa ii inspir pe oameni sa isi declanseze propria motivatie.
3. Oamenii au nevoie sa ma exprim foarte clar. Rolul meu este sa explic
informatii complexe intermeni cat mai simpli.
4. Este important sa ma conectez cu audienta inima la inima si abia apoi creier
la creier. Prima sarcina este sa construiesc o relatie de incredere cu audienta.
5. Sunt o persoana flexibila.
6. Ceea ce am de spus este extrem de valoros pentru audienta.
7. Totul este ca un joc al carui scop principal este sa invatam.
8. Ceea ce fac nu este pentru mine in primul rand, ci pentru public.
9. Dorinta profunda a publicului este sa se distreze.
10.Audienta mea merita sa aiba un vorbitor excelent
.

Motivatie!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Motivatie

Despre autor

Scris de

Adrian este un tanar psiholog si vorbitor motivational. Prin tot ceea ce face profesional, el ajuta oamenii si organizatiile sa-si constientizeze nevoile, valorile si sa-si atinga obiectivele. http://ideileluiadi.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *