0 comentarii

Suflet de adolescent

Viata e asemenea unei simfonii cu toate notele muzicale, sunete mai inalte si sunete mai joase. Cu opt sunete muzicienii au construit simfonii atat de grozave si cele mai importante momente nu sunt sunetele, ci intervalele dintre ele.

Viata merge inainte, adevarul se schimba. Asta e viata. Ce acum ti se pare cel mai important si adevarat lucru din viata, mai tarziu iti apare lipsit de valoare si sens, sau fals.

Adevarul de ieri e minciuna de azi.

Si cum zicea Bertrand Russel:

“Nu voi muri niciodata pentru convingerile mele, s-ar putea sa ma insel.”

Ana e frumoasa, inteligenta, are un zambet perfect, o privire inocenta si-un aer special, pretios, e aerul adolescentin. Spre finalul discutiei noastre am ramas paralizata de afirmatia “ei”: Tinerii din ziua de azi nu apreciaza valoarea ce-o primesc. Nu dau doi bani pe ce primesc!

In timp ce-mi vorbea despre ce vede si traieste o vedeam pe mama ei si ma luptam cu ale ei mesaje: Hey!!! Femeie!!! Opreste-te! Taci daca n-ai altceva de daruit.

Fiica ta acum pleaca la drum si tu esti responsabila de bagajul pe care si-l formeaza.

Atat ai de oferit, mama iubitoare? Stiu ca tu nu-i vrei decat binele, dar niste mesaje de incurajare n-ar strica pentru a-i corecta orientarea in spatiul indepartat si necunoscut.

Cum poate acest suflet perfect sa gandeasca astfel la 19 ani?

Cum poate fi atat de atasata de principii si credinte ce nu-i apartin?

Simplu. Modelul mama vorbeste si copilul primeste. Ana se identifica cu mama sa. Mama stie ce inseamna viata,  e cea mai tare. Ana preia modelul si paseste in viata.

O intreb despre visuri si ambitii. Povestim noi ce povestim si aflu despre Ana ca ar pleca sa studieze afara, ca-n tara nu prea are ce face.

“As pleca din tara, dar nu stiu daca pot trai departe de familie, de mama, de sora-mea. As vrea, dar mi-e teama ca n-as rezista.”

Si gandesc ca majoritatea inchid viata in etichetari si clasificari fiindca asta le confera siguranta.

“Asta e viata. N-ai ce face. Nimic nu se schimba. Tara asta e de rahat. Ori te supui ori mori. Si asa mai departe..”

Innebunesc!! Cum sa spui la 19 ani ca tinerii din ziua de azi nu apreciaza ce li se ofera?

E inspaimantatoare aceasta imagine!!

Hey!! Sufletul tau e perfect!

Suflet de adolescent, esti perfect!

Esti in mijlocul experimentarii. Ce faci? Traieste! Gusta! Lasa-te purtat de instincte, de efect. Simte libertatea alegerii. E perioada in care descoperi toate aromele, ce poate fi mai frumos de atat? Traiesti ce n-ai mai trait, mananci ce n-ai mai mancat, iubesti ce n-ai mai iubit. Experiente simple, dar incarcate de adevar, autenticitate si unicitate.

Lumea experientei e ca un rau, lasa-te purtat de apa, inoata fara colac de salvare, fara busola, fara instructiuni, inoata in apa intinsa si necunoscuta. Curaj!!

Spune STOP principilor si standardelor impuse de modelele parentale si sociale.

E experienta ta, nu o rata. Nu te mai identifica cu imaginea, realitatea lor despre viata.

Ce e bine si ce e rau? Traiesti o stare de ambivalenta continua, esti disociat si inspaimantat. Daca gresesc? Am ales bine? Daca sunt judecat? Daca sunt parasit? Daca nu fac asta se intampla asta, fiindca asa mi-a zis mama si tata. Adevarat.

Si ei au ceva de spus. Si ei au trait viata. Dar asta nu inseamna sa iei tot ce spun de bun. E momentul tau acum. Creaza-ti propria realitate. Invata sa crezi in mintea ta si-n alegerile facute. Indrazneste sa alegi, e sansa ta. Nu ingheta intr-o imagine falsa despre tine, intr-o imagine proiectata de aspiratiile lor, intr-o imagine ce nu-ti apartine. Parintii au datoria sa vorbeasca despre ce-au trait in viata, sa te lase liber sa experimentezi si sa alegi ce ti se potriveste. Nimeni nu are dreptul sa-ti spuna ce cale sa alegi, nici macar ei, cei care ti-au dat viata. Nu le permite sa-ti fure identitatea dintr-un exces de iubire sau din lipsa iubirii. Viata nu se intoarce inapoi, traieste dupa propriile credinte si valori.

Sunt parinti care iubesc prea mult, sunt parinti care nu iubesc deloc.

Sunt copii care simt iubirea, sunt copii care nu simt iubirea.

Si cei din prima categorie si cei din a doua categorie au dreptul la iubire. Unii o au si unii o cauta toata viata. Unii au succes, altii n-au succes. De ce gandim ca urmarirea unor comportamente ce dateaza din vremea lui Adam si Eva ne confera succesul, iubirea, fericirea? Evident, exista cateva adevaruri de bun simt, ca de exemplu, iubeste-ti parintii, nu ucide, iubeste, ajuta-ti aproapele, etc. Dar educatorii prezinta o lista mult prea “bogata” si existenta ta se reduce la a executa niste sarcini ce nu-ti apartin si cu obligatia sa nu-ti pese prea mult de ce-ti spune sufletul adolescentin, fiindca stie mama si tata ce-i mai bine pentru tine.

Elibereaza-te! Niciodata nu e prea tarziu sa-ti urmezi calea, sa faci ce-ti place, sa te trezesti cu zambetul pe buze, sa canti, sa dansezi, sa pictezi, chiar daca asta nu e o “meserie de viitor”, cum ar spune expertii si inteleptii.

Iti spun un secret: Pasiunea, vocatia iti salveaza sufletul, si numai ea. Crede in tine, alege corect! Salveaza-te! Confruntarea cu ei te duce tot mai aproape de adevarul suprem, la confruntarea cu tine. Tu creezi viata, tu esti regizorul. Ce mai astepti?

Te invit sa-ti urmezi calea, vocatia, pasiunea, cum vrei sa-i spui.

Te invit sa te arati asa cum esti!

Te invit sa te dezbraci de ce nu-ti apartine!

Te invit sa imbratisezi experienta aici si acum!

Te invit sa traiesti departe de credinte si stereotipuri social-culturale.

Te invit sa lupti pentru pasiunile si aspiratiile tale!

Te invit sa te autocunosti, fiindca e singura cale catre eliberare si devenire!

Te invit sa citesti carti bune!

Te invit sa te distrezi!

Te invit sa iesi in natura!

Te invit sa iubesti!

Te invit sa crezi in tine!

Te invit sa te pretuiesti!

Te invit sa fii pretentios si sa ceri mult de la tine, de la viata!

Te invit sa-ti depasesti limitele interioare!

Te invit sa faci sport!

Te invit sa mananci sanatos!

Te invit sa-ti asculti intuitia, simtul, vocea interioara!

Te invit sa razi in fiecare zi!

Te invit sa fii tu insuti!

Te invit sa imbraci STILUL TAU!

Pe curand, Andreea.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *