0 comentarii

Dezvoltare Profesionala

Focuseaza-te pe telurile tale!

Ce ar trebui sa faci mai intai: sa mergi la un curs, sa citesti o carte, sa asculti un program audio sau sa faci un MBA? Ce anume, concret te-ar ajuta la dezvoltarea ta profesionala?

Foarte multi manageri din firme multinationale din diferite continente au fost intrebati care sunt metodele care i-au ajutat sa se dezvolte cel mai mult. Printre primele mentionate au fost un job provocator, un sef care mi-a fost si coach si discutiile cu colegii.

Sa vedem in continuare si sa le analizam pe rand, cum putem beneficia noi de aceste abordari chiar acum!

Un job provocator

Nu demult se facuse un studiu din care a rezultat ca in timp ce 85% din romani isi doresc un salariu mai bun, doar 5% isi doresc si responsabilitati mai mari. Nu este de mirare ca acesti 5% deseori au un venit aproape cat cei 85% impreuna.

Mai multe responsabilitati este indiciul pe care il vei cauta pentru a gasi job-ul provocator care sa te ajute sa te dezvolti. Daca faci ceva care te tine in zona ta de confort, unde nu trebuie sa faci mai nimic nou, unde nu iti este frica niciodata, inseamna ca nu esti intr-un job provocator.

Cum putem obtine un job provocator cu mai multe responsabiliti? Iata cateva idei pe care le puteti pune in actiune imediat:

Cauta companiile in dezvoltare, care sunt pe locul 3, 4 sau 5 in industria in care activeaza. Acestea sunt dispuse sa investeasca si deseori iti dau o libertate mai mare in actiune si decizie.

Cauta job-uri cu responsabilitati mai mari decat cele pe care le ai in prezent. Acestea se ascund de fapt in spatele unor proiecte mari, a unor job-uri de care se feresc majoritatea profesionistilor pentru ca implica fie sindicate, fie o lipsa de resurse, fie o companie fara o reputatie solida pe piata etc.

Evita sa cauti sa fii platit corespunzator cu responsabilitatile pe care le vei avea. Nu uita ca si compania risca cu tine daca iti da increderea sa preiei un job cu responsabilitati mai mari decat ai avut in trecut. Compensarea ta va fi de fapt dezvoltarea profesionala si personala de care vei beneficia. Ulterior ti se vor deschide nenumarate usi si ocazii de a fi promovat.

Atentie! Un job provocator nu inseamna ca trebuie sa va angajati in cea mai slaba companie din industrie, cu cele mai slabe conditii de lucru si cel mai slab management, cu toate ca si asta ar putea sa fie o strategie.

Un sef care sa fie si coach

Probabil cel mai greu pas de realizat este acesta. De ce? Pentru ca este destul de greu sa aflam informatii despre viitorul nostru sef in faza de prospectare a locurilor de munca sau in faza de interviu.

Un sef care sa fie si coach presupune un comportament special care se gaseste intr-o mai mare proportie in companii multinationale (insa nu neaparat), in companii tinere unde managementul este sub 35 de ani sau, din intamplare, in companiile care sunt create de o persoana cu viziune si valori care sa sprijine o astfel de abordare.

Acum urmeaza sa vedem ce comportament ar trebui sa observam si sa cautam in seful sau colegul nostru astfel incat ea sau el sa fie un coach.

In primul rand, asculta atent ce spune angajatul pentru a intelege complet problema inainte sa-si dea ea sau el cu parerea. Mai mult, intreaba cum vrei tu sa procedezi intr-o situatie anume inainte de a-si spune parerea. Isi face timp sa stea de vorba cu tine pentru a-ti explica cum vede lucrurile astfel incat sa intelegi, pe langa ceea ce faci si cum si de ce sa faci asa. Desigur, este o persoana care isi merita pozitia pentru ca a obtinut si continua sa obtina rezultate si nu pentru alte motive. Nu in ultimul rand, pune multe intrebari care te forteaza sa gasesti atat cele mai bune solutii, cat si pe tine insuti/insati.

Cum putem observa acest profil? Avem la indemana urmatoarele 3 intrebari care ne vor ajuta inca din faza de candidat:

• pe cine cunosc deja care imi poate fi coach?

• ce intrebari pot pune in interviu astfel incat sa cunosc cat mai bine viitorul sef in acest job?

• de la cine pot cere referinte eu astfel incat sa cunosc stilul de management din compania respectiva?

Motivatie!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Cariera

Despre autor

Scris de

Adrian este un tanar psiholog si vorbitor motivational. Prin tot ceea ce face profesional, el ajuta oamenii si organizatiile sa-si constientizeze nevoile, valorile si sa-si atinga obiectivele. http://ideileluiadi.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *