0 comentarii

Tehnici avansate de comunicare

Lista articolelor din seria: Personalitatea si comunicarea

  1. Comunicarea verbala
  2. Tehnici avansate de comunicare
  3. Programarea neurolingvistica

1. Arta retoricii

Retorica este o disciplina veche de mai bine de doua milenii. Aristotel a fost primul care a scris un manual de retorica, iar Alexandru cel Mare a fost atât de impresionat de puterea pe care o avea aceasta arta a cuvintelor, încât i-a ordonat lui Aristotel sa nu mai permita nimanui sa citeasca acea carte.

Ca sa poti sa fii convingator si sa îti seduci audienta, indiferent ca e vorba de dialogul cu o singura persoana sau de o audienta mai numeroasa, trebuie sa tii cont de cele trei elemente: vorbitorul, ascultatorul si mesajul.

1. Vorbitorul

O sa luam pe rând cele trei caracteristici care fac un vorbitor sa fie convingator si le voi detalia din experienta mea. Cunosc multi oameni foarte buni convingatori, dar care nu stiu sa explice cum anume folosesc cuvintele ca sa îsi seduca ascultatorul.

Si pentru multa vreme a fost o necunoscuta pentru mine, pâna am avut ocazia sa patricip la un curs de retorica si tot ce stiam a capatat un sens.

Competenta:

În primul rând, trebuie sa stii despre ce vorbesti. Stiu ca asta ti s-ar putea parea o sugestie ciudata, dar, daca ai auzit de la cineva, care a auzit de la cineva, si mergi si începi sa povestesti ca si cum ai fost tu însuti în mijlocul actiunii, nu vei lasa o impresie prea buna, mai ales daca auditoriul tau e format din oameni mai putin creduli sau naivi. Vorbeste despre lucrurile care ti s-au întâmplat în realitate sau la care ai fost macar martor. Pe nimeni nu impresioneaza daca te uiti seara la Discovery Chanel si a doua zi vorbesti de parca ai inventat roata. În plus, nu vorbi despre lucruri care sunt complet în afara sferei tale de cunoastere; nu îti da cu parerea, numai ca sa nu taci, despre chestiuni complet straine. Caci, daca ar trebui sa afli informatii legate de operatiile pe creier, de la cine ai vrea sa auzi o parere autorizata? De la un neurochirurg sau de la prezentatoarea de stiri, care tocmai a facut un reportaj despre subiectul asta?

Intentiile:

Trebuie sa arati ca îti pasa. Trebuie sa spui sincer, din suflet, ceea ce ai de spus si vei lasa o impresie buna, chiar daca se întâmpla ca informatia sa fie inexacta sau chiar gresita, asa cum tuturor ni se mai întâmpla. (Desi, în cazul asta, e bine sa-ti aduci aminte de vechiul proverb românesc: “Daca taceai, filozof ramâneai.” Asa cum spunea marele filozof grec Xenocrate: “Mi-am regretat deseori cuvântarile, dar niciodata tacerea.”)

Trebuie sa fii pe aceeasi lungime de unda si sa apelezi la interesul ascultatorului; mesajul tau va fi mult mai bine primit. Daca apelezi la mila sau bunatatea persoanei care te asculta, vei avea câteva surprize neplacute. În primul rând, te vei simti umilit, iar ,daca se întâmpla de mai multe ori sa apelezi la mila cuiva, vei ajunge sa urasti persoana respectiva, pentru ca te face sa te simti inferior.

În al doilea rând, trebuie sa pui tot timpul problema în asa fel, încât ambele parti implicate sa aiba de câstigat si astfel ramâi si cu mândria neatinsa. Daca esti nepasator, arogant si vorbesti despre ceva ce nici pe tine nu prea te intereseaza, sunt sanse slabe sa le pese celor care te asculta. Poate cunosti termenul de  “papagal”…

De asemenea, încearca sa nu fii plictisitor. Chiar daca vorbesti despre o problema discutata si rediscutata, încearca s-o prezinti într-un fel atragator. Oamenii devin imuni când aud aceeasi placa repetata din nou si din nou.

Moralitatea:

Daca nu esti o persoana corecta, îi minti des pe ceilalti si ti-ai facut un renume de persoana mincinoasa ,vei avea de luptat din greu pentru credibilitatea ta.

Nimeni nu va mai crede nimic din ceea ce spui, chiar daca spui adevarul, ceea ce va fi foarte frustrant pentru tine.

Despre unii se spune ca “mint si când îti zic buna-ziua”. Încearca sa te feresti sa fii catalogat astfel – în afara de cazul în care esti politician, caz în care minciuna îti va fi absolut necesara, dar si atunci va trebui s-o practici cu mare arta. “Poti sa înseli tot timpul pe cineva, uneori pe toti, dar nu tot timpul pe toti.” (Abraham Lincoln)

Asa ca ai grija sa nu-ti faci faima de mincinos: nu o sa te mai ia nimeni în serios, ca în povestea cu ciobanasul care striga “lupul” ca sa râda pe seama celor care îi sar în ajutor; când într-adevar a venit lupul, n-a mai primit niciun ajutor: nu l-a mai crezut nimeni.

În plus, daca prietenii tai au simtul umorului, vor putea spune cu ironie, parafrazând motto-ul celebrului serial X FILES: “Adevarul e dincolo de tine”…

Nu uita, întotdeauna actiunile tale vor spune adevarul despre tine, nu vorbele. Iata cuvintele lui R.W. Emerson: ”Nu aud ce spui. Faptele tale striga mult mai tare.”

2. Auditoriul

Exista o teorie a retoricii care spune ca totul depinde de vorbitor si ca niciun auditoriu nu poate rezista, daca vorbitorul se foloseste de toate elementele de retorica.

Oricât de bun esti, trebuie sa tii cont de persoana care te asculta si sa te gândesti ca, poate, nu tot timpul are dispozitia sa te asculte.

Pentru a fi seducator, trebuie sa tii cont de ascultator si sa respecti auditoriul.

Exista discutia daca apelul la emotiile auditoriului este corecta sau nu.

Din punctul meu de vedere este foarte corecta, dar, repet, apeleaza la interes de fiecare data si nu la mila sau bunatate. Pe termen lung, vei avea de câstigat.

3. Mesajul

Daca vorbitorul determina pe cine sa ascultam si auditoriul cine asculta, mesajul trebuie sa fie argumentat si dovedit. Tot timpul adu trei argumente pentru a sustine ce ai de spus si nu lasa pe nimeni sa scape cu cuvinte aruncate în vânt fara sa argumenteze si sa dovedeasca ce are de spus.

Desi, daca stapânesti aceasta parte a comunicarii, ai toate sansele sa fii considerat un bun “aburitor”. Sunt sigur ca, împreuna cu stiinta de a transforma vorbele în fapte, arta retoricii poate deveni o arma de temut în arsenalul tau.

Foarte multa vreme mi-a placut sa intru în discutii si “sa cad tot timpul în picioare”. Si nu o data a fost cazul în care, desi stiam ca nu am dreptate, îmi impuneam punctul de vedere doar de dragul de a avea ultimul cuvânt.

Acum nu mai fac asta.

Asa des.

La sfârsit însa, mai mult decât orice cuvânt spus, conteaza faptele. Daca argumentele pot câstiga teren si poti schimba cu ele opinia cuiva, sentimentele de frustrare si reavointa vor fi mai puternice, iar la urma, mai mult decât orice argument, trebuie sa îi convingi pe cei din jur sa fie de partea ta prin faptele tale, nu prin vorbele tale.

Argumenteaza prin vorbe si demonstreaza prin fapte.

Daca tii cont de cele câteva elemente de mai sus, ai fundatia pentru a fi un bun vorbitor.

Daca vrei sa excelezi si sa duci retorica la stadiul de arta, îti recomand sa citesti câteva carti despre dezbateri. Acolo vei gasi câteva tehnici amanuntite si cum poti folosi figurile de stil si de gândire pentru a fi convingator.

Figurile de stil: metaforele, personificarile, întrebarile retorice, paradoxul, ironia ,etc…

Sau figuri de gândire :enumerarea, exagerarea, suspenisa, prolepsa, etc…

De asemenea, vei mai gasi si câteva tehnici excelente pentru a iesi învingator de fiecare data într-o discutie.

Arsenalul tau poate fi compus din: atacul la persoana, manipularea emotiilor, dovezile trecute sub tacere.

Iar la urma, Rami Blason:

“Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost, decât sa vorbesti si sa înlaturi orice dubiu”.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *