1 comentariu

Sansa unei batraneti linistite…

… nu mai este, de multa vreme, pensia de stat.

Cu vreo 14 ani in urma incercam sa-i conving pe cei din jurul meu ca singura lor sansa pentru o batranete linistita nu poate fi decat asumarea responsabilitatii pentru acesta.

Nu existau inca prea multe variante de investire in acea vreme, legislatia in domeniul pensiilor private avea sa apara dupa multi ani , in schimb se stia deja, la nivelul tarilor industrializate ale Europei, ca sistemul de pensii de tip „pay as you go” va ajunge in criza datorita imbatranirii populatiei.

Chiar daca problema era inteleasa si acceptata ca atare lipsea totusi actiunea. Prea putini sunt cei care au luat masuri si au investit in propriul lor viitor. Cei mai multi s-au lasat tot in grija statului.

Nu stiu din ce vremuri ancestrale vine aceasta intepenire ce ne caracterizeaza dar constat ca ea se manifesta la scara nationala si ne tine pe loc de cel putin 20 de ani.

Criza economica, in mod predictibil, a acutizat aceasta problema.

Nici o persoana cu scaun la cap nu poate declara, in mod onest, ca e surprinsa de faptul ca nu mai sunt bani pentru pensii. Cata vreme numarul persoanelor active a scazut dramatic (in primul rand datorita somajului dar si din alte motive) era logic sa scada si marimea contributiilor la fondul de pensii.  Se astepta cineva la un alt rezultat??

E drept ca situatia, tragica in sine, nu are solutii rapide de rezolvare.

Sau poate are?

Unii se pare ca au gasit-o. Solutia salvatoare, rapida, fara durere, nu necesita nici macar anestezie.

Doar ca, asa cum stiti,  totul in viata si, mai ales in economie, are un pret.

De data asta pretul il platesc cei tineri. Cu viitorul lor. Condamnati sa repete destinul tragic al bunicilor si parintilor. Daca nu invatam din propriile greseli suntem condamnati sa nu iesim niciodata din cerc.

Singurul lucru bun facut in materie de legislatie a pensiilor a fost introducerea pilonului II si obligativitatea contributiei la acesta. Chiar daca, din lipsa de informare sau pur si simplu din dezinteres fata de propriul viitor, salariatii nu isi incheiau un contract de pensie privata, cel putin contributia obligatorie la pilonul II le va crea un mic surplus, un fel de pensie suplimentara, fata de cea de stat.

Ei, si? De ce sa ne pese de pensionarii de maine sau de poimaine?

Noi avem nevoie de bani astazi.

Asa ca le luam banii din pilonul II, ii deturnam cinstit si legal catre falimentarul pilon I si-i consumam imediat. Acum, azi! Ce vor face ei maine mai vedem.

Asa ca solutia geniala, sclipitoare, salvatoare s-a gasit. Reducerea contributiei catre pilon II de la 2,5% din salariu la doar 0,5% din salariu. Restul de 2% se vor duce direct la pilonul I, pentru a alimenta pensiile aflate in plata.  Bani luati din pensia ta viitoare.

Unde te vei afla peste 40 sau 45 de ani?

Acolo unde sunt azi bunicii tai?

Vei sta cu mana intinsa catre falitul sistem de pensii de stat?

Vei trai din ajutor social?

Vei cere sprijin financiar copiilor tai?

Cand iti vei lua destinul in propriile maini?

Cat mai devreme cu atat mai bine, stii asta!

Cand vei lua decizia sa actionezi? Cand vei incepe sa pui deoparte pentru vremurile in care vei putea, in sfarsit, sa te odihnesti fara nici o grija?

Exista o singura piedica: lipsa de actiune. Inamicul nostru perpetuu. Poate e timpul, totusi, sa-l invingi!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *