0 comentarii

Sa-ti cumperi iarna car si vara sanie

Aceasta sintagma reprezinta exemplificarea concisa si pragmatica a comportamentului economic anticiclic al  unui bun gospodar. Vechea intelepciune populara nu are nevoie de teorii economice complexe pentru a exprima un adevar experimentat de veacuri.

Dar ce inseamna, de fapt, un comportament anticiclic?

Se refera la comportamentul pe care in avem, de la gestionarea finantelor proprii pana la politicile fiscal-monetare ale guvernelor, in diverse etape ala ciclurilor economice .

Comportamentul  prociclic este acela care accentueaza tendinta acelui moment si anume: in perioada de crestere economica stimuleaza consumul si dezvoltarea excesiva (ceea ce duce la supraincalzire a economiei ) iar in perioada de recesiune franeaza consumul si investitiile (ceea ce duce la adancirea declinului si la intarzierea revenirii. Comportamentul prociclic este cel mai  des intalnit, atat la nivelul economiilor personale cat si al celor nationale, deoarece este specific naturii umane de a prefera placerea momentului in locul austeritatii prevazatoare. Evident, la nivelul economiilor statelor motivatia este electorala dar decurge din acelasi determinat comportament uman.

Comportamentul aniticiclic este acela de a „strange bani albi pentru zile negre”.  Concret, in perioadele de crestere economica aceasta trebuie incetinita prin masuri de descurajare a consumului excesiv (in special cel pe datorie) si stimularea economisirii, astfel incat sa existe rezerve pentru relansarea economica din perioada de recesiune ce va urma iar in perioada de scadere economica se stimuleaza investitiile si consumul pentru a limita astfel prabusirea pietelor.

Mi se pare minunat ca taranul roman stia aceste lucruri si-si organiza viata economica in ritmul ciclului agricol ce se repeta an de an.

Da, a cumpara atunci cand toti vand si preturile scad este un exemplu de comportament castigator in economia financiara personala. Si nu numai pentru investitori. Acelasi lucru este valabil si pentru consumatorul obisnuit. A cumpara bunuri necesare, de folosinta indelungata si de valoare mare, in momente grele ale pietei, cand discounturile sunt mari si cumparatorii putini, poate insemna economii substantiale in bugetul familiei.A-ti construi o casa in perioada in care materialele si mana de lucru sunt ieftine inseamna a-ti rezolva nevoia locativa la conturi mult mai mici decat in perioada de boom economic.

Dar penru a putea beneficia de preturile joase din piata o conditie este obligatorie: sa ai cu ce sa cumperi.

Da, aceasta este cea de-a doua componenta a unui comportament anticiclic: sa  fi economisit atunci cand iti mergea bine, sa te fi abtinut de la a consuma absolut tot ce castigai atunci cand  era suficient sa te muti din sase in sase luni de la un angajator la altul pentru a obtine automat o marire de salariu de 30%.

Iti amintesti acele vremuri? Iti par indepartate? N-au trecut nici doi ani de atunci dar eu cred ca vremurile acelea, cand angajatul era rege, nu se vor intoarce prea curand.

Cred ca, in ciuda aparentelor, momentul in care ne gasim poate insemna o sansa nesperata pentru intreprinzatorii curajosi.

Ce argumente am pentru asta?

In primul rand cred ca locul gol lasat pe piata de companiile mai vechi, inflexibile si prea indatorate, care au fortat extinderea bazandu-se pe imprumuturi, trebuie luat de cineva. E adevarat ca piata s-a restrans, dar, asa cum se stie, orice scadere este urmata de o crestere. Iar o firma mica, pornita fara datorii si fara investitii mari, isi permite sa aiba rabdare si sa creasca odata cu piata.

In al doilea rand cred ca va dura destul de mult pana cand angajatii vor prelua din nou controlul asupra pietei muncii. Costul muncii, chiar daca nu va mai scadea, cel putin nu va creste in perioada urmatoare, ceea ce va oferi firmelor posibilitatea de a rezista mai usor pana la momentul revenirii.

Am spus de multe ori ca a fi intreprinzator in Romania este foarte greu. Dar, pentru prima data in ultimii ani, a fi salariat este cel putin la fel de greu. La fel de nesigur, la fel de stresant, la fel de lipsit de o perspectiva stabila pe termen scurt si mediu.

Astfel de momente nu se intalnesc prea des intr-o viata de om. Dupa ce cresterea va deveni evidenta  si  teama va disparea, preturile vor exploda din nou in piata. Si ale actiunilor si ale imobilelor si ale bunurilor de consum. Asta nu se va intampla, evident, de maine, dar daca vrei sa fii un castigator trebuie sa inveti sa urmaresti si sa anticipezi tendintele. Iar perioada pe care o vom traversa in lunile urmatoare este cea mai buna scoala pe care o poti urma. Asa cum se spune, pana la urma tot raul e spre bine. Cu conditia sa stim sa invatam ceva din asta.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *