0 comentarii

Noutatile Codului Fiscal-Partea intai-

Lista articolelor din seria: Noutatile Codului Fiscal

 1. Noutatile Codului Fiscal-Partea intai-

Dupa ce s-au lasat indelung asteptate, Normele de aplicare ale Ordonantei 58, de modificare a Codului Fiscal, au fost in sfatrsit aprobate si publicate in cursul saptamanii trecute.

Sperantele noastre de a ne fi lamurite nedumeririle au cam fost inselate. Normele tocmai publicate par a avea o oarecare logica, problema este ca ele contrazic prevederile ordonantei pe care ar trebui s-o clarifice, astfel incat, in eventualitatea unui proces in instanta toate socotelile noastre pot fi date peste cap.

Pe scurt e deja in vigoare la 1 iulie 2010:

1. Activitati dependente si independente.

 • Criteriile de reconsiderare a unei activitati ca dependente au ramas neschimbate,
 • Normele nu ne exemplifica activitati ce POT fi reconsiderate ci, in mod ciudat, cele care NU POT fi reconsiderate: veniturile din profesii libere si cele din drepturi de autor si conexe.
 1. 2. Stabilirea venitului net anual din activitati independente.
 • Pentru activitatile impozitate pe baza de norma de venit baza de calcul va fi stabilita in functie de salariul minim brut pe tara x 12.
 1. 3. Venitul realizat din transferul titlurilor de proprietate.
 • Impozitul trimestrial anticipat datorat este diferenta dintre impozitul corespunzator castigului cumulat de la inceputul anului si impozitul  stabilit si platit in trimestrul anterior. Aceasta inseamna ca regularizarea perioadelor cu pierdere se va face din mers, nu trebuie sa asteptam inchiderea anului fiscal pentru a recupera eventualele sume platite in plus. In cazul unui trimestru cu pierdere nu vom plati nici un impozit.
 • Pierderea neta aferenta primului semestru al anului 2010 nu se mai socoteste separat, in functie de perioada de detinere a titlurilor (mai mult respectiv mai putin de 1 an) asa cum era pana acum.
 1. 4. Veniturile din pensii confirm Legii 411/2004 (Pensii private-Pilonul III)
 • Se considera venituri din pensii si sunt impozitate ca atare, cu plafonul neimpozabil de 1000 lei/luna de la fiecare fond de pensii.
 • In cazul platilor unice plafonul neimopazib este tot de 1000 lei pentru fiecare fond de pensii.
 1. 5. Venituri din chirii.
 • Contribuabilii sunt obligati sa notifice in scris organele fiscale, in termen de 5 zile, despre rezilierea contractelor de inchiriere.
 1. 6. Obligatii declarative.
 • Contribuabilii, pe baza declaratiei de impunere depuse in conformitate cu prevederile art. 83 Cod fiscal, au obligatia calcularii impozitului pe venitul net anual impozabil/ castigul net anual impozabil si a diferentelor de impozit anual datorate/ de recuperat rezultate prin regularizarea impozitului anual datorat cu platile anticipate stabilite.
 1. 7. Dispozitii tranzitorii.
 • Venitul net anual pentru anul 2010 provenit din drepturi de proprietate intelectuala se calculeaza separat pentru periaoada 1 ianuarie-30 iunie respectiv 1 iulie-31 decembrie, considerand pentru fiecare interval cota forfetara si contributiile sociale corespunzatoare, apoi rezultatele se insumeaza.
 1. 8. Veniturile din dobanzi.
 • Veniturile realizate pana la 30 iunie nu se impoziteaza.
 • Veniturile din conturi curente/la vedere realizate dupa 1 iulie se impoziteaza cu o cota de 16%.
 1. 9. Taxa pe valoarea adaugata
 • Persoana care desfasoara o activitate dependenta (probabil referirea este la acele venituri considerate initial din activitati independente)  se considera ca nu actioneaza de o maniera independenta nici in sensul art. 127 al.(3) din Codul Fiscal.  Cu alte cuvinte, persoanele care desfasoara activitati considerate dependente, chiar daca nu sunt salariati, (de ex. PFA, contract de mandat etc.) nu sunt impozabile din punct de vedere al TVA.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *