3 comentarii

Noutatile Codului Fiscal-Partea a doua-

Am lasat la urma partea cea mai savuroasa a modificarilor aduse de Normele Metodologice de aplicare a ordonantei 58/2010:  anexa referitoare la art. III.  Nu doar pentru ca este cel mai controversat articol, nu doar pentru ca a fost cel mai dezbatut, nu doar pentru ca ma afecteaza si pe mine,ci pentru ca nu a fost stabilita , pana la acest moment, procedura practica de punare in aplicare. Joi 12 august au fost publicate pe site-urile CNPAS si ANOFM modelele declaratiilor  la care se face referire dar nu avem inca informatii mai aplicate la acest subiect.

Asadar, ce ne precizeaza art. III al Ordonantei 58 si Normele corespunzatoare?

 1. Aplicare:
 • Se aplica veniturilor de natura profesionala, altele decat cele salariale (ordonanta).
 • Prin sintagma venituri de natura profesionala altele decat cele salariale se intelege veniturile realizate de o persoana fizica din orice alte activitati decat activitatile definite ca dependente, activitati desfasurate de aceasta persoana in afara unei relatii de angajare.
 • Nu se aplica veniturilor care nu provin din “activitati”, ci din alte surse. Lista veniturilor exceptate o gasiti la alin. (2).
 • Exceptii (orice act normativ care se respecta trebuie sa aiba si exceptii, nu-i asa?):

–         persoane asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii (aici s-a dorit a se face referire la avocati, acestia avand un sistem propriu de asigurare, dar unii sunt de parere ca si persoanele asigurate la Pilonul III ar putea beneficia de aceasta exceptare. Personal, cred ca o exceptare pe baza asigurarii la un sistem privat de pensii ar putea fi obtinuta doar prin intermediul unei instante de judecata).

–         Persoanele care su calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii.

 • Alte exceptii: persoanele care realizeaza venituri profesionale ocazional, daca au si venituri de natura salariala.
 • Nu sunt exceptate:

–         persoanele care realizeaza venituri profesionale ocazional dar nu au si venituri de natuara salariala

–         persoanele care au venituri de natura salariala dar, pe langa acestea, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv.

 1. Cotele contributiilor individuale datorate:
 • CAS (pensii): 10,5%
 • CASS (sanatate): 5,5%
 • Somaj : 0,5%
 • TOTAL: 16,5%

 1. Baza de calcul a acestor contributii:
 • Pentru veniturile cu caracter repetitiv: venitul net lunar realizat dar plafonat superior la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.
 • Pentru veniturile cu caracter ocazional: venitul net anual realizat dar plafonat superior la echialentul a 5 salarii medii brute pe economie.
 • Venitul net lunar se  determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului.
 • Despre venitul net anual nu se spune nimic dar banuim ca se calculeaza in mod similar.

 1. Contributia la sanatate

Aici este cel mai simplu: modul de declarare si de plata este cel reglementat prin Legea 95 / 2006 deci nu se schimba nimic. Vom declara si vom plati la fel ca si pana acum, pe baza Deciziei de plati anticipate eliberata de ANAF, urmand a se face regularizarea odata cu declararea definitiva a venitului impozabil la inchiderea anului fiscal.

 1. Declararea veniturilor la Casa de pensii si Agentia de somaj
 • Modelele declaratiilor au fost publicate pe site-urile institutiilor respective
 • Declaratiile de asigurare se depun, o singura data, pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara in care s-au realizat venituri de natura profesionala.

Interpretari posibile:

–              se depun o singura data, dupa prima luna in care se realizeaza astfel de venituri,

–              se depun o singura data pe luna, dupa fiecare luna in care se realizeaza astfel de venituri.

Pentru venituri cu caracter repetitiv

 • Actualizarea declaratiilor de asigurare, de catre persoanele care obtin venituri cu caracter repetitiv, este obligatorie in termen de 14 zile lucratoare de la data modificarii cuantumului veniturilor de natura profesionala, prin depunerea unei noi declaratii, care sa ateste cuantumul veniturilor de natura profesionala realizate pe fiecare sursa de venit.

Interpretari posibile:

–              Daca declaratia se depune o singura data, dupa prima luna in care se realizeaza veniturile, fiecare modificare (in aproape toate cazurile lunara) se declara in urmatoarele 14 zile. Probabil cele 14 zile incepem sa le numaram din data de 1 a lunii urmatoare?!

–              Daca declaratia se depune lunar atunci termenul este de 25 sau de 14 a lunii urmatoare, tinand cont de faptul ca, in cazul activitatilor independente, venitul net realizat nu este niciodata identic de la o luna la alta?!

 • Lunile fara venituri: Pentru lunile in care nu se obtin venituri de natura profesionala persoanele au obligatia de a notifica acest fapt casei de pensii si agentiei de somaj.
 • Lunile cu pierdere: Nimeni nu ne spune ce facem in lunile cu pierdere. Exista posibilitatea ca, in anumite perioade, sa avem cheltuieli mai mari decat veniturile (de ex. perioda de concediu (n-ai venituri dar ai cheltuielile fixe) , perioada in care se efectueaza o reparatie la un mijloc fixsau, pur si simplu, o luna in care nu prea ai clienti). Ce se intampla cu aceste perioada cu pierdere? Cum se reporteaza ele in declaratia pentru luna urmatoare?

Pentru venituri cu caracter ocazional

 • Persoanele care obtin astfel de venituri cu caracter ocazional depun declaratii de asigurare ori de cate ori le realizeaza,  pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara in care au realizat aceste venituri.

 1. Plata contributiilor
 • Termenele de declarare constituie si termene de plata a contributiilor individuale.
 • Pentru neplata la termen se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere.

 1. Incetarea activitatii
 • Persoanele care nu mai realizeaza venituri de natura profesionala au obligatia de a notifica acest fapt casei teritoriale de pensii si agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca in termen de 3 zile de la data intervenirii acestei situatii.

Ce inseamna ca nu mai realizeaza venituri? Care este data intervenirii acestei situatii? Consider ca aici ar fi trebuit specificate situatii certe: de ex. data radierii de la Registrul Comertului, data incetarii ultimului contract de colaborare, data vanzarii ultimei carti, data vanzarii ultimului album din raft etc.

 1. Contraventii:
 • Necomunicarea datelor si informatiilor solicitate in scris de casele de pensii si Ajofm sau comunicarea de date si informatii incomplete sau eronate: amenda 300 – 600 lei.
 • Nedepunerea la termen a declaratiilor de asigurare, netransmiterea notificarii la incetarea activitatii: amenda 2.500 – 3.000 lei.
 • Pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac in conformitate cu Legea 95/2006.
 1. Concluzii:
 • De acum inainte va trebui sa ne calculam venitul net in fiecare luna si nu anual, asa cum aveam obligatia conform Codului Fiscal,
 • Va trebui sa avem grija sa nu inregistram luni cu pierdere fiscala deoarece nu sunt semne ca aceasta pierdere ne va fi dedusa de  la obligatiile contributive la fondurile de pensii si somaj,
 • Va trebui sa tinem cont lunar de amortizarea fiscala.  Atentie deci: in situatia in care aveti mijloace fixe in curs de amortizare tineti cont de aceasta cheltuiela deductibila atunci cand va calculati venitul net lunar.
 • Atentie la cheltuielile deductibile in mod limitat. Cuantumul deductibilitatii se stabileste in functie de venitul net anual, nu lunar. Eventual in ultima luna a anului regularizati acest tip de cheltuieli, inainte de a calcula venitul net de declarat.
 • ATENTIE CEI CARE SUNTET IMPOZITATI PE BAZA NORMELOR DE VENIT. Deoarece nu aveti obligatia de a tine contabilitate si de a va calcula venitul net, solicitati in scris lamuriri suplimentare casei judetene de pensii si agentiei judetene de ocupare de care apartineti. Indiferent care va fi solutia aleasa de cei care va solicita declaratiile asigurati-va ca aveti raspunsul oficial, in scris, al acestor autoritati.

Ii rog  pe toti cei care au sau vor obtine de la autoritati, raspunsuri la intrebarile lor sau ale noastre, lamuriri suplimentare, detalii cu privire la aceste subiect, sa le posteze la comentarii. La  fel voi face si eu pe masura ce aflu noutati.

In incheiere va doresc tuturor Bafta la declaratii!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

3 Comentarii

 1. Mirela Bojin

  Imi cer scuze pentru greselile de redactare.
  Eram in transa cand am scris articolul, incercand sa ma conectez la creierele celor care au conceput Normele. :d

 2. Mirela Bojin

  Ultimele noutati: se pare ca abia de luni (23 august) vom putea depune efectiv declaratiile la casele de pensii. De la somaj nu am inca nici o veste, cu exceptia modelului declaratiei publicat pe site-ul ANOFM.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *