2 comentarii

Libertatea economica in pericol?

CONSTITUTIA ROMANIEI

ARTICOLUL 45 – Libertatea economica
Accesul liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa si exercitarea acestora in conditiile legii sunt garantate.

In ultima vreme nu pare sa-i mai pese cuiva de drepturile cetatenilor Romaniei. Cu toate acestea eu cred ca ar trebuie sa ne pese chiar noua, cetatenilor.

Zvonurile care se aud (si se scriu) in ultima vreme despre asimilarea activitatilor independente  celor dependente devin din ce in ce mai ingrojoratoare. In opinia mea adeverirea lor ar insemna tocmai incalcarea dreptului la libera initiativa.

Intre activitatea dependenta si cea independenta exista o asemanare si foarte multe deosebiri, despre care am mai scris cu cateva ocazii.

Cu toate acestea, sub pretextul acelei singure asemanari (faptul ca si una si alta au drept scop obtinerea mijloacelor de trai), se doreste a se pune semnul egal intre ele.

Pretextul? Unul foarte nobil: sustinerea fondului de pensii.

Ce legatura au pensiile de stat cu libertatea economica? Nici una.

Ba as spune ca dimpotriva: pensiile de stat au legatura cu dependenta economica.

Dependenta economica este blestemul pensionarului de stat de ieri, de azi si de maine. Evident al celui al carui unic venit este aceasta pensie,  pntru ca exista multi pensionari care obtin totodata si venituri independente (din diverse activitati economice sau din chirii) dar acestia sunt , din pacate, doar exceptii.

Se pare ca de sub acest blestem nu va scapa nimeni.

Se urmareste eliminarea completa a independentei economice? Atat din prezent cat si din viitor? Ba chiar din trecut daca e sa ne luam dupa informatiile ca ANAF va obliga la plata retroactiva, pe ultimii 5 ani, a contributiilor sociale pentru toate activitatile independente.

Ce rost ar mai avea libera initiativa, cu tot efortul, investitiile si riscurile asumate, daca ea nu-ti poate garanta dorita libertate economica?

Ce libertatea este aceea care se traduce prin confiscarea unei treimi din munca proprie doar pentru a sustine un sistem falimentar si lipsit de viitor. Ce libertate este aceea care nu-mi ofera dreptul de a alege?

Cea mai liberala economie a lumii, cea a Statelor Unite, obliga, prin comparatie, toate persoanele active (indiferent daca sunt angajati, intreprinzatori, investitori, patroni) sa depuna anual un anumit procent din venituri, intr-un vehicul de investitii pentru viitor, Acesta poate fi un simplu cont bancar, un fond de pensii privat, sau un portofoliu divers de investitii. Ideea e ca fiecare va dormi asa cum isi asterne, rolul statului fiind limitat la aceea de a  verifica existenta si contributia permanenta la acest „fond” pentru pensie.

Nu zic ca e sigur, au fost destule fonduri care au dat faliment sau au pierdut enorm in aceasta criza.

Dar fondul de pensii de stat de tip „pay as you go” este falimentar din start, este un urias sistem piramidal  la care  singurele contributii sunt cele luate cu japca.

Inteleg ca e nevoie de solidaritate.

Dar hai sa-i spunem asa.

Hai sa o numim taxa (sau impozit) de solidaritate, s-o platim la un nivel acceptabil si sa stim ca din ea se achita pensiile parintilor si bunicilor.

In schimb sa ni se lase resurse pentru a ne construi singuri „fondul de pensie”. Asta inseamna responsabilizare. Asta inseamna libertate economica. Asta inseamna bunastare  pentru fiecare dintre noi si, pana la urma, bunastare pentru societate.

Cred ca asimilarea activitatilor independente cu munca dependenta este o incalcare a art. 45 din Constitutia Romaniei.

Cred ca libertatea economica este premisa celorlalte libertati cetatenesti.

Cred ca libertatea economica este premisa gandirii libere si a rezistentei la manipulare.

Cred ca libertatea economica este premisa dezvoltarii economice a intregii societati.

Cred ca asasinarea libertatii economice va duce inevitabil la saracie endemica.

Si nu va fi de folos nimanui. Toti, absolut toti, avem de pierdut.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

2 Comentarii

  1. fman

    nu chiar toti au de pierdut, ce a avut vechea ordine de pierdut cand a condus romania 25 de ani ? ce are de pierdut aceeasi trupa cand conduce si azi ? nimic de pierdut.

  2. Mirela

    @fman
    Pai ei au beneficiat suficient pana acum, nu crezi? Daca societatea isi stopeaza sau incetineste cresterea probabil ca nu le mai pasa, au acumulat destule rezerve.
    De pierdut au toti ceilalti care, oricum, sunt mult mai multi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *