0 comentarii

Libertatea ca iluzie

Nimeni nu e mai rob decat acela care se crede liber, fara sa fie liber cu adevarat.”

Goethe

Orice restangere a libertatii personale o resimtim ca frustrare. Evident, atunci cand suntem constienti de ea.

Orice restrangere a libertatii altora ni se pare justificata, mai ales atunci cand se intampla sa ne dea, in vreun fel, satisfactie.

Incantatia “Sa moara si capra vecinului!” a functionat perfect. Pana la punctul in care au murit toate caprele.

Restrangerea libertatii economice a ajuns la punctul in care e lovita intreaga societate.  Bugetari sau angajati la “privat”, pensionari sau nou-nascuti, angajati sau liber profesionisti, antreprenori sau investitori, tuturor le-au fost limitate optiunile economice.

Unii ar spune ca e bine asa. Daca e austeritate atunci sa fie pentru toti. Daca e recesiune atunci sa piarda toti. Daca ne ducem catre fundul gropii macar sa cadem toti, tinandu-ne de mana.

Dar eu ma intreb altfel: dupa ce vom fi toti pe fundul gropii cine ne va aunca franghia pe care sa ne cataram spre iesire?

Da, politica fiscala este atributul suveran al guvernului. Da, normele fiscale sunt imperative si statul le aplica prin coercitie. Da, masurile fiscale reprezinta una dintre cele mai subtile dar ferme limitari ale libertatii individuale.

Dar, totodata, o politica fiscala anticiclica era singurul instrument macroeconomic ce ar fi putut ajuta la reluarea cresterii economice. Iar o politica fiscala anticiclica in recesiune insemna a lasa mai multi bani disponibili pentru consum si investitii. Fara cresterea consumului recesiunea nu va fi oprita. Fara investitii noi cresterea economica nu va fi reluata.

Ce sfat as putea da acelora care, in ciuda contextului economic descurajant, ar vrea sa faca pasi spre libertatea economica?

  • Economiseste, strange bani pentru visul tau? Da, este un sfat bun in orice situatie. Dar daca faci sacrificiul de a economisi, renuntand astfel la consumul din prezent, vei avea surpriza sa platesti impozit pe dobanda real negativa. Cu alte cuvinte, banii economisiti prin renuntare vor valora din ce in ce mai putin odata cu trecerea timpului.
  • Incepe o afacere, deschide-ti o firma? Da, poate in alte vremuri ar fi fost o idee buna. Acum impozitul minim te va dobora din start. Nici nu apuci sa ai clienti si deja esti trecut pe rabojul fiscului. Si daca ai pierderi la inceput de activitate? Treaba ta, daca ai vrut sa fii patron acum plateste.
  • Incepe o activitate independenta? Pai sa vedem daca reusesti inainte de toate sa convingi fiscul de independenta ta.  Abia apoi incepe greul, caci la jumatatea lunii iulie inca nu stie nimeni care este procedura de declarare si plata a noilor biruri aruncate in carca  independentilor.
  • Investeste la bursa? Poti sa o faci daca iubesti riscul. Pe langa adrenalina cotidiana si eventualele minusuri in portofoliu te mai pricopsesti si cu vizite trimestriale la fisc unde trebuie sa declari tot, ca nu cumva sa ramana vreun banut  neimpozitat in avans.
  • Investeste in imobiliare? Fa-o daca te tin buzunarele. Cat de curand vei incepe sa castigi din investitia ta? Inca nu se stie dar nu uita sa tii cont la calcule si de impozitul progresiv pe celelalte proprietati in afara celei de domiciliu.

Dupa atatea constrangeri cine ne va aduce, la final, mult asteptata revenire economica? Poate TVA… caci e singura care creste…

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *