0 comentarii

Generatia Y si iesirea din criza

Ati auzit desigur ca tinerii fac parte din generatia Y, nu-i asa?  Li s-a lipit deja eticheta pe frunte si, vrand, nevrand, trebuie sa si-o asume. Generatia Y, digitala, are deja niste caracteristici bine stabilite, analizate, clasificate de executivii occidentali, care s-au straduit in ultimii ani sa-si adapteze job-urile la nevoile acesteia.

Vad in presa romaneasca din ce in ce mai multe articole copiate intocmai, despre generatia Y si particularitatile sale pe piata muncii.

Si imi permit sa spun ca nu-i chiar asa.

In primul rand cred ca putem considera generatia Y din tara noastra venind cu cel putin un deceniu intarziere fata de cea din occident. Fara sa am pretentia de a fi specialist in domeniu as incadra totusi in generatia Y, tinerii romani nascuti dupa 1990, caci abia acestia au putut avea parte, in primul deceniu de viata, de influenta pregnanta si permanenta a mijloacelor moderne de comunicatii.

Si cred ca, din cauza acestui decalaj, generatia Y va intra pe piata muncii abia in aceasta perioada de recesiune si nu una de expansiune economica, asa cum s-a intamplat cu generatia Y din occident. Va intra e un fel de a spune, pentru ca tocmai recesiunea economica le va limita accesul la un loc de munca. Daca pana de curand tinerii absolventi puteau alege dintr-o multitudine de job-uri, care mai de care mai bine platite, cu bonusuri si avantaje de tot felul precum si cu sanse de avansare rapida in cariera, situatia s-a schimbat complet in ultimul an si nu da semne de ameliorare in viitorul apropiat.

Ce se va intampla, in aceasta situatie, cu generatia Y?

Cred ca generatia Y, creativa, independenta si fara multe complexe, se va adapta mult mai usor decat credem noilor conditii.

Cred ca sansa generatiei Y este antreprenoriatul.

Si mai cred ca sansa noastra, a generatiei X, este sa incurajam initiativele antreprenoriale ale generatiei Y.

De ce am face asta? Iata cateva motive:

1. In primul rand  s-ar micsora presiunea pe piata muncii, lucru care, sa fim sinceri, ne avantajeaza. Fara concurenta atat de acerba a celor tineri avem mai multe sanse de a ne pastra propriile locuri de munca in aceste vremuri grele.

2. Suntem un popor care, statistic, duce lipsa de antreprenori. Incurajarea initiativei in randul celor tineri, care au curajul specific varstei si chiar acea doza de nebunie care te ajuta sa depasesti obstacolele, va duce la iesirea mai rapida din recesiune si la o crestere economica sanatoasa, care ne sporeste si noua sansele de a avea o batranete stabila financiar. Pentru ca, sa nu uitam, generatia X a Romaniei se bazeaza inca, la batranete, pe pensia de stat, pensie ce urmeaza a ne fi platita din munca generatiei Y.

3. Toti dorim fericirea si binele copiilor nostri. Atunci hai sa recunoastem ca ei sunt altfel decat noi, ca au alte dorinte si alte motivatii. Pentru ei rutina si monotonia nu sunt nicidecum deziderate legate de cariera. Au nevoie de originalitate, flexibilitate si poate de libertatea de a-si lua propriile decizii. De ce sa nu-i ajutam sa fie fericiti facand ceea ce le place, ceea ce stiu cel mai bine, ceea ce le aduce cu adevarat satisfactii. Si poate, cu ajutorul nostru, le va aduce si succes.

4. Schimbarile tehnologice prezente si viitoare nu mai dau timp de asimilare pe parcursul unei generatii. Sa tii pasul cu evolutia tehnologiei este o obligatie a generatiei Y. Nu vor avea de ales. Asa ca trebuie sa-i incurajam sa fie conectati permanent la fluxurile de informatii si sa nu mai incercam sa ii inductrinam cu ceea ce era pe vremea noastra. Pentru ca vremea lor nu va mai fi deloc la fel.

5. Generatia Y se va confrunta cu provocari nemaintalnite pana in prezent. Chiar daca si generatia X din tara noastra a avut de depasit criza anilor 90, deci multe lucruri le cunoastem din experienta proprie, ei vor avea de infruntat si necunoscutele unei noi economii mondiale. Pentru ca in urma unei asemenea crize structura economiei mondiale se va schimba si nimeni nu poate prezice cum va arata ea peste 10 ani. Asa ca generatia Y trebuie sa se poata adapta rapid si eficient la toate schimbarile ce-i vor fi puse in fata.

Daca vrem binele copiilor nostri trebuie sa incercam sa vedem lumea prin ochii lor si, daca se poate, nu numai lumea prezenta, ci si pe cea viitoare. Experienta noastra ii poate ajuta sa anticipeze etapele urmatoare si sa le abordeze cu mai multa incredere. Dar asta numai daca avem intelepciunea de a ne debarasa de tot ceea ce nu ne mai foloseste, nici noua, nici lor.

La urma urmei, ce avem de pierdut daca incercam?

Ceva trebuie oricum sa facem, noi si ei impreuna, pentru ca a astepta sa treaca aceasta criza si sa ne vina bunastarea de la altii nu este decat o noua iluzie alaturi de multe altele care ne-au adus aici, in punctul de unde trebuie sa construim din nou, totul, pornind de la zero.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *