0 comentarii

Ganduri la inceput de an…

Se cuvine sa incepem Noul An cu urari de bine, sanatate si belsug. Asa va doresc si eu voua, din tot sufletul. In primul rand sanantate si fericire.

Cu belsugul e alta poveste.

Anul 2010 nu va fi un an imbelsugat. Cel putin nu pentru cei mai multi. Pentru ca n-are deloc semne bune.

Asa ca va urez sa pastrati ceea ce aveti, sa nu pierdeti ce-ati agonisit pana acum si sa reusiti sa va mentineti sursele prezente de venit. Cei care vor reusi sa incheie anul 2010 cu bilantul pe zero se vor putea considera invingatori.

Celor care aveti credite la banca va urez sa nu va creasca ratele.

Celor care aveti un loc de munca va urez sa reusiti sa vi-l pastrati.

Celor care aveti o afacere va urez sa va mentineti pe linia de plutire.

Tuturor va doresc sa va pastrati optimismul si sa nu renuntati la visurile voastre. Chiar daca trebuie sa le amanati cu inca un an.

Pentru 2010  va sfatuiesc sa cheltuiti mai putin si sa economisiti mai mult. Banii albi stransi pentru zile negre vor putea face, in situatii dificile, diferenta intre disperare si confort.

Daca v-ati pierdut locul de munca nu va faceti iluzii ca veti gasi altul prea curand. Mai bine faceti-va curaj si apucati-va de o activitate pe cont propriu. Cel putin deocamdata activitatile independente (gen Persoana Fizica Autorizata) si-au pastrat acelasi mod de impunere si aceasta este o varianta inca acceptabila din punct de vedere al taxelor.

Nu va sfatuiesc in 2010 sa va angajati la credite noi. Faceti tot posibilul sa va platiti la timp ratele pentru creditele deja angajate si evitati cu orice chip sa ajungeti in situatia de a fi executati silit.

Daca va ganditi sa faceti investitii fiti extrem de prudenti.

In sectorul imobiliar ar mai fi inca loc de scaderi, asa ca va sfatuiesc sa negociati la sange daca vreti sa cumparati.

Despre pietele financiare se previzioneaza ca vor fi relativ stabile in 2010.  Pentru a anticipa tendintele ar trebui urmarite cu atentie evolutiile economice din China si SUA.

Cata vreme nu exista premise pentru intrari de capital strain  bursa romaneasca va urmari, cel mai probabil, tendintele de pe Wall Street. Aici e de observat evolutia dolarului, precum si deciziile de politica monetara ale FED-ului american. Daca rata dobanzii va creste indicii de pe Wall Street vor scadea, tragand dupa ei si restul pietelor bursiere.

Un risc major pentru pietele internationale, financiare dar si de marfuri, este considerata izbucnirea unui nou razboi in Orientul Mijlociu. Asa ca Iranul si Israelul capteaza nu numai atentia politicienilor ci si a investitorilor, in incercarea de a anticipa orice eveniment ce ar putea duce la un dezastru.

Pentru Europa de Est previziunile sunt destul de proaste. Deficitele bugetare si riscul incapacitatii de plata al tarilor din regiune sunt considerate principalele probleme ale economiei europene.

Zona euro a fost serios clatinata de problemele Greciei si regasirea echilibrului nu va fi usoara. Germania si Franta vor fi nevoite sa preia o buna parte din impactul acestui eveniment asupra monedei unice, asa ca disponibilitatea lor de a ajuta tarile din afara zonei euro va fi probabil destul de redusa.

Asadar, pentru a trece peste 2010 cu pagube minime nu trebuie sa ne bazam decat pe noi insine. Cei care asteapta ajutor de la guvern, de la patron, de la prieteni sau de la Uniunea Europeana vor astepta degeaba.

Solutia este sa inventariem tot ceea ce avem in prezent, sa calculam in ce mod putem utiliza cel mai eficient capitalul de bani, energie, abilitati, experienta sau diplome pe care-l avem, sa incercam sa obtinem maximul de la noi insine.

In 2010 trebuie sa ne gestionam banii cu cea mai mare atentie. Nu ne mai putem permite sa aruncam nimic, nu mai avem voie sa actionam la voia intamplarii.

In 2010, mai mult ca oricand, nu trebuie sa lasam sa treaca pe langa noi nici o oportunitate. Pentru ca acestea vor fi oricum atat de rare incat ne vom considera norocosi daca intalnim vreuna.

Si, mai ales, in 2010 trebuie sa ne pastram speranta.  La finalul anului vom fi  cu siguranta mai intelepti, mai chibzuiti, mai experimentati si mai increzatori in propriile forte.  Modul in care vom reusi sa ne gestionam finantele personale pe parcursul acestui an greu ne va arata masura reala a inteligentei noastre financiare.

Va doresc un An Nou cat se poate de bun, sa aveti mult noroc si multa intelepcine.

La Multi Ani!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *