0 comentarii

Educatia financiara incepe de la grupa mica

Obiceiurile comportamentale se formeaza inca din prima copilarie. Copiii vor face in viata de adult ceea ce au vazut ca fac, acasa, parintii lor. Sau vor face exact pe dos in situatia in care ceea ce au trait in familie nu le-a fost pe plac.

Cale de mijloc nu exista.

Americanii, ce au obiceiul de a despica firul in patru si de a cerceta cele mai traznite lucruri, au studiat si au concluzionat: comportamentul si pozitionarea emotionala a adultului fata de bani este puternic influentata de modul in care parintii si bunicii se comportau in relatia cu acestia.

Aceasta inseamna ca atat comportamentul financiar sanatos cat si cel nesanatos al adultului isi au radacinile acasa, in copilarie.

Din aceasta perspectiva educarea din punct de vedere financiar a copiilor mici dar si a parintilor in egala masura devine necesara daca dorim o generatie viitoare cu un comportament sanatos.

Asa ca in urma cu o saptamana am fost, vreme de un ceas si jumatate, impreuna cu copiii din grupa mica a unei gradinite din Timisoara. Am fost surprinsa de reactiile lor. Pas cu pas dorintele lor s-au canalizat catre un vis: o jucarie cumparata cu banii proprii. Credeti ca a fost greu? Absolut deloc. Entuziasmul si bucuria experimentarii cred ca sunt maxime la aceasta varsta. Credeti ca a fost greu sa-i conving sa renunte la dulciuri, sucuri si ingheta pentru urmatoarele trei luni? Absolut deloc. Stiau deja ca acestea sunt nocive pentru dinti si pentru stomacel. Acum au aflat ca sunt daunatoare si pentru pusculita. Asa ca au obtinut un motiv in plus sa renunte la ele, mai ales ca fiecare renuntare inseamna inca un pas catre micul vis.

Oferindu-le obiective SMART adecvate varstei si posibilitatilor lor avem mari sanse de reusita. Copiii sunt pregatiti sa ne asculte si sa ne urmeze pe noi, adultii, pentru ca insusi instinctul lor asa le dicteaza. Copiii invata vazand si facand. Fiti adulti responsbili si oferiti exemple constructive copiilor din preajma voastra.

In viata se intampla sa invatam unele lucruri si din carti. Dar cea mai mare parte a invatarii se produce experimentand. Nici un sfat nu are efectul si impactul pe care il are propria experienta.

Incurajand copiii sa experimenteze economisirea cu ajutorul unei pusculite le oferim sansa unei vieti organizate si cumpatate. Invatandu-i sa renunte la unele placeri imediate pentru a-si redirectiona resursele astfel disponibilizate catre o satisfactie viitoare (materializata prin jucaria dorita) le oferim insusi instrumentul de baza al economisirii: capacitatea de a amana consumul.

De ce este importanta economisirea? Pentru ca este primul pas catre stabilitatea financiara. Din punct de vedere economic ea are rolul de formare a capitalului  initial. Pentru a putea investi, pentru a putea crea bani, pentru a putea multiplica ceea ce ai trebuie, in primul rand, sa ai ceva. Iar acel ceva poate incepe, in mod firesc si absolut necesar, cu prima pusculita la varsta de trei ani.

Iar daca nu ai facut-o atunci…   nici acum nu e prea tarziu.

Lucrurile bune se pot invata la orice varsta.

Poti invata acum sa economisesti, stabilindu-ti un obiectiv SMART, notand pe hartie sau in minte lucrurile la care esti dispus sa renunti si redirectionand resursele economisite, prin „pusculita”,  catre visul tau. Daca este posibil pentru un copil de trei ani inseamna ca trebuie sa fie posibil si pentru tine.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *