4 comentarii

Diavolul se ascunde in detalii. Si tot acolo si Dumnezeu

Trebuie sa recunosc: nu-mi plac generalitatile (nici generalizarile dar asta e o alta poveste). Din generalitati nu inveti nimic. Gasesc generalitatile inutile si plictisitoare ba chiar, in unele cazuri, de-a dreptul periculoase atunci cand ajungem sa luam decizii in viata pe baza unor informatii cu caracter general si  superficial.

In tinerete am invatat foarte multe lucruri din carti.

La maturitate am invatat mult mai multe lucruri din viata.

In tinerete neglijam complet detaliile. Mi se parea meschin sa analizez orice gest si orice vorba, sa urmaresc fiecare privire, sa despic firul in patru si sa cer explicatii acolo unde aveam indoieli. Preferam sa traiesc intr-un vis si sa-mi imaginez ca pot schimba lumea, ca e suficient sa-mi doresc si visul devine realitate.

La maturitate am inteles ca tocmai aceste lucrurile marunte sunt cele care conteaza. Am inteles ca viata e alcatuita din detalii, ca lor trebuie sa le acord atentia cuvenita, ca de ele depinde viitorul meu si al copilului meu. Am inteles ca singura persoana pe care o pot schimba sau controla sunt eu insami iar pe ceilalti trebuie sa-i accept asa  cum sunt, cu bune si cu rele, fara a incerca sa le impun opiniile mele si, mai ales, fara sa-i judec.

Si mai trebuie sa recunosc: nu-mi plac discursurile motivationale. Mi se par false, manipulatoare, ascunzand mereu un interes. Mai ales atunci cand par gratuite.

Eu cred in incurajarea din partea unui prieten, in sustinerea oferita de familie, in ajutorul pe care ti-l dau, neconditionat, cei apropiati.

Am invatat, de cand imi traiesc viata pe cont propriu, doua lucruri extrem de importante:

 1. Cand cineva spune ceva intreaba-te ce interes are.
 2. Intotdeauna fii atenta la detalii.

Primul principiu este unanim recunoscut in lumea financiara. Orice declaratie, afirmatie, analiza sau prognoza facuta de o persoana sau un grup financiar ascunde in spate un interes. Ascultand cu atentie ce spune fiecare poti sa anticipezi in ce sens vor incerca sa impinga lucrurile.

Al doilea pricipiu dupa care ma ghidez e valabil atat in afaceri cat si in viata personala.

Intre profit sau pierdere, avantaj sau dezavantaj, fericire sau tristete, dragoste sau ura, placere sau durere detaliile fac diferenta.

Tocmai de aceea nu cred in retete universale. Nu cred ca poti aplica in viata ce ai citit intr-o carte.

Nu cred (si am mai scris-o si alta data) ca putem face aici afaceri ca in America. Pur si simplu din cauza unor detalii.  Unul dintre ele ar fi ca la noi afacerile se impoziteaza de cinci ori mai mult.  Un altul ar fi ca acolo afacerile se incheie cu o strangere de mana pe cand la noi nici un teanc de contracte nu te apara de tepe.

Cred ca inainte de a lua decizii (mici sau mari) in viata trebuie sa iei in calcul detaliile. Pentru ca de ele va depinde, la final, succesul sau esecul.

N-a ramas in legenda curajul lui Icar de a parasi in zbor insula pe care fusese exilat.  A ramas in legenda doar prabusirea sa. Pentru ca in orgoliul sau nemasurat s-a apropiat prea mult de Soare pana cand i s-au desprins aripile. Desigur, faptul ca aripile erau lipite cu ceara nu era decat un detaliu.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

4 Comentarii

 1. In principiu sunt de acord cu tine, dar cred ca ai cazut intr-o extrema. Nici atentia exclusiva asupra detaliilor nu este buna. Eu cunosc multe persoane care sunt incapabile sa sintetizeze, sa vada “the big picture” si crede-ma ca le-ar prinde bine asta.

  Faptul ca cineva care te ajuta are la randul lui un interes este normal. Suntem o societate de indivizi, fiecare are dorintele lui. E ok atata timp cat totul e transparent si tu stii foarte clar regulile jocului. Auto-motivarea e dificila uneori si nu esti intotdeauna obiectiv cu propria persoana.

  Intr-adevar, la noi impoztilele sunt mai mari decat in America; dar la noi se gasesc multe moduri de la evita. Mediul romanesc are specificul lui, dar cred ca tocmai de aceea suntem intr-o situatie proasta pentru ca mereu reinventam roata si nu acceptam modelele occidentale. Originalitatea romaneasca e definita mai degraba prin smecherie si superficialitate decat prin niste contributii noi de reala valoare.

  Eu cred deci ca trebuie sa iei in calcul atat detaliile cat si intregul atunci cand iei o decizie. Si sa nu te bazezi pe Dumnezeu, Icarus sau alte mituri in rationamentul tau.

 2. Mirela

  @ Ionut, Adgen. Multumesc.
  @ Adrian A. Ai foarte multa dreptate. Intotdeauna echilibrul este cel mai bun prieten. Ideea articolului era de a scoate in evidenta importante detaliilor, pe care multi le neglijeaza. Doar atat. In plus, am accentuat faptul ca aceste lucruri reprezinta ceea ce cred, ceea ce-mi place (sau nu-mi place) si ceea ce am invatat din propriile mele experiente. Nu doresc sa ridic aceste lucruri la rang de legi universale. Sunt alegerile mele, sunt principiile dupa care traiesc.

  Sigur ca e normal ca toti sa aiba un interes. Dar e important ca tu sa stii asta, nu sa iei de bun tot ce auzi de la diversi “experti”.

  Faptul ca la noi se gasesc diverse moduri de a se evita plata impozitelor nu mi se pare un avantaj. Dimpotriva, eu cred ca e extrem de nociv acest lucru. Poti vedea in multe articole pe care le-am scris ca apreciez modul occidental, in special american, de a face afaceri si mi-am exprimat de multe ori regretul ca nu avem aceeasi libertate economica. Dar tocmai de aceea spun ca retetele acelea nu functioneza pentru ca la noi conditiile (mai ales cele legislative) sunt complet diferite. Si cred ca e important sa analizezi toate aceste detalii inainte de a investi niste bani (multi sau putini) in ceva.

  Iar daca ma bazez sau nu pe Dumnezeu in deciziile pe care le iau este o chestiune strict personala. Nu mi-as permite sa dau sfaturi altora in aceasta privinta.

  Repet, sunt de acord cu tine in privinta importantei imaginii de ansamblu. Mi se pare ca aceasta trebuie sa fie punctul de plecare dupa care, concret, se desface in felii si se stabilesc obiectivele.

  Succes.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *