3 comentarii

Despre bani dintr-o perspectiva crestina

Hristos a Inviat!

Pentru ca suntem inca in perioada de mare sarbatoare a Invierii Domnului, care de fapt dureaza 40 de zile, pana la Inaltare, m-am gandit sa incerc sa abordez problema banilor din perspectiva crestinismului.
Nu e o sarcina usoara, de doua mii de ani apostoli, sfinti parinti, teologi sau simpli  mireni intorc pe toate fetele acest subiect pornit de la  cuvintele Mantuitorului „Nu puteti sa slujiti lui Dumnezeu si lui mamona.” (Mat.6,24 si Luc.16,13)

Nu voi incerca eu sa rezolv marea dilema a business-man-ilor crestini, dar voi incerca sa va aduc in atentie acest subiect pe care, intr-un anumit moment al vietii voastre, veti fi cu siguranta nevoiti sa-l transati intr-un mod propriu. Mai devreme sau mai tarziu, in viata fiecaruia dintre noi, apare necesitatea de a face o astfel de alegere.

Inainte de toate am sa va spun ca semnificatia cuvantului “mamona” in limba aramaica este aceea de bunuri materiale, bogatii.

Este interesant faptul ca acest subiect, al banilor, apare cel mai des in Evanghelia dupa Matei. Care fusese tocmai … vames. E destul de prezent si in Evanghlia dupa Luca, despre care stim ca era medic deci probabil nu era nici el foarte sarac. Alegerea lor este clara, expusa repetat, inclusiv in versetul citat mai sus.

Sa luam apoi pilda tanarului bogat din Evanghelia dupa Marcu, cap.10.23 “Cat de greu vor intra cei bogati in imparatia lui Dumnezeu!” Si vazandu-i pe ucenici uimiti de aceste cuvinte, Iisus mai da o lamurire “Fiilor, cat de greu este celor ce se incred in bogatii sa intre in imparatia lui Dumneze!”(Marc. 10,24).

Fara a ma considera nici pe departe un exeget, pentru mine aceasta ultima fraza contine o informatie esentiala “celor ce se incred in bogatii”. Pare ca problema cea mare nu este posesiunea in sine, ci  temelia pe care iti cladesti viata.

Te increzi in avutii pentru a trece toate greutatile, pentru a-ti indeplini toate visele si pentru a-ti cumpara fericirea? Atunci probabil ca iti va fi greu sa intri in imparatia lui Dumnezeu chiar si pentru simplul fapt ca nu-ti doresti asta.

Te increzi in Dumnezeu sa-ti fie alaturi cand ai nevoie de sprijin, nu-ti pierzi nadejdea in El nici in cele mai grele momente si stii ca fericirea vine din sufletul tau in comuniune cu El? Atunci cu siguranta nici nu ai nevoie de bogatii aici pe pamant.

Poate ca asta inseamna ca nu poti sluji la doi stapani, poate ca nici nu conteaza daca ai sau nu bogatii materiale, poate ca ceea ce conteaza este doar catre ce se indreapta sufletul tau.
“Ci adunati-va comori in cer, unde nici molia, nici rugina nu le strica, unde furii nu le sapa si nu le fura.Caci unde este comoara ta, acolo va fi si inima ta.” (Mat.6, 20-21)

Auzim din gura slujitorilor bisericii ca bogatia nu e un pacat si nici saracia nu e o virtute.
Eu cred ca acest lucru este adevarat si mai cred ca pacatul si virtutea nu stau in aceste lucruri, ci in spatele lor. In modul cum a fost obtinuta bogatia si, totodata, in comportamentul care a determinat saracia.

Nu cred ca saracia ce decurge din lene si nemunca poate fi o virtute. Si nu cred ca bogatia castigata prin munca, inteligenta sau chiar noroc este un pacat.  Dar cred ca este un pacat sa-ti faci din bogatie un idol, sa incerci s-o obtii pin orice mijloace, indiferent cat de ilegale sau imorale ar fi acestea, sa-ti vinzi trupul sau, Doamne fereste, sufletul pentru un pumn de arginti. Sa-ti vinzi prietenii sau chiar neprietenii, sa inseli asteptarile cunoscutilor sau necunoscutilor prin minciuni sau promisiuni desarte, sa te folosesti de altii pentru castigul personal, toate acestea poate ca ti-ar aduce bani, dar cu siguranta nu-ti vor aduce mantuire. Si nici macar fericirea asteptata.

Cred ca fiecare dintre noi a primit de la Dumnezeu tot ce ii trebuie pentru a trai multumitor si  pentru a fi fericit. Trebuie doar sa stim sa cautam valorile din interiorul nostru, sa stim sa  valorificam oportunitatile care ni se ofera si nu uitam sa multumim pentru ele, sa avem intelepciunea sa facem alegerile corecte si sa nu uitam sa-i ajutam pe cei mai putin norocosi decat noi.

Dumnezeu ne-a dat, ca cel mai pretios dar, libertatea de a alege. Si atunci cand va veni momentul trebuie sa stii ca alegerea iti va apartine in totalitate.La fel si pretul ei.
Pentru ca nu poate exista libertate fara responsabilitate.

Inchei dorindu-ti Lumina si Intelepciune pentru  toti anii care vor urma.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

3 Comentarii

 1. celor carora acest articol le-a dat de gandit, le recomand o excelenta carticica de-a lui Russel H Conwell (preot si el), `Acres of Diamonds`

  unde spune acelasi lucru, ca biblia nu spune [citez din memorie] `money is the root of all evil` cum gresit este citat de habotnici si bigoti, ci, de fapt, spune ca `the love of money is the root of all evil`

  sa pretuiesti banul mai mult decat pe aproapele tau este un pacat

  dar sa te imbogatesti si in acelasi timp sa-l pretuiesti (si sa-l ajuti) pe aproapele tau: este o virtute

  Wallace D Wattles (in `The science of getting rich`) spune aproximativ acelasi lucru: daca vrei cu adevarat sa ii ajuti pe cei aflati in mizerie si saracie, daca vrei sa schimbi lumea, atunci primul pas este sa devii bogat, din doua motive:

  1. ca sa ai resursele necesare pentru a ajuta
  2. ca sa dai un exemplu ca, DA, se poate

  succes 🙂

 2. Mirela

  Nu doresc sa judec pe nimeni pentru parerile sau credintele sale. Dar se pare ca unul dintre motivele pentru care oamenii se tem sa-si doreasca sa fie bogati este cel religios.
  Cred ca cei preocupati de acest aspect trebuie sa caute si sa gaseasca propriile raspunsuri, iar apoi trebuie sa-si asume alegerea pe care o fac. Raman la convingerea mea ca ceea ce face diferenta este, in primul rand, modalitatea in care sunt castigatii banii respectivi, iar in al doilea rand destinatia data acestora. La urma urmei banii nu sunt un scop in sine, ci doar un mijloc de a obtine diverse lucruri mai mult sau mai putin necesare.

 3. singura modalitate de a deveni bogati in mod etic, este sa ne imbogatim prin metoda creativa, nu prin metoda competitiva [creativ inseamna atunci cand toti cei din jurul tau devin un pic mai bogati in momentul in care tu te imbogatesti]

  “You are to become a creator, not a competitor; you are going to get what you want, but in such a way that when you get it every other man will have more than he has now” – Wallace D Wattles

  succes 🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *