0 comentarii

Ce ne aduce Mos Craciun

Vin sarbatorile! Bucuria, pacea si calmul ar trebui sa ne umple sufletele. Vacanta de Craciun, binevenita dupa un an intreg de munca si griji, ar trebui sa fie singura noastra preocupare.

Din nefericire nu este pentru toata lumea asa.

Va amintiti ca va spuneam de fiecare data ca orice lucru in viata are pretul sau, ca nu exista nici o situatie care sa aduca doar avantaje, ca trebuie sa fim pregatiti sa ne asumam responsabilitatile pentru deciziile pe care le luam? Ei bine, acum e unul dintre acele momente.

Avem un mare ghinion: in Romania anul fiscal coincide cu anul calendaristic.

In alte economii, cu mai multa experienta, anul fiscal difera de cel calendaristic, incepand, in general la 1 martie. De ce? Tocmai pentru ca la final de an calendaristic toata lumea, inclusiv institutiile statului, intra in vacanta de sarbatori. Asa ca nimeni nu te mai poate ajuta sa-ti rezolvi eventualele probleme inainte de inceperea anului fiscal urmator. Nimeni nu mai are chef de munca, asa ca niciodata nu putem incepe un an nou cu un buget bine calculat si realist. In consecinta, in mod invariabil, incepem noul an fiscal, de fiecare data, cu stangul.

Asadar, ce ne aduce Mos Craciun? Fiindca nu am apucat sa ma dezmeticesc dupa socul produs de cadourile de la Mos Nicolae, mai am o singura dorinta: Mos Craciun, te rog, te rog din suflet sa nu ne aduci nimic.

Cadourile de Mos Nicolae imi ajung, mie si multor altora, cu varf si indesat.

Dupa un an 2009  cu masuri dezastruoase pentru micile afaceri, care au fost lovite din plin de impozitul minim si biciuite cu discursuri cinice de genul „daca nu pot plati macar atata atunci merita sa se inchida”, in ghetute am gasit cadouri noi:

In primul rand am aflat ca impozitul minim (sau asa numit forfetar), care a inchis jumatate din afacerile mici  in cursul anului 2009 si despre care toti ne povesteau pana mai ieri ca va fi suspendat, ramane si in 2010.

Apoi am aflat ca nu s-a prelungit posibilitatea de optare, in cazul microintreprinderilor, pentru plata impozitului pe venit si dupa 1 ianuarie 2010. De ce? Pentru ca cei care ar fi trebuit sa notifice Comisia Europeana si sa solicite prelungirea acestei facilitati au avut alte preocupari, mult mai importante. Asa cum au uitat sa solicite si subventiile pentru agricultura pentru 2010.

mos2

Despre incetarea functionarii, din punct de vedere fiscal, a microintreprinderilor voi vorbi mai pe larg, pentru ca masura are implicatii mult mai multe decat pare la prima vedere. Automat, cei care optasera pentru acest statut, vor trece in categoria intreprinderilor platitoare de impozit pe profit. Aceasta inseamna ca:

Vor plati impozit de 16% din profit sau, daca nu au, vor plati cel putin impozitul minim (forfetar), care este de la 5% pe cifra de afaceri in sus, pana la 100% sau chiar trebuie sa aduci bani de acasa.

Vor plati la final de an, pe banii castigati prin munca lor, care le revin sub forma de dividende, impozit de 16%.

Din start asta inseamna impozit de cel putin 32% pe munca unui mic proprietar de afacere din Romania. (asta pentru cei care chiar au crezut ca exista cu adevarat cota unica)

Vor fi obligati sa declare la finalul anului profitul obtinut (sau neobtinut) printr-o declaratie care, surpriza, incepand cu 2010 va trebui certificata de un consultant fiscal. Consultantii fiscali sunt insuficienti, aproape toti provenind din randul functionarilor de la fisc si nimeni nu stie ce tarife vor avea pentru a contrasemna o declaratie pe care nu ei o intocmesc si pentru care, conform legii, oricum nu-si asuma nici o responsabilitate. A, sa nu uit, acest nou bir va fi platit chiar daca firma are pierdere sau profit zero. Asa ca spor la treaba.

In plus,  modificarile codului fiscal prevad pentru 2010 cresterea impozitelor si taxelor locale cu pana la 20%, iar dupa Mos Nicolae, plini de buna dispozitie, consilierii locali au si inceput sa le aprobe prin vot.

Acum intelegeti de ce ma tem sa mai uit in sacul lui Mos Craciun? Petru ca in el, cu siguranta, se va gasi bugetul pentru anul 2010.  Impreuna cu, foarte probabil, noi mariri de taxe, de data aceasta nu doar pentru intreprinzatori ci pentru noi toti.

Asa ca nu-mi ramane decat sa va doresc o vacanta placuta si Sarbatori Fericite. Pentru cei care nu aveti firme.

Pentru ceilalti, grabiti-va sa le inchideti pana mai aveti timp. Fiindca nici Registrul Comertului nu lucreaza de sarbatori, asa ca veti intra in noul an fiscal cu mai multe taxe decat puteti duce. Happy New Year!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *