0 comentarii

Ce este PIB-ul si cum ne influenteaza el

In saptamana tocmai incheiata, incarcata de evenimente, vizita delegatiei FMI a fost relativ putin comentata. Si mai putin dicutata a fost modificarea prognozei acestuia cu privire la reatingerea PIB-ului din 2008 de catre Romania abia in 2013 fata de 2012, asa cum era prognoza precedenta.

In 2008 Romania aveau un PIB pe cap de locuitor de 9500 $ si se estimeaza ca abia peste trei ani acest nivel va fi atins din nou. Nu sunt sigura ca nu e prea optimista si aceasta prognoza, dar FMI si-a modificat atat de des estimarile incat nu cred ca mai e multa lume care sa puna vreo baza pe ele.

Totusi, ce este PIB-ul si de ce este important pentru noi?

In special in ultima perioada, de cand tot mai multa lume a inceput sa fie interesata de economie, cred ca nu e nimeni care sa nu fi auzit de PIB.

Produsul Intern Brut al unui stat (caci despre el este vorba) este un indicator macroeconomic ce exprima valoarea tuturor bunurilor si serviciilor destinate consumului final  produse de toate ramurile economiei acelui stat, intr-o anumita perioada de timp (in cazul de fata un an).

Cum calculam PIB-ul:

PIB = C + G + I + (Ex – Im)

Unde:   C = consumul privat

G = cheltuielile guvernamentale

I =investitii in bunuri de capital

Ex=exporturi brute

Im=importuri brute

La ce ne foloseste acest indicator? El ne ajuta sa cuantificam statistic performanta economiei unui stat. Adica, pana la urma, eficienta muncii noastre, a tuturor.

PIB-ul Romaniei este printre cele mai mici din Europa iar acest lucru ar trebui sa dea de gandit fiecaruia dintre noi. Pentru ca toti, prin viata si activitatea noastra zilnica, ne aducem aportul la aceasta stare de fapt.

Producem bunuri sau servicii cu valoare de piata mica? Atunci reflactarea lor in PIB va fi pe masura.

Nu reusim sa exportam bunuri sau servicii cu valoare mare? Atunci valoarea redusa a exporturilor se va reflecta in valoarea scazuta a PIB-ului.

Obisnuim sa cumparam doar produse din import? Atunci, prin gestul nostru vom determina cresterea singurului termen negativ din formula si, prin marirea valorii importurilor contribuim la scaderea PIB-ului nostru si cresterea PIB-ului altora.

Tinem banii la saltea, nici nu consumam nici nu investim? In acest caz suma de bani respectiva nu va intra in circuitul economic si nu va ajuta in nici un fel la cresterea PIB.

O perioada de recesiune este definita tocmai ca o perioada cu scadere a PIB. Dar revenirea economiei nu se face la comanda. Nu cu vorbe, ci cu fapte se poate stopa declinul si porni apoi motoarele care sa duca la crestere.

Iar faptele nu prea se vad sau se vad pe de-a-n doaselea:

–                              Consumul populatiei scade si va scadea in continuare, ca rezultat al micsorarii veniturilor.

–                              Consumul guvernamental mai mult a crescut in ultima vreme dar intrucat rezultatele macroeconomice nu se vad inclin sa cred ca nu e tocmai consum, ci mai mult risipa.

–                              Investitiile scad abrupt, de la un trimestru la altul, ajungand la un nivel ingrijorator, aproape inexistent.

–                              Exporturile cresc usor (dar nu suficient sa ne scoata din groapa), pe fondul revenirii economice a partenerilor externi.

–                              Importurile au scazut dar, odata cu reluarea consumului vor creste din nou, anuland in buna masura efectele cresterii veniturilor.

Cu alte cuvinte cresterea PIB se va mai lasa asteptata o vreme, iar dezvoltarea durabila, solida a economiei nationale nu se poate produce decat pe fondul unui comportament inteligent al cetateanului, atat in calitate de producator de bunuri si servicii cat si in calitatea lui de investitor sau consumator.

Primul pas este de a accepta ca educatia fiecaruia dintre noi in scopul intelegerii fenomenelor economice care ne influenteaza viata este absolut necesara.

Apoi vom putea face saltul de la nivelul cetateanului neinformat si usor de manipulat la treapta superioara, a cetateanului constient de ceea ce i se intampla, de ceea ce doreste, de ceea ce pretinde de la reprezentantii lui.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *