0 comentarii

Care este nivelul financiar la care consideri ca ai acces?

In articolul trecut am inceput sa vorbesc despre una din metodele prin care poti sa incepi sa iti controlezi propria situatie financiara. Am plecat de la exemplul cheltuielilor, ceea ce reprezinta in bugetul unei persoane o parte destul de semnificativa.

Toata lumea stie ca fluxul financiar inseamna venituri minus cheltuieli. A gestiona capitolul de cheltuieli in bugetul tau lunar este o parte importanta din managementul financiar, astfel incat sa nu depasesti ceea ce castigi si sa te destabilizezi financiar si nu voi insista pe acest lucru. Ceea ce as vrea eu sa punctez este ca, a-ti concentra atentia doar asupra diminuarii cheltuielilor (ceea ce reprezinta si tendinta economica actuala de a nu cheltui), poate deveni insuficient si frustant la un moment dat. In balanta bugetului tau lunar mai exista o componenta importanta care se numeste venitul sau veniturile pe care le incasezi si as vrea sa mutam atentia asupra acestui element.

Poate unii dintre voi vor spune ca, in momentul de fata, acestea sunt veniturile pe care le au si pe care le castiga si ca aici nu sunt prea multe lucruri de facut, pentru ca depinde de altcineva (de angajator, de situatia economica actuala, de piata, de clienti, etc) pentru ca acestea sa creasca.

Cum ar fi daca ar depinde de tine cat castigi? Unde te-ai orienta? Ce decizii ai lua? Ti-ai schimba locul de munca si ai cauta altceva care sa te satisfaca din punct de vedere financiar? Ce ai risca?

Nu intotdeauna nivelul de competenta profesionala este singurul factor care determina nivelul financiar la care te afli. De exemplu, cum o menajera poate castiga 600-700 lei pe luna, iar alta poate sa atinga 3000 de lei si isi permite sa isi aleaga ea clientii, sa ii accepte sau sa ii refuze, in functie de zona in care locuieste sau de orice alt criteriu pe care il are ea? Cum un vanzator poate castiga 1000 lei si altul, in acelasi domeniu, cu aceleasi resurse, de 10 ori mai mult? Cum exista afaceri, pe aceasi zona de piata, de 5 cifre de afacere, iar altele sunt multiplicate cu cateva zerouri in plus?

Diferenta o constituie, de cele mai multe ori, nivelul financiar la care tu consideri ca ai acces si pentru care te-ai pregatit, atat mental, cat si profesional.

Iata cateva elemente pe care le poti lua in considerare, atunci cand iti doresti sa faci un salt financiar in cariera ta sau in afacerea ta:

Care este jobul pe care il ti-l doresti? Care este jobul care te inspira sa il faci cu usurinta si cu bucurie sau pe care ti-l doresti? Sau care este proiectul de afacere pe care ti-ar placea sa il dezvolti? Jobul pe care ti-l doresti pe ce palier financiar se afla? Te multumeste? Daca nu, ce altceva ai putea sa cauti?

Care este nivelul financiar la care consideri ca ai acces? Cu alte cuvinte, la cat valorizezi munca pe care vrei sa o faci sau o faci? Care este plata pe care consideri ca o meriti pentru serviciile tale? La ce alti oameni, care castiga mai bine ca tine si care te inspira, care fac aceasi munca, cu aceasi pregatire si competente profesionale ai putea face referire, astfel incat sa te motiveze sa ceri la fel si pentru tine?

Ce competente profesionale ai?

Uneori, dupa ce ai avut cateva locuri de munca, care poate nu te-au atras prea mult, dupa ce ai trecut printr-o perioada in care nu ai mai crezut in tine, uiti sa fii constient de cine esti tu, ce stii si ce poti sa faci. De aceea, ia-ti curriculumul vitae in serios si uita-te la fiecare experienta profesionala in parte: ce realizari ai avut, ce competente ti-ai dezvoltat, ce abilitati ai capatat, ce ti-a placut acolo si ce ai invatat si iti poate fi de folos mai departe. La fel, scoala, formarile profesionale si cursurile pe care le-ai urmat si orice alta activitate care te-a format pe parcursul timpului, astfel incat tu insuti sa fii constient de valoarea ta si de locul pe care ti-l doresti si pe care il meriti cu prisosinta.

Daca ai o afacere si vrei sa aplici pentru o finantare: care este potentialul afacerii tale? Cine esti tu, cine este echipa pe care o ai in spatele tau si care te sustine in proiectul pe care il supui spre analiza bancii? Care sunt resursele pe care te bazezi? Oricare alte elemente care sunt necesare, astfel incat sa inspire banca sau finantatorul sa iti fie partener in afacerea ta si sa iti sprijine financiar activitatile.

Care iti sunt atuurile?

Ce consideri ca poti sa oferi tu si este unic? Sau e un lucru, o calitate, o abilitate, care te identifica, te particularizeaza, care atrage oamenii spre tine? Fiecare dintre noi avem ceva de oferit, care poate fi orice lucru normal, firesc, dar care te individualizeaza si iti da tie avantajul de a fi ales.

La fel si in afacere. Ce poti tu sa oferi oamenilor carora le adresezi produse / servicii care sa te scoata in evidenta, sa te diferentieze, sa determine oamenii sa revina sa cumpere de la tine?

In incheiere, nu pot decat sa doresc tuturor multa inspiratie, incredere si energie creatoare!

Cu drag,

Irina Aiacoboae

Live your Life with Love

http://irinaaiacoboae.wordpress.com/

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Irina este life-coach, antreneaza oamenii care isi doresc sa construiasca relatii frumoase, cu ei insisi si cu cei din jur, care au vise, obiective, dorinte si care doresc sa le implineasca, care vor isi descopere potentialul lor infinit in a-si crea o viata extraordinara si a explora cine sunt zi dupa zi. Irina si-a inceput dezvoltarea personala acum 5 ani de zile prin a practica Reiki, apoi a urmat cursurile Landmark Education, Ho’ponopono, EFT si life-coaching cu Noble Manhattan. http://irinaaiacoboae.wordpress.com/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *