3 comentarii

Al doilea mit despre impozite la romani

2. In Romania impozitele sunt mici.

Auzim de cativa ani, mai precis de la introducerea cotei de 16%, ca impozitarea redusa este un avantaj competitiv al tarii noastre. Eu nu prea sunt de acord cu aceasta afirmatie. Cel putin nu pentru activitatile economice.

Da, avem impozite mici, incredibil de mici, nesanatos de mici as zice, dar nu acolo unde trebuie: impozitele pe proprietate.

Impozitele pe proprietate sunt as spune absolut nesemnificative. Nu mi se pare normal ca impozitul pentru o locuinta sa fie de 50 de euro sau chiar mai mic iar cel pentru un hectar de teren agricol de vreo 30 de euro. Aceste valori mici determina deresponsabilizarea proprietarilor si coduc, pe termen lung, la pastrarea faramitarii terenurilor agricole.

Este normal si eficient din punct de vedere economic sa achizitionam si sa pastram doar acele proprietati pe care sa ne permitem sa le intretinem si sa le exploatam. Daca impozitele ar fi mai mari nu si-ar permite nimeni sa tine hectare de teren nelucrate.

Deasemenea, nu ar exista atatea sute de mii de familii care primesc, din impozitele noastre, ale tuturor, ajutoare pentru incalzirea locuintei de valoare de 10 sau 20 de ori mai mare decat impozitul anual pe care il platesc acestia pentru proprietatea lor.

Daca impozitarea proprietatilor imobiliare ar fi fost normala nu s-ar fi format (sau cel putin nu la fel de usor) bula speculativa in capcana careia au cazut multe familii tinere si multi investitori.

In schimb, in domeniul afacerilor, impozitele sunt mult prea mari. Si mult prea multe.

TVA-ul de 24% este printre cele mai mari din Europa.

Impozitul de 16% pe profit ar fi unul absolut rezonabil daca nu ar fi dublat (in mod anormal zic multi) de impozitul pe dividende, de inca 16%. Acesta este un exemplu clasic de dubla impunere.

Daca punem la socoteala si celelalte taxe (obligatorii daca ai o firma) de la Registrul Comertului si diverse autoritati pana la plata contabilului cu studii superioare (pe care te obliga legea sa il ai) ajungi la un procent mult mai mare din afacerea ta pe care il platesti pentru a avea dreptul sa functionezi in Romania. Sunt detalii pe care nu trebuie sa le piarda din vedere nici un potential investitor.

Despre impozitele pe munca stie toata lumea ca sunt printre cele mai mari din Europa. Pe langa cota de 16% apar contributiile sociale despre care vorbeam si in articolul precedent.

Dar taxarea muncii este atat de mare in special datorita lipsei cheltuielilor deductibile. Cu exceptia deducerii de 250 de lei, ce se aplica doar veniturilor din salarii si numai la functia de baza, in tara noastra nu exista si alte chetuieli deductibile de la plata impozitului. Prin alte parti sunt deductibile cheltuielile cu asigurari private (de viata, de sanatate si de bunuri), cu constructia unei case (de ex. ratele la creditul ipotecar), cheltuielile cu studiile copiilor si altele asemnea. Deductibilitatile de aceasta natura au avantajul ca stimuleaza aceste tipuri de cheltuieli ceea ce determina dezvoltarea unor ramuri economice sau continuarea studiilor de cat mai multi tineri.

Deductibilitatile sau impozitarea redusa a unor tipuri de activitate sunt instrumente fiscale prin care se dirijeaza resursele economice cu precadere catre anumite domenii ce reprezinta, pentru un anumit moment, prioritati ale economiei nationale.

Lipsa lor duce, dimpotriva, la risipirea resurselor in domenii diverse, unele poate prea putin importante sau prea putin eficiente. In general, lipsa deductibilitatilor sau a stimulentelor fiscale este un semn al lipsei de prioritati si de planificare pe termen mediu si lung.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

3 Comentarii

 1. Gigi

  “Nu mi se pare normal ca impozitul pentru o locuinta sa fie de 50 de euro sau chiar mai mic iar cel pentru un hectar de teren agricol de vreo 30 de euro”

  In primul rand in agricultura sunt o gramada de impozite pe care nu le stiti , intai informati-va si apoi scrieti.

 2. Gigi,

  ar fi fost mai interesant sa ne spui tu care sunt impozitele respective si in ce cuantum.
  cat despre atacul tau, e nepotrivit, pentru ca Mirela se referea DOAR la impozitul pe detinerea proprietatii.

  te rog ca pe viitor sa faci referiri doar la text, fara sa ataci persoana care scrie articolul. in caz contrar, voi fi nevoit sa iti limitez dreptul de a lasa comentarii.

  cu sinceritate,
  Luca Dezmir

 3. Mirela Bojin

  @Gigi

  Uite ca stiu, fiindca pentru 1,15 ha de teren agricol pe care il detin am platit exact 55 lei in 2010, deci chiar mai putin decat am scris in articol. 🙂
  Nu pot sa consider ca este un impozit mare in conditiile in care platesc mai mult decat atat pentru abonamentul lunar de cablu TV.

  Daca te referi la alte impozite in agricultura nu cred ca sunt diferite de cele din restul domeniilor economice: pe profit, salarii, TVA s.a.m.d. Evident acestea numai in cadrul agriculturii fiscalizate. Despre enorma evaziune fiscala din domeniu ii las pe altii sa discute.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *