2 comentarii

A renaste din propria cenusa…

Legenda pasarii Phoenix, visul perpetuu de renastere,  speranta ce nu moare nicicand dar, mai ales, puterea de a o lua de la inceput… Renasterea din propria cenusa nu mai e o simpla legenda.

Intamplarile din aceste zile m-au facut sa ma gandesc din nou la Japonia ca la o Pasare Phoenix moderna. Pentru ca nu cred ca exista in lume un popor cu o mai mare forta de renastere, mai multa resemnare in fata destinului si mai multa determinare in ceea ce priveste continuitatea.

Ai zice ca e o contradictie in termeni. Cum sa fii resemnat si luptator in acelasi timp? Uite ca japonezii pot. E rezultatul unor milenii de evolutie intr-un mediu ostil, care i-a facut sa-si utilizeze la maximum creativitatea, inteligenta si munca (da… MUNCA!) pentru supravietuirea colectiva.  Da, colectiva! Nu individuala! Oare acesta sa fie secretul?

In acest zile (la noi de… weekend) japonezii din zonele neafectate major au mers, in mod normal, la serviciu.

De luni dimineata copiii vor merge, in mod normal, la scoala.

Bursa japoneza va fi deschisa, normal, maine.

Yenul japonez, dupa o scadere in momentele imediat urmatoare dezastrului, a inchis ziua de vineri in crestere fata de dolar.

Bondurile japoneze au crescut vineri pe fondul previziunilor de crestere a nevoilor de finantare a reconstructiei tarii.

Dezastrul nu a ajuns inca la final dar asta nu pare sa impiedice pe nimeni sa-si vada de treaba!

Nu-mi pot stapani admiratia fata de acest popor.

Unde a fost? Unde este? Unde va fi?

Raspunsul in veti gasi, poate, fotografiile de mai jos:

Hiroshima 1945

Hiroshima 2010

Restul e… fara cuvinte.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

2 Comentarii

  1. Frumos articolul despre un popor in care se vede ca este motto-ul fiecarui cetatean.
    In urmatorii ani cred ca isi vor pune in gand cum sa stapaneasca furia tsunami-urilor si cred ca vor reusi, asa cum pentru siguranta la cutremur sunt in frunte.

  2. Beatrice

    Japonezii sunt extraordinari! Imi place foarte mult mentalitatea lor, pe care inca nu am reusit sa o inteleg copmplet si pe care o voi putea adopta dupa si mai mult timp, probabil. Mi se pare incredibil cum au reusit sa isi accepte istoria si sa se dezvolte atat de mult, mai ales dupa al Doilea Razboi Mondial. Cred ca un aspect important al evolutiei lor este, asa cum ati metionat in articol, grija pentru bunastarea colectiva, nu individuala.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *