0 comentarii

Stiluri de comunicare

Exista mai multe stiluri de comunicare, in continuare va voi prezenta cateva dintre ele in speranta ca va va ajuta la a va identifica propriul stil si a constientiza consecintele pe care acesta il poate avea comunicarea, asupra relatiilor cu celalalt.

Stilul pasiv

Stilul de comunicare in care drepturile si interesele celorlalti sunt puse inaintea propriilor interese.

Caracterizare:
•    ai convingerea ca ceilalti sunt mai importanti
•    te ingrijoreaza ca exprimarea propriilor sentimente ii va infuria/ rani pe ceilalti
•    ai tendinta de a te “invarti in jurul cozii” cand vrei sa spui un lucru
•    ai tendinta de a-ti cere scuze mereu
•     tonul vocii este scazut
•    eviti contactul cu privirea

Consecinte:

Atunci cand mereu iti plasezi propria persoana, propriile dorinte pe locul doi, cedand in fata celorlalti, neavand curajul de a-ti exprima parerea, punctul de vedere, s-ar putea sa ai parte de o lipsa de respect din partea celorlalti, sa nu te trateze cu seriozitate sau chiar sa le fie mila de tine. In acelasi timp, acest stil este insotit de o stima de sine scazuta si de sentimente de inferioritate si de autoinvinovatire. Este ca si cum le-am transmite permanent celorlalti “eu sunt mic, neimportant, doar voi aveti dreptate, va rog nu va suparati pe mine”.

Stilul agresiv

Stilul de comunicare in care conteaza doar drepturile si interesele tale, iar drepturile si interesele celorlalti sunt incalcate.

Caracterizare:
•    ceilalti sunt umiliti si dominati
•    faci alegeri si iei decizii in locul altora
•    manifesti lipsa de respect pentru drepturile altora
•    esti sarcastic
•    ii insulti pe ceilalti
•    ai cerinte exagerate de la ceilalti
•    voce puternica, postura rigida

Consecinte:

Si acest stil poate duce la lipsa respectului din partea celorlalti, incercand sa-i intimidezi pe ceilalti, sa le spui mereu ce sa faca, de parca parerea lor nu conteaza, nu le vei castiga admiratia, din contra ei se vor simti dominati si umiliti si s-ar putea sa ajunga sa se intoarca impotriva ta sau sa se indeparteze de tine. Daca acest stil ajunge la extrem, poate degenera in violenta verbala, iar acest lucru nu iti castiga in nici un caz prieteni. Unora probabil ca le vei inspira teama si daca vor parea ca sunt de acord cu tine aceasta se va datora doar fricii si nu unei sustineri adevarate.

Stilul agresiv – pasiv

Stilul de comunicare in care conteaza doar drepturile si interesele tale, iar drepturile si interesele celorlalti sunt incalcate, dar tu nu recunosti acest lucru.

Caracterizare:
•    iti exprimi indirect gandurile si sentimentele iar rezultatul este punerea la punct a celorlalti
•    eviti confruntarile si prin asta manipulezi situatia
•    mesajul verbal este adesea altul decat cel non-verbal
•    adesea uiti sau lasi pe mai tarziu tot ceea ce tine de rezolvarea problemelor altora
•    esti inconsistent in relatiile cu ceilalti (uneori accepti pe celalalt asa cum e, alteori nu)
•    nu spui ceea ce te framanta asa ca ceilalti nu stiu de ce esti suparat sau nervos
•    adesea te descarci pe persoane mai slabe ca tine si care nu sunt vinovate pentru starea ta

Consecinte:

Acest stil este o combinatie a celor doua, in care tendinta este de a obtine ceea ce vrei, de a-i conduce, domina si manipula pe ceilalti sub o aparenta de modestie si supunere. Pentru a nu intampina opozitie din partea celorlalti, totul se desfasoara sub masca obedientei, respectarii dorintelor celorlalti.  A nu le spune in fata ceea ce te deranjeaza, nu face decat sa mentina problema, iar a te razbuna pe ei in alte moduri, sau a rabufni dupa mai multa vreme, nu este cea mai buna solutie. Acest stil va duce la neincredere si neliniste din partea celorlalti si ei s-ar putea sa nu mai fie interesati la un moment dat de dorintele sau framantarile tale.

Stilul asertiv

Stilul de comunicare in care iti sustii drepturile si interesele fara a incalca drepturile si interesele celorlalti.

Caracterizare:
•    ai convingerea ca toti sunt egali
•    acorzi importanta si parerilor si intereselor celorlalti
•    exista concordanta intre mesajul transmis si gesturi, mimica
•    utilizezi mesaje de tip “eu” (“eu cred…, eu ma simt..”)
•     mentii contactul cu privirea
•    vorbesti in asa fel incat sa fii usor auzit

Consecinte:

Acest stil presupune a te respecta si pe tine insuti si pe ceilalti. Dorintele tale si ale celorlalti nu trebuie neaparat sa se excluda. Intotdeauna exista o cale de mijloc intre a obtine ceea ce vrei si a tine cont de ceilalti.
Asertivitatea inseamna sa-ti exprimi parerile, sentimentele, dorintele direct, deschis fara a-i submina pe ceilalti, fara a-i face responsabili de starea ta de spirit. De exemplu atunci cand cineva intarzie la o intalnire cu tine poti sa fii suparat, sa te simti jignit, sa te infurii, reactia ta la acest comportament al celuilalt de a intarzia poate fi diferita de a altor oameni. Acest lucru dovedeste ca nu faptul in sine produce un anumit sentiment, o anumita emotie (adica mai sunt si alti factori cum ar fi semnificatia intarzierii pentru tine, daca o consideri o lipsa de respect sau pur si simplu o intamplare, etc.), asadar nu serveste la nimic sa-l condamni pe celalalt.
O cale mult mai buna este sa-i explici cum te simti tu atunci cand el face acest lucru. Adica ai putea sa-i spui: “Atunci cand intarzii eu ma simt furios si ma gandesc ca nu dai importanta intalnirii noastre.” Dupa aceea poti sa verifici cu celalalt daca intr-adevar este vorba despre desconsiderare sau altceva (a intervenit ceva sau poate chiar are o problema cu a ajunge la timp, i se intampla mereu sa intarzie) si eventual sa-i ceri sa nu mai intarzie data viitoare sau sa stabilesti cu el sa te anunte daca va intarzia. Astfel iti vei exprima emotia, iti vei descarca furia intr-un mod care nu il raneste pe celalalt si te vei asigura ca data viitoare nu se va mai intampla (celalalt va intelege importanta punctualitatii pentru tine si poate tu vei avei o cerinta rezonabila de la celalalt, de exemplu se accepta sa intarzie 5 minute).

Incercand impreuna sa gasiti o solutie, concentrandu-va pe acest lucru veti evita un posibil conflict fara a va ascunde sentimentele (cum era in cazul stilului pasiv-agresiv). In orice caz vei obtine respectul celuilalt pentru sinceritatea si intelegerea ta dar si curajul de a aborda deschis acest subiect.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Motivatie

Despre autor

Scris de

Ma numesc Tripa Laura, sunt psiholog la Grup Scolar Agricol "I. Dracea" din Timisoara. Am absolvit Facultatea de Sociologie si Psihologie, specializarea Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, in 2006. Anul trecut am absolvit Masteratul de Psihologie clinica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Sunt psiholog cu drept de libera practica acordat de Colegiul psihologilor din Romania in domeniile Psihologie clinica si Psihologia transporturilor. Am urmat diverse cursuri de formare continua: "Dezvoltarea inteligentei emotionale", organizat de profesori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, "Intelegerea adolescentilor si metode de lucru" sustinut de Anda Pacurar, etc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *