0 comentarii

Momentul schimbarii

Odata ce inaintam in varsta incepem sa avem parte de o stare conflictuala in interiorul nostru. Nu ma refer la starea sau gandurile provocate de situatia economica sau profesionala, ci la ceva mult mai profund decat aceasta. Treptat incepem sa privim tot ceea ce facem sau ce avem, cu alti ochi. De multe ori ne trezim dimineata si ne simtim musafiri in propria noastra viata. Aceste simtaminte apareau de obicei in jurul varstei de 40 de ani, insa in ultima vreme apar la varste tot mai timpurii. Poate a-ti ghicit, ma refer la procesul de maturizare.

Ce inseamna de fapt maturizarea? Unii ar crede ca te maturizezi atunci cand devii serios, cand incetezi a te juca….etc. Noi barbatii oricum lasam senzatia ca nu ne maturizam in sensul acesta niciodata, ceea ce tind sa cred ca este foarte bine. Maturizarea cred ca se refera la cu totul altceva.

In prima parte a existentei ne fundamentam viata pe anumite principii care aproape intotdeauna nu sunt ale noastre personal. Ele ne-au fost “daruite” de-al lungul copilariei si adolescentei de catre oamenii deja “maturi” din jurul nostru. Treptat adevaratul nostru Eu capata suficienta putere si incepe sa-si faca simtita prezenta. Aici apare inevitabil starea conflictuala de care vorbeam la inceput. “Eu” este scris intentionat cu litera mare deoarece Eul fiecaruia este de fapt samanta divina care a fost pusa in noi. A nu se face niciodata confuzie intre Eu si ego. Cu cat Eul nostru devine mai puternic cu atat ne dam seama mai mult ca totul pana in acel moment era o minciuna. Alergam in directia gresita. Ego-ul ne invata doar ca suntem pe cont propriu. Mai devreme sau mai tarziu cu toti vom ajunge in acel punct al existentei, insa cu cat stim mai multe cu atat vom ajunge acolo mai repede si mai in siguranta.

Barbatii gandesc diferit fata de femei, insa principial se fac aceleasi confuzii. Pentru o mai buna intelegere vom vorbi in continuare despre cum gandim inainte si dupa acel moment. S-au facut diferite studii in aceasta directie, cele conduse de dr. Wayne Dyer sunt cele mai concludente in acest sens. Conform lor s-au evidentiat care sunt primele cinci principii dupa care ne ghidam existenta, atat barbatii cat si femeile. Ceea ce este interesant este faptul ca dupa ce Eul devine auzit, aceste principii sunt inlocuite rapid, luandu-le locul unele noi si total diferite.

Barbati – inainte

– Locul 1: Banii

– Locul 2: Simtul aventurii

– Locul 3: Identificarea cu ceea ce faci

– Locul 4: Cautarea distractiei / placerilor

– Locul 5: Respect

Cand esti tanar par in regula aceste principii de viata. Doar cu bani iti poti satisface dorintele. Barbatii sunt prin natura lor niste vanatori si in zilele noastre isi satisfac setea de aventura prin incercarea de a vana orice, femei, masini, jucarii scumpe…etc. Apoi cauta functii, ierarhii…pentru a se identifica prin ceea ce fac. Daca pana mai ieri era Popescu Ioan, de astazi a avansat, se numeste inginer Popescu si se folosesc de orice prilej de a oferi cu generozitate carti de vizita care ii atesta noua identitate. Distractia nu se lasa prea mult asteptata sunt totusi barbati, cu alte cuvinte niste copii mari. Desigur peste toate acestea vor si un anumit respect, in special din partea celor batrani.

Insa vine momentul in care ajung la concluzia ca scara valorilor personale era asezata pe zidul gresit. Sa vedem cum arata noile valori:

Barbati – dupa

– Locul 1: Spiritualitatea

– Locul 2: Pace personala

– Locul 3: Familia

– Locul 4: Identificarea scopului

– Locul 5: Onestitatea

Deja pare ca vorbim despre cu totul alti oameni si chiar asa si este. Prin faptul ca prima valoare devine spiritualitatea inseamna nu ca stiu ce isi doresc ci faptul ca inteleg care sunt nevoile lor adevarate. Treptat incep sa fie preocupati de linistea lor interioara, eschivandu-se de la actiuni care o pot tulbura. Familia devine mult mai importanta, iesirile cu “baietii” devenind amintire. Multi isi reorganizeaza viata profesionala de acum inainte avand si un scop pe termen lung. Onestitatea incepe sa ii preocupe fiind mult mai atenti la sentimentele lor fiind pe cat posibil onesti fata de ele.

Femei – inainte

– Locul 1: Familie

– Locul 2: Independenta

– Locul 3: Cariera

– Locul 4: Incadrarea in sabloane

– Locul 5: Atractivitatea

Un asemenea set de valori suna mai mult a pedeapsa sau a indatoriri de serviciu. A fi cel mai mult preocupata de famile pare firesc deoarece in acest spirit au fost crescute. Intemeierea propriei familii de la varste tot mai timpuri este un semn de cautare a independentei, insa de cele mai multe ori rezultatul nu este cel asteptat. Indiferent de povara de acasa, se pune tot mai multa presiune asupra femeilor la nivel subliminal desigur, facandu-le sa-si doreasca o cariera cat mai impresionanta. Aceasta face parte si din dorinta de a se incadra in sabloanele vremii, care pe langa aceasta le mai obliga si la anumite haine, posete, pantofi, culori…..toate in ideea de a se incadra si a fi acceptate. In dorinta de a fi cat mai atractive recurg la o gama intreaga de procedee vestimentare sau gastronomice, a caror rezultate palesc aproape intotdeauna  comparativ cu eforturile depuse.

Femei – dupa

– Locul 1: Dezvoltarea personala

– Locul 2: Respect de sine

– Locul 3: Spiritualitate

– Locul 4: Fericire

– Locul 5: Iertare

Acum femeile sunt interesate de cu totul alte lucruri. Ele devin constiente de persoana lor si tot ceea ce reprezinta ea, ceea ce aduce si un nivel mai ridicat al respectului de sine… Spiritualitatea devine importanta incercand sa dea un sens oarecum firesc la tot ceea ce se  intampla in jurul lor. Femeile devin cu adevarat fericite cand ajung la nivelul la care pot ierta deplin pe toti cei datorita carora si-au trait prima jumatate a vietii in incertitudine.

Oricat as incerca nu pot invata lucruri noi pe absolut nimeni, deoarece mintea celorlati va respinge pe majoritatea dintre ele. Ceea ce pot face totusi este sa ajut pe fiecare sa inteleaga daca ceea ce a invatat deja de unul singur este corect sau gresit. Acest concept sta la baza celor scrise anterior. Am evidentiat felul in care oamenii isi clasifica valorile personale pentru a usura prin cunoastere tranzitia fiecaruia dintre noi.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *