0 comentarii

Inspiratia

Va amintiti poate celebrele cuvinte ale lui Thomas Alva Edison: “Succesul inseamna 1 la suta inspiratie si 99 la suta transpiratie.”

Adica pentru a obtine ceva important, de succes, trebuie sa muncesti, sa depui efortul cu care sa sustii o idee, fie ea si una de geniu.

Ideea e foarte buna, aplicata astazi de toti cei care vor sa izbandeasca. Provocarea apare insa acolo unde, cu tot efortul depus, cei 99 la suta transpiratie “scot untul din noi”, dar nu atingem succesul dorit, sau il atingem foarte greu.

Multi sunt foare zelosi, constiinciosi, abordeaza subiectul succesului pe toate partile, dar drumul e greu. Nu imposibil, caci daca tii carma bine si nu te lasi, treci prin furtuna, dar… oare nu se poate mai bine, mai usor? Mai “economic”?

Daca privim partea “matematica” a formulei succesului, ar fi posibil, desigur, schimband ceva din proportii.

Nu am putea sa avem mai multe idei de geniu, sau una si foarte buna, care sa valoreze mai mult de 1 la suta? Poate vreo cinci… sau chiar zece la suta. Sau si mai si…

Albert Einstein, considerat unul dintre marile genii ale omenirii, avea alt sistem.

Unul in care inspiratia are un rol mai mare in ecuatie. Fara a elimina munca aceea, transpiratia, dar reducand mult din efort si scutind timp. Mult timp, uneori.

El a ajuns sa spuna, la un moment dat: “The only real valuable thing is intuition.” Unicul lucru cu adevarat valoros este intuitia.

Referindu-se la acea scanteie care aduce elementul ce pare dincolo de cercetarea asidua, dincolo de “liniaritatea” unor calcule si studii sofisticate.

Nu toti sunt genii, veti spune, si ajungem iar la 99 la suta transpiratie. Este si nu este asa… In momentele de “criza”, de stres, de presiune, putem gasi solutii nebanuite, fara a fi neaparat oameni de geniu. Dar toti avem acea sursa interioara, acea rezerva de cunoastere pe care o apelam, din pacate, doar fortati de imprejurari… Mai rar suntem, in viata de toate zilele, inclinati spre inspiratie, fiind invatati cu acel sistem de mai sus, care cere sa depunem 99 la suta transpiratie.

Spre exemplificare, voi povesti ceva din proprie experienta: am avut la un moment dat un job nou, in care m-am trezit peste noapte cu rol de decizie si de executie in acelasi timp. Nu aveam personal, si nici perspective de imbunatatire a situatiei. Asa ca aveam de acoperit niste arii de lucru, toate cu puncte fierbinti, iar pe unele inca nu le cunosteam bine, nu le stapaneam. Asa ca invatam din mers. Cum? Din ce se intampla. Apareau situatii noi, care se cereau rezolvate pe loc. Si care implicau operatiuni destul de riscante. Daca as fi dat gres, puteam sa produc niste pagube destul de mari. Se intampla atunci sa caut undeva, acolo unde nu stiam, la modul rational, cum se face. Dar se “lega” ceva. Cat de cat, informatii conexe. Si cate un “clic”, cate o idee, ceva cu totul nou, care imi zicea “Aici, acum, fa asta!”. Am avut niste “zile de foc”, si am lucrat in echipa. Eram cu totii ca in filmele americane: la secunda, cand se inchidea timpul de operare, terminam si noi, si ridicam toti mainile si strigam, ca la meci. Era “nebunie”, aproape nimic stiut. Dar daca am fi “desfacut firele”, am fi vazut ca era cea mai buna metoda de rezlovare sau una din cele mai bune… Fara sa fi studiat sau sa fi avut idee de “cum se face”.

Metoda era totusi plina de inspiratie, dar si de multa transpiratie, si ne dadea palpitatii… Dar asa am invatat ca se poate lucra si astfel (desi nu e de dorit, pentru multa vreme.) Cum faceam? Veneau din toate partile sarcini de lucru, unele cu totul noi, fara mod de rezolvare, altele contradictorii, si toate se cereau facute in acelasi timp. Uneori, chiar “ieri”. Primul lucru, invatat de toti colegii, in acele vremuri: nu va panicati. Mintea “la rece”, cum se zice. Asta se face nu cu.. capul sau picioarele in apa rece, ci cu liniste. Cum linistesti mintea cand esti in plin stres? Pai, am povestit deja: respir, urmarind respiratia. Asta face mutarea atentiei. Antrenamentul prin “exercitii de prezenta” ajuta mult la calmarea rapida a furtunii interioare.

Si asa lasam loc mintii “sa respire”, adica “sa inspire”, si apareau solutiile…

Multi din conducatorii marilor companii de succes cunosc aceste metode si isi incurajeaza angajatii sa o faca. Inaintea unor decizii importante, ei fac asa cum faceau candva luptatorii, inainte de a porni la atac: practica linistirea mintii, fac o scurta mediatie, pentru a-si aduna toate resursele si a scoate ideile cele mai bune..

Acolo, in liniste, se face ca o scufundare la mare adancime. Si se gaseste ideea. Inspiratia, cea care ofera solutii ce par a fi noi pentru toata lumea.

Albert Einstein avea acest obicei. Intra intr-un soi de liniste, cu ochii inchisi, de parca ar fi motait. Si deodata, aparea cu un zambet… Inspiratia “aprinsese becul” unei noi idei.

Nu sunt om de geniu, dar din modul de lucru de care am povestit, am invatat “pe pielea mea” ce poate face inspiratia. Oricat as fi vrut, in acea incordare si lupta contra cronomentru, nu as fi avut timp sa depun efortul a 99 la suta transpiratie. Calea cea scurta e inspiratia.

Iata modul de “antrenament” pentru a fi inspirati. Da, transpiratia pentru inspiratie. Care va scuti apoi timp si efort din acela “brut”, de 99 la suta.

Pentru a accesa aceasta sursa interioara avem nevoie de cateva intrumente de baza:

Respiratia. Da, caci de aici vine si denumirea de inspiratie. Inspir si trag de undeva (dinauntru, nu din aer) ideile “de geniu”, ideile noi, sclipirile. Cu cat stapanim arta respiratiei corecte, prin exercitiile de atentie, de prezenta, cu atat drumul spre sursa inspiratiei se face mai scurt. Facem rost de un shortcut…

Calmul. Prin educarea atitudinii relaxate suntem mult mai usor “atinsi” de ideea cautata, decat daca macinam in cap tot felul de probleme. Calmul se leaga de

Cultivarea atentiei. Din “exercitii de prezenta”, am vazut ca beneficiu al acestora capacitatea de a fi foarte flexibili, adaptati unor situatii neprevazute, tocmai prin exersarea atentiei catre mai multi stimuli in acelasi timp. Asta ofera viteza rapida de reactie mentala si relaxarea mintii. Si se leaga de

Cultivarea linistii. Desigur, a linistii interioare, exersate asa cum am povestit deja, in articolele anterioare. Beneficiile sunt nenumarate, si dincolo de o sanatate mentala si emotionala, linistea ofera cheia spre inspiratie. Iar cea care incununeaza orice efort “relaxat” de cultivare a calmului, linistii si armoniei interioare este

Meditatia. Prin pracitca meditatiei, mintea si emotiile noastre, in loc de a fi ca niste cai naravasi, vor ajunge sa cunoasca pe cel care le struneste: omul care se apropie cat mai mult de echilibrul mental si emotional.

Intentia. Despre intentie vom povesti mai pe larg. Aici insa ea apare ca cea care orienteaza tot efortul nostru, “relaxat” sau sustinut, catre atingerea unui scop. Intentia ne tine treaza atentia indreptata spre ce dorim sa aflam, de multe ori chiar si cand dormim (cum am aratat la indrumarea prin vis ). Fara a deveni obsesie, intr-un mod relaxat, putem sa punem capul compas spre o directie si sa ne tinem pe drumul cel mai bun, pastrand treaza intentia de a ajunge acolo.

Toate cele de mai sus ne ajuta sa depasim stadiul acela in care lucram mult si ne atingem obiectivul transpirand din greu. Avem de depus un efort, desigur, dar lucram cu mai mare folos cand ne cultivam inspiratia, ajungand sa “tragem” procentul de folosirea resurselor interioare spre valori din ce in ce mai mari. “Geniul” se poate educa, in acest fel, aducandu-ne succesul dorit mai repede si cu mai putin efort.

Asa ca va indemn sa va folositi din plin de aceste resurse, de inspiratie – poate deja ati vazut efectele ei – astfel incat sa va bucurati cat mai mult si cat mai repede de succesele voastre.

Multa inspiratie in tot ce faceti!

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *