0 comentarii

I shouldn’t be alive!

Este titlul unui documentar care mi-a atras atentia in mod deosebit, fata de alte seriale despre limite si supravietuire.
Este vorba despre oameni care se gasesc in situatii extreme si care reusesc sa se mentina in viata pana cand se elibereaza singuri sau sunt gasiti si salvati. Filmele sunt reconstituiri ale evenimentelor initiale si sunt povestite de catre supravietuitori, care impartasesc aceste experiente extraordinare, in care ore, zile in sir sunt pusi in situatia de a fi doar ei cu ei, cu gandurile lor, cu resursele interioare, cu tot ceea ce stiu sau descopera despre ei, despre natura si lumea inconjuratoare.
Fie ca sunt oameni care raman blocati pe munte, care naufragiaza, sau care in urma unor accidente de masina, avion, se pomenesc in locuri necunoscute si primejdioase, am remarcat o serie de elemente comune in spusele si faptele lor:
O dorinta ardenta de a trai. Din ce-am vazut si auzit eu, toti marturisesc ca la un moment dat in timpul orelor, zilelor de cosmar traite, au realizat ca au de ales intre viata si moarte si decid pentru viata, oricat de reduse le par sansele. Chiar daca in momentele deciziei imperative unii dintre ei se simt impacati cu viata lor de pana atunci, isi dau seama la cat de multe ar mai putea contribui.
Nu se pot baza decat pe ei insisi, pe resursele si pe cunostintele lor, sa se incurajeze si sa se mobilizeze, sa gaseasca modalitati efective de a se pastra in viata.
Odata resursele interne activate, se orienteaza spre a folosi la maxim, in avantajul lor, mediul in care au nimerit.
Inceteaza sa mai opuna rezistenta. Dupa socul initial si impotrivirea fata de ceea ce deja se intampla, accepta ceea ce traiesc. Fie prin faptul ca fortele fizice desi in scadere le permit sa caute in continuare solutii, o iesire, ori ca nemaiputandu-se misca aproape de loc, se bazeaza doar pe forta mintii, alinandu-se si imbarbatandu-se continuu.
Pe fondul acestor circumstante, are loc transformarea. De la criza la izbanda. Ca vine din exterior, ca gasesc ei insisi calea, in momente ultime, viata triumfa.
Oamenii acestia sunt impinsi literalmente afara dintr-un cadru familiar si sigur. Posibil ca o intentie initiala a fiecaruia sa existe si sa insiruie intr-un mod subtil secventele parcurse, prezente si viitoare. Cu rezultatul descoperirii si ajustarii pe o noua si potrivita albie.

Din ce impartasesc inteleptii, o schimbare esentiala se produce ca urmare a unor imprejurari provocatoare de viata. Cine, spun ei, ar schimba ceva atunci cand nimic nu-i deranjeaza, nu-i supara, nu-i frustreaza? Spusele vin cu un anticipator inteles al unor vremuri de incercare. Hm..antrenant.

Un om care ma inspira se intreba daca e nevoie sa asteptam sa fim imbolditi (si nu cu blandete) catre ceea ce avem nevoie sa descoperim sau putem noi de bunavoie sa ne purtam catre transformare. In ce moment, in ce forma, catre ce nivel, ce convingeri e nevoie sa ajustam, ce cutie sa largim sau din care sa iesim, ce actiuni sa intreprindem, tine de fiecare din noi. Pe paliere din planul ‘obisnuit’ al vietilor noastre (sanatate, relatii, familie, profesie) corespondente ‘probelor’ extreme din povestile mentionate.

Alegerea ne apartine.

Cum isi incheie aventurile acei oameni despre care vorbeam? Cu recunostinta pentru fiecare zi nou primita si traita si cu o chibzuita acceptare fata de tot la ceea ce se intampla sa fie prezenti.
Cum aduc eu catre mine si transmit dinspre mine rezonanta acestor exemple, simtindu-ma norocoasa pentru inca mai multe prilejuri de a lua parte indirect si a invata din experienta si zbaterile altora?
Cu admiratie si multumire pentru ca traiesc, pentru inspiratia venita din curajul si fructificarea sanselor la viata ale acelor oameni, cu incredere in forta incomensurabila a fiintei care ma locuieste si ma indeamna la ‘trezire’.

Anca

Anca Rugina
www.activeliving.ro

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start

Despre autor

Scris de

Numele meu este Anca Rugina. Am pregatire de Trainer si Coach NLP, prin programele de formare si certificare urmate la Universitatea NLP din Santa Cruz, cu Robert Dilts, Judith Delozier, Suzi Smith. Am devenit de asemenea NLP Practitioner si Master Practitioner, cu certificare SNLP SUA, IANLP Switzerland & IN Germany, fiind absolventa a scolii Competent Consulting Romania. Continuand acest parcurs, am colaborat ca asistent in cadrul cursurilor de formare in NLP, Practitioner si Master Practitioner, organizate de Competent Consulting. Am participat la peste 900 de ore de training si dezvoltare personala in NLP (Programare Neuro-Lingvistica) si la peste 1000 ore de dezvoltare personala in Psihoterapie Experientiala si Psihodrama. Imi imbogatesc continuu abordarea accesand diferite metode de autocunoastere si evoluare: Constelatii Familiale, meditatie. Viziunea mea este o lume in care oamenii traiesc in armonie cu ei insisi si cu natura. Contributia mea la aceasta lume este sa traiesc constient, sa imi aduc cunostintele si experienta in sprijinul celorlaltora, astfel incat oamenii sa se simta acceptati pentru ceea ce sunt, sa isi acceseze si sa isi foloseasca resursele interioare pentru a-si crea viata pe si-o doresc, in ritmul potrivit lor. Modalitatea prin care pun in aplicare aceasta misiune este sa sustin sedinte de coaching individual si sa facilitez workshopuri de dezvoltare personala, insotind transformarea la nivelul actiunilor, abilitatilor, modului de a gandi, de a simti si relationa, in acord cu natura si telurile de viata ale fiecaruia. www.activeliving.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *