0 comentarii

Filtrele noastre cele de toate zilele

“Exercitiu” de weekend in mediu de invatare si experimentare.
Oameni veniti cu deschidere si manati de un interes comun, respectiv tematica evenimentului la care am participat.
Pusi la un loc, gandind, vorbind, se desfasoara inaintea ochilor si urechilor, dansul interactionarii fiecaruia cu ceilalti.
Ce observ eu in aceasta dinamica de indraznesc sa impartasesc?
Cum fiecare ne derulam, pe negandite, “banda” proprie. Spunea cineva: “ca un astronaut in cabina sa”. Ca si cum, imperceptibil, o masinarie isi face datoria netulburata in baza unor coduri si programe nevazute si banuite, poate. Fara nicio legatura insemnata cu scena actuala si mai ales, cu ceilalti “actori” si “interpreti” ai propriilor lor secvente.
In, impreuna, pe langa, in jurul, in acelasi timp, cu fiinta unica cu potential de prezenta neconditionata catre fiece clipa.
Asadar, fiecare in “sectiunea” sa, isi deruleaza “traiectoria”, cu concentrare, seriozitate si urmarind rezultate “esentiale”.
Si intinzand mana, proferand comenzi si indicatii pentru tabloul tehnic al celui (celor) din cabina(ele) alaturata(e). Din nou, indemnati de cea mai strasnica si opaca bunavointa, de a-si transmite, indirect, mesaje cu semnficatie de ei insisi inteleasa.

Tot asa cum, in momente de transparenta si disponibilitate, reversul are loc. Realmente conectati la sine si la ceilalti, acordand atentie si neasteptand nimic in schimb, fara sertare si scheme de incadrat, cu usuratate si poate vulnerabilitate dar si o infinita putere, dau, prin participare constienta, forma ineditului si actiunii creatoare.
Cat de prompt pot intoarce pe fata aleasa?
Tine de intensitatea cu care imi doresc si de rabdarea cu care staruiesc.

Cand si daca avem curiozitatea sa ne oprim, sa ne desprindem si sa ne uitam in jur cu adevarat, imaginea e uluitoare.
Nimic de criticat, nimic de slavit, doar de inteles si acceptat.

“Harta nu e teritoriul” ne indica programarea neuro-lingvistica. “Fiecare cu realitatea lui” auzim din alte unghiuri.
Anume?
Modul in care ne percepem exteriorul e totalmente unic. Prin prisma unor experiente inradacinate, prin anume cadre sau filtre, care cern continuturi vazute, auzite, simtite, mirosite, gustate, conform unor intentii de temelie.
Ce fel de filtre?
Alterate, influentate de alte moduri de a aprecia si preluate ca tactici fara gres.
Folosite cu scop bine determinat de protectie, de sprijin sau de strunire a unor evenimente exterioare necontrolabile.
Sau din ce in ce mai clare, mai curatate, pentru a-mi permite o captare, o interpretare si o traire cat mai autentica si astfel, o savarsire lucida.

Discernand in acest fel, mai putin personal, mai putin rigid, imi slabesc perseverenta pe a marsalui pe caile “comod” umblate, imi reduc asteptarile, imi usurez apasarile, imi largesc spatiul de acceptare si imi inlesnesc o viziune panoramica.
Totodata devin dibace la manuirea “discurilor”, asumat si din ce in ce mai putin robotizat, in masura in care aceasta e directia potrivita pentru mine.

Anca

Anca Rugina
www.activeliving.ro

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start

Despre autor

Scris de

Numele meu este Anca Rugina. Am pregatire de Trainer si Coach NLP, prin programele de formare si certificare urmate la Universitatea NLP din Santa Cruz, cu Robert Dilts, Judith Delozier, Suzi Smith. Am devenit de asemenea NLP Practitioner si Master Practitioner, cu certificare SNLP SUA, IANLP Switzerland & IN Germany, fiind absolventa a scolii Competent Consulting Romania. Continuand acest parcurs, am colaborat ca asistent in cadrul cursurilor de formare in NLP, Practitioner si Master Practitioner, organizate de Competent Consulting. Am participat la peste 900 de ore de training si dezvoltare personala in NLP (Programare Neuro-Lingvistica) si la peste 1000 ore de dezvoltare personala in Psihoterapie Experientiala si Psihodrama. Imi imbogatesc continuu abordarea accesand diferite metode de autocunoastere si evoluare: Constelatii Familiale, meditatie. Viziunea mea este o lume in care oamenii traiesc in armonie cu ei insisi si cu natura. Contributia mea la aceasta lume este sa traiesc constient, sa imi aduc cunostintele si experienta in sprijinul celorlaltora, astfel incat oamenii sa se simta acceptati pentru ceea ce sunt, sa isi acceseze si sa isi foloseasca resursele interioare pentru a-si crea viata pe si-o doresc, in ritmul potrivit lor. Modalitatea prin care pun in aplicare aceasta misiune este sa sustin sedinte de coaching individual si sa facilitez workshopuri de dezvoltare personala, insotind transformarea la nivelul actiunilor, abilitatilor, modului de a gandi, de a simti si relationa, in acord cu natura si telurile de viata ale fiecaruia. www.activeliving.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *