0 comentarii

Ba a mea, ca-i mai…

Parca o aud pe Judith DeLozier, admirabila zeita a NLP-ului, asa cum o rasfata titrati colegi si generatii intregi de invatacei, spunand si intruchipand cu expresie corporala desavarsita “knowledge is only a rumor until is in the muscles”. O traducere posibila prin “prisma” mea este “pana cand ceva nu vine din experimentare directa, e doar analiza sau interpretare”.

La ce se refera? Indeosebi la ceea ce gandim si (ne) spunem, preferabil cu corespondent in strategii si actiuni deja in desfasurare, fata de un vesnic “inainte”.

Am observat la mine o ilustrare a acestui indemn la autentificare. In aceasta perioada par sa experimentez si deci sa pot sa urmaresc in “recunoastere de cauza” la cei din jur, evidenta existentei unor posibile etape: rezonanta interioara pe care o starneste o idee (intuita, imaginata, citita, auzita, vazuta), exprimarea primirii in harta mentala si punerea in actiune in exterior, a rezultatului integrarii si adaptarii ei.

Ceea ce se poate observa si mai vadit este cum parcurgem aceste etape in mod mai mult automat si mai putin constientizat.

De asemenea, interesant de clarificat si cum atribuim in cele mai multe dintre circumstante, propriile interpretari si asezari (la locul firesc, fireste) legate de ceea ce se intampla sa gandim si exprimam. La actiune, e neindoielnic diferit, implicand experimentarea propriu-zisa si posibilitatea punerii sub semnul intrebarii a unor teorii deja fixate.
Uneori previzibile si cu atat mai caraghioase, aceste “momente si schite” se innadesc instantaneu pe cate o dorinta adormita (ca frumoasa din padure), pe prea plinul unor revarsari personale trecute si energetic codificate inca, pe parada ostentatiei ego-ului, “bineinteles cu cea mai buna intentie”, sau pur si simplu pe usuratice trecatori mentale intre fapte si faptasi.

Si atunci ce valoare mai are orice spusa pentru orice ascultator?

In primul rand, constientizarea ajuta la departajarea materiei pretioase de balast.
Intrucat nu cred ca putem vorbi de greseala in niciunul dintre cazuri, fie ca discernem si dam glas propriilor variante emergente, fie ca doar cautam nod in papura altora, ori doar insusim si distribuim intelepciune imprumutata si invesmantata (drumul in acest caz, cel putin in realitatea de care dispun eu, este indirect, dar sigur, catre propriile urechi interioare. Deci nici aici nu gasim pe cine “altcineva” sa delegam responsabilitatea).
In al doilea rand, o punere in planul actiunii, al trairii efective poate intemeia analiza si ajustarea ulterioare.
Un as in maneca fiecaruia il poate constitui barometrul posturii de detasare daca nu chiar de relaxare a expunerii sau dimpotriva, de inversunare sau chiar identificare cu volatila intreprindere de orice forma.
Diferenta care face diferenta este starea in care ma “trezesc” care urmare a posibilelor cai pe care mi le oranduiesc sub forma de alegeri sau constrangeri de secunda si cu atat mai ametitoare sau credibile…
Cum se contureaza scopul acestor obisnuinte cu aparenta insemnatate?

De invaluire si distragere de la teritorii interioare temute.
De oferire de ragaz. Sau amanare. De luni voi/am sa…
De eficientizare. Orice automatism e mai bun decat nimic.

Sau de revelare, de intelegere, de impacare cu ceea ce numim “ale noastre” si de evoluare.
Cum asa? Tensiunea persuadarii altora si a schimbarii neschimbabilului, intru armonizare?

Simplu ca “buna ziua”, nu-i asa? Si mai ales direct?

Cat de realizabil este sa privim si ascultam orice si pe oricine ca pentru prima data, sa primim fara judecata si interpretare ceea ce se intampla sa ne fie adresat, sa ne impartasim experientele spontan si sa ne desprindem de potecile batatorite ale mintii?

Anca

Anca Rugina
www.activeliving.ro

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start

Despre autor

Scris de

Numele meu este Anca Rugina. Am pregatire de Trainer si Coach NLP, prin programele de formare si certificare urmate la Universitatea NLP din Santa Cruz, cu Robert Dilts, Judith Delozier, Suzi Smith. Am devenit de asemenea NLP Practitioner si Master Practitioner, cu certificare SNLP SUA, IANLP Switzerland & IN Germany, fiind absolventa a scolii Competent Consulting Romania. Continuand acest parcurs, am colaborat ca asistent in cadrul cursurilor de formare in NLP, Practitioner si Master Practitioner, organizate de Competent Consulting. Am participat la peste 900 de ore de training si dezvoltare personala in NLP (Programare Neuro-Lingvistica) si la peste 1000 ore de dezvoltare personala in Psihoterapie Experientiala si Psihodrama. Imi imbogatesc continuu abordarea accesand diferite metode de autocunoastere si evoluare: Constelatii Familiale, meditatie. Viziunea mea este o lume in care oamenii traiesc in armonie cu ei insisi si cu natura. Contributia mea la aceasta lume este sa traiesc constient, sa imi aduc cunostintele si experienta in sprijinul celorlaltora, astfel incat oamenii sa se simta acceptati pentru ceea ce sunt, sa isi acceseze si sa isi foloseasca resursele interioare pentru a-si crea viata pe si-o doresc, in ritmul potrivit lor. Modalitatea prin care pun in aplicare aceasta misiune este sa sustin sedinte de coaching individual si sa facilitez workshopuri de dezvoltare personala, insotind transformarea la nivelul actiunilor, abilitatilor, modului de a gandi, de a simti si relationa, in acord cu natura si telurile de viata ale fiecaruia. www.activeliving.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *