1 comentariu

Ai o proprietate? Ingrijeste-te de ea.


Hristos a inviat!

Bine v-am regasit dupa aceasta scurta vacanta!

Perioada de pregatire pentru acesta mare sarbatoare implica, cel putin in traditia noastra, primenirea trupului, a sufletului dar si a …casei.

Asadar ma gandeam sa dezvolt putin acest aspect al locuintei noastre (apartament la bloc sau casa individuala) si din perspectiva materiala.

Se stie ca romanii sunt mari proprietari. Sau multi proprietari, mai bine zis. O dovedesc statisticile, o dovedeste realitatea din jurul nostru. Se pare ca peste 90% dintre cetatenii romani traiesc in locuinte care sunt in proprietatea lor sau a familiei lor. Notiunea de chirias ne este in mare masura straina si acceptam acest statut doar cand nu avem alta alternativa. Il tratam ca pe o situatie temporara si ne straduim sa-l depasim imediat ce putem sa facem acest lucru, indiferent de costuri (socotite in bani dar si in timp, ca durata a creditului imobiliar).

E bine? E rau? Depinde de situatie…

Statutul de proprietar, in afara avantajelor evidente, ne confera niste obligatii costisitoare, pe care de multe ori le neglijam sau refuzam a ni le asuma.

Asa ca acum e un moment prielnic sa ne planificam si investitii in cresterea sau macar pastrarea confortului in propria locuinta. Si cel mai important criteriu, atat din perspectiva functionalitatii cat si a costurilor, este cel al consumului energetic.

Consumul energetic al unei locuinte nu este important pentru ca asa spune legea ci pentru ca are o influenta directa asupra buzunarului nostru. Poate ca multi va ganditi ca e un lucru bun sa salvati planeta economisind energia dar e un adevar faptul ca celor mai multi proprietari romani putin le pasa de asta. Totusi, cresterea continua a preturilor energiei s-ar putea sa-i determine sa-si schimbe atitudinea.

Da, atunci cand costurile energetice cresc ne deranjeaza cu adevarat. Si dupa ce terminam de injurat guvernul, compania locala de termoficare si copiii care deschid prea des geamul descoperim ca ramanem cu problema, careia trebuia sa-i gasim o rezolvare.

Iar rezolvarea inseamna bani, investirea unor bani in propria noastra locuinta.  Imi pare rau sa va spun asta dar altfel nu se poate. Sa astepti sa-ti pice din cer bani mai multi pe care apoi sa-i arunci prin peretii neizolati nu este in nici un caz o solutie. Este doar risipa.

Acum, in prag de primavara, iti propun sa te gandesti serios la urmatoarele lucruri:

  1. Programeaza-ti in buget bani pentru reabilitatea termica a locuintei.
  2. Intereseaza-te cum poti finanta o astfel de lucrare. Chiar daca nu ai toti banii, este un obiectiv pentru care merita sa iei un credit. Mai ales ca este un credit cu costuri zero. La bancile care au intrat in acest program (doua la numar) dobanda este integral subventionata, tu ai de rambursat doar principalul.
  3. Intereseaza-te de solutiile moderne de termosisteme. Vei fi uimit de varietatea de tehnologii dezvoltate, unele de-a extrem de usor de aplicat.
  4. Ia in calcul schimbarea sistemului de incalzire si preparare a apei calde. Daca locuiesti la bloc fa un efort si renunta la incalzirea in sistem centralizat, deosebit de costisitoare si care te obliga sa suporti si pierderile de energie de pe intreaga retea. Solutiile cu panouri cu infrarosu sau centrala de apartament te vor ajuta sa-ti injumatatesti costurile cu incalzirea.
  5. Daca locuiesti la casa ai o gama larga de solutii, depinde doar de tine ce sistem alegi. Poti opta inclusiv pentru panouri solare, energia geotermala, incalzire pe peleti. Unele sunt destul de costisitoare dar poti accesa subventii pentru ele si, in plus, poti obtine o casa aproape pasiva, ce va necesita costuri foarte mici in viitor.

Nu neglija toate aceste aspecte. Suntem un popor cu un nivel de trai scazut, ne plangem mereu de saracie si de costuri mari ale vietii. Totusi nu facem prea mare lucru pentru a diminua risipa.

Tocmai pentru ca suntem saraci mi se pare o iresponsabilitate sa aruncam pe geam putinii bani pe care ii avem. Si sa acceptam, in continuare, conditii de viata proaste, doar pentru ca nu ne pasa, ne e lene sau nu stim sa cautam si sa gasim solutii.

Cel putin in aceasta privinta solutiile exista si ele vor determina, pe termen mediu si lung, economii importante la bugetul familiei. In plus va fi eliminat stresul unor costuri energetice mereu in crestere si al disconfortului termic determinat de o locuinta neizolata.

Atitudinea pasiva fata de proprietatea nostra este in mod cert un semn de lipsa de responsabilitate. Iar daca vrem sa avem o viata mai buna trebuie, categoric, sa ne asumam responsabilitatea pentru asta.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

1 Comentariu

  1. Mirela,

    foarte bun articolul. in principiu, tema romanului-proprietar si al instinctului romanului pentru a detine o proprietate imobiliara este foarte interesanta…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *