0 comentarii

Psihologul scolar – intre mit si realitate

In ultimii ani scolile au inceput sa fie dotate, pe langa obisnuitele laboratoare, familiarele calculatoare sau inovatoarele sali multimedia si cu cate un cabinet de asistenta psihopedagogica. Acest nou „lacas”este locuit de o fiinta diferita de profesori, directori sau diriginti, a carei aura de mister este intretinuta de nenumarate mituri si legende urbane precum si de anumite prejudecati.

Mituri si prejudecati

Unele dintre acestea se refera la asa-numitele capacitati extrasenzoriale ale psihologului: „el practica hipnoza”, „iti citeste gandurile”, „te poate face sa devii o persoana cu totul diferita”, „iti poate rezolva toate problemele” si toate acestea prin niste metode ciudate, doar de el cunoscute.

Altele se leaga de imaginea pe care o proiectam asupra celor care apeleaza la psiholog. Acestia sunt cu siguranta „nebuni” sau „au probleme” sau in orice caz ceva este in neregula cu ei. De multe ori atunci cand psihologul invita un elev sau un grup de elevi in cabinet, auzim pe coridoare: „dar de ce sa mergem ca doar nu suntem nebuni” sau „Doamna…, chemati-l pe X la dumneavoastra ca are probleme cu capul” fraza urmata desigur de un ras batjocoritor. Alteori auzim printre colegi: „Nu te duce la psiholog, ce?, vrei sa te faca sa-i povestesti tot si apoi sa dea fuga la diriga sau la parinti?!”

Dincolo de prejudecati, cine este psihologul scolar?

Psihologul scolar este, in primul rand, un om ca toti ceilalti, care asemenea voua a urmat o scoala, un liceu, apoi o facultate, unde a invatat cate ceva despre modul in care functionam fiecare dintre noi, despre motivatii si comportamente, stari emotionale si pattern-uri decizionale si multe alte teorii si modele teoretice despre ce fac oamenii si de ce fac ei ceea ce fac, ce gandesc si de ce, ce este cel mai probabil ca vor face sau nu vor face in viitor pornind de la datele cunoscute despre ei in prezent.

insa, mai important decat toate teoriile studiate, psihologul scolar este o persoana care a invatat mai intai sa asculte, sa ofere oamenilor cu care intra in contact posibilitatea de a-si spune adevarul propriu, de a-si lua propriile decizii. Un alt lucru pe care psihologul l-a invatat este sa nu-i judece pe cei care vin la el pentru a-i cere un sprijin, sa nu-i critice, sa nu-i condamne, ci sa aiba incredere ca fiecare om are resursele necesare pentru a depasi dificultatile cu care se confrunta si sa acorde fiecaruia tipul de ajutor de care are nevoie pentru a accesa aceste resurse.

Ce face psihologul scolar?

Pentru inceput trebuie sa va spun ca nici nu citeste gandurile, nici nu te hipnotizeaza pentru a te determina sa faci ce spune el sau sa devii altcineva.

Psihologul scolar te asculta, iti ofera posibilitatea sa-ti clarifici anumite ganduri, stari, comportamente, te ajuta sa-ti stabilesti anumite scopuri (ce vrei tu sa obtii) si sa gasesti calea cea mai buna pentru tine pentru a le obtine, dar decizia finala si executarea ei iti apartin; tu esti cel care hotaraste sa iasa dintr-o situatie dificila si mai mult sa iasa invingator.

Un alt lucru pe care e bine sa il stiti este ca discutiile pe care le aveti cu psihologul – consilier scolar, este ca acestea sunt confidentiale, ceea ce insemna ca ceea ce tu ii spui psihologului nu va fi divulgat altei persoane. De la aceasta regula fac exceptie doar cazurile in care psihologul afla ca iti vei face singur rau sau vei rani pe altcineva sau daca se descopera o afectiune psihiatrica. in aceste situatii psihologul va lua masurile necesare, nu inainte insa de a discuta cu tine si a te informa ca este nevoit sa actioneze spre binele tau sau al celor din jur.

Dupa cum vedeti, activitatea psihologului scolar nu este chiar atat de misterioasa, ba chiar se ghideaza dupa aumite reguli si principii foarte clare si pare a se baza pe ceva foarte simplu:

A asculta

A sprijini

A incuraja

A sustine

Un alt aspect al muncii psihologului scolar se refera la initierea sau atragerea in scoala a unor proiecte sau programe educationale care va pot oferi informatii, materiale informative (brosuri, CD-uri) si va pot ajuta sa va dezvoltati la potentialul maxim anumite abilitati, talente, calitati, sau sa va protejati in fata unor riscuri cum ar fi consumul de droguri, alcool, sarcina nedorita, violenta, etc.

Cred ca pana acum ati dedus deja ca psihologul scolar nu se ocupa doar de „probleme” si de boli psihice ci si de alte aspecte care pot sa apara in viata oricui. Cu psihologul putem vorbi despre relatii, prietenie, dragoste, familie, cariera, scoala, etc. La psiholog putem veni cu ingrijorarile noastre, preocuparile noastre, dar si cu interesele noastre, cu dorintele noastre, cu ideile nostre si cu tot ceea ce vrem sa facem pentru a schimba lumea, pentru a o face mai pe placul nostru.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!


Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Scoala

Despre autor

Scris de

Ma numesc Tripa Laura, sunt psiholog la Grup Scolar Agricol "I. Dracea" din Timisoara. Am absolvit Facultatea de Sociologie si Psihologie, specializarea Psihologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, in 2006. Anul trecut am absolvit Masteratul de Psihologie clinica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Sunt psiholog cu drept de libera practica acordat de Colegiul psihologilor din Romania in domeniile Psihologie clinica si Psihologia transporturilor. Am urmat diverse cursuri de formare continua: "Dezvoltarea inteligentei emotionale", organizat de profesori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, "Intelegerea adolescentilor si metode de lucru" sustinut de Anda Pacurar, etc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *