0 comentarii

Avantaj la invatat – liste de cuvinte

Am prezentat in articolul anterior o metoda de a tine minte numere cu multe cifre, in functie de literele prezente intr-o serie de cuvinte. Pentru a iti da o idee, iti prezint un soft, singurul de acest tip pe care il cunosc, care functioneaza dupa sistemul pe care l-am prezentat.

Softul se gaseste la aceasta adresa: http://www.sweetscape.com/010memorizer/ si poate fi testat pentru 30 de zile.

Din pacate, cuvintele generate sunt in limba engleza, limba cu un vocabular foarte bogat, si nu intotdeauna accesibil utilizatorilor de nivel mediu. Adesea, cuvintele generate sunt obscure. Programul poate fi folosit pe un sistem de operare tip Windows si functioneaza cu succes si pe Linux, daca ai Wine instalat.

Dar cum sa tii minte o lista de cuvinte?

Daca avem o lista de cuvinte pe care trebuie sa le tinem minte, un bun lucru pentru inceput este sa ne dam seama ce ne spun ele.
De pilda, avem o lista de 20 cuvinte in ordine alfabetica:
brad, cacao, carpen, cedru, chiparos, conopida, fag, mar, matraguna, migdal, molid, mustar, papusoi, par, pin, sequoia, stejar, tisa, tuia, varza.

Ce putem spune despre acea lista?

1. Sa ne uitam putin la cuvinte… mai precis la literele initiale.
literele b; f, v apar o singura data;
Literele s si t apar de doua ori ca initiale;
Litera p apare de trei ori;
5 incep cu litera c si 5 cu litera m.

Astfel putem face o harta a cuvintelor. Adesea, daca stim cu ce litera incepe un cuvant, ni-l aducem aminte… Lista de mai sus poate avea o harta auxiliara care sa arate astfel:
b1, c5, f1, m5, p3, s2, t2, v1. Sau, 1bvf, 2st, 3p, 5mc.

2.Ce ne spun cuvintele?

Vedem ca este o lista care are de-a face cu plantele. Metoda pe care o folosesc eu este de a analiza lista pentru a determina categoriile si subcategoriile din care fac parte acestea. Dar mai intai, este totul clar?

Este important ca totul sa fie clar de la bun inceput. De pilda, poate intelegi toate cuvintele, mai putin vreo doua-trei. Sa zicem cedru, chiparos, tisa. Daca nu le intelegi, cauta-le. Sfatul meu este sa nu te rezumi la definitii de genul celei din Dex 98 pentru cedru: Numele mai multor specii de arbori din familia pinaceelor, cu lemnul tare, cu ramurile orizontale (Cedrus). De ce? Pentru ca cei mai multi dintre noi nu stiu ce inseamna familia pinaceelor, si astfel ai un cuvant care exprima un lucru despre care nu stii mai nimic. Sfatul meu este sa cauti si definitia, care poate sa te lamureasca sau nu, dar sa si gasesti informatii care sa fie mai potrivite cailor senzoriale (celor 5 simturi).
Compara definitia din DEX cu imaginea alaturata, reprezentand un cedru.

chiparos

Care ne spune mai mult?
Hraneste-ti si celelalte simturi: cum ii miroase oare rasina, sau frunzele strivite intre degete? Acele lui inteapa, sau nu? Ramurelele se rup usor sau sunt flexibile? Frunzele ii sunt moi, sau tari? Conurile sunt pergamentoase sau lemnoase? Cat timp mi-ar lua sa ma catar pana in varful lui?

Daca nu cunosti toate cuvintele din lista de mai sus, opreste-te si cauta ACUM, apoi intoarce-te la text.

Acum ca te-ai lamurit, cum ai putea grupa acele cuvinte?
Majoritatea cuvintelor sunt nume de plante. Se potrivesc oare celeltalte cuvinte aici? De pilda, „par” s-ar putea potrivi, deoarece avem si „mar”, iar „papusoi” este un regionalism pentru porumb.

Nu dau criterii batute in cuie, dar o clasificare posibila ar putea fi urmatoarea:

1. arbori si arbusti, sau produse din arbori si arbusti:

brad, cacao, carpen, cedru, chiparos, fag, mar, migdal, molid, par, pin, sequoia, stejar, tisa, tuia. Dintre ei, unii sunt cu frunze cazatoare: carpen, fag, mar, migdal, par, stejar.
Carpenul, fagul si stejarul sunt arbori de padure
Marul, migdalul si parul se cultiva pentru fructe/seminte.
Sau sunt cu frunze permanente: brad, [arbore de] cacao, cedru, chiparos, molid, pin, sequoia, tisa, tuia
Bradul, cedrul, molidul, pinul, sequoia si tisa sunt arbori rasinosi cu frunzele in forma de ace;
Chiparosul si tuia au frunzele in forma de solzi;
Arborele de cacao.

2. plante ierboase sau produse din plante ierboase: conopida, matraguna, mustar, papusoi, varza.

O alta clasificare ar putea fi dupa utilitatea imediata adusa omului, de pilda:
Plante alimentare, plante medicinale si aromatice, arbori din paduri, plantatii si gradini.

Daca analizezi proprietatile obiectelor dintr-o lista, este foarte greu sa o uiti. Daca timpul imi permite, merg pana acolo incat sa compar fiecare element cu fiecare, cautand de obicei cate o asemanare si cate o deosebire.
Atentie: este mai dificil decat pare, dar merita efortul.

Exemple:
arbore de cacao si carpen; au frunze late, nu ace sau solzi (asemanare); traiesc in regiuni climatice diferite (deosebire);
conopida si fag; ce asemanare poate fi intre ele? Sunt angiosperme magnoliate, cu structura asemanatoare a florii, frunzelor, tulpinii, semintelor. Deosebire: talia fagului la maturitate este mult mai mare decat a conopidei;
par si mar; asemanari foarte mari, mai ales la flori si fructe; exista pere (mai ales din Orient) care arata precum  merele; deosebirile sunt putine: perele sunt ceva mai lignificate in general decat merele. Exista o mare diversitate de specii de mar si par.

In articolul viitor voi prezenta o alta tehnica ce te ajuta sa retii mai usor liste de cuvinte, facand apel mai mult la imaginatie.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Scoala

Despre autor

Scris de

Ca profesie sunt ecolog. Am urmat aceasta chemare din pasiune cât si din nevoia de a contribui, în masura în care pot, la sanatatea mediului în care traim cu totii. Si implicit a noastra. O alta activitate a mea este implicarea în organizatii, în special de tineret si de ecologie. Ma puteti contacta la adresa: liastelea [at] yahoo [punct] com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *