0 comentarii

Iarta si…elibereaza-te

Violenta, umilinta, tradare, gelozie…stari negative care iti fac rau ?

Chiar daca ai suferit mult, e timpul sa ierti.

Pentru tine. Pentru a te detasa de datoria de a ura.

Ti se intampla sa suferi, sa plangi si sa-ti juri ca nu o sa-l(o) ierti pentru ceea ce ti-a facut, pentru ca te-a inselat, te-a mintit sau te-a parasit pentru altcineva ?

DA ! S-a intamplat ! Si tu ce o sa faci ? O sa-ti petreci tot restul vietii acuzand si reprosand ? O sa-ti incarci viata si o sa-ti centrezi energia pe ceva, doar pentru ca nu poti ierta si nu poti depasi acest moment ?

Pastrand in suflet ura si teama nu ai cum sa depasesti problemele. Doar sa le ascunzi undeva, in adancul fiintei tale.

Cum poti ierta ?

A ierta nu inseamna a uita. Din contra, adesea trebuie sa-ti amintesti ofensa primita pentru a reusi sa ierti. Spre deosebire de razbunare, prin care refuzam sa uitam tocmai pentru a ne aminti  ca avem obligatia de a ura pe cineva, iertarea ne scapa, ne elibereaza.

Iertarea e ca un antibiotic care permite anularea efectului unei bacterii numita autocritica, judecata, ranchiuna, toate aceste sentimente care ne otravesc viata.

forgiveness-1

E o stare interioara la care se ajunge dupa o lupta uneori indelungata, alteori dificila, pentru ca ne obliga sa ne reamintim cauzele si trebuie sa ne asumam si partea noastra de responsabilitate si riscul de a ne simti rau amintindu-ne atat limitele noastre cat si pe cele ale altora.

Cel mai important este, nu  sa stii ca ceea ce faci este bine sau rau, sau daca «vinovatul(a) » merita sau nu sa fie pedepsit.

Ceea ce conteaza este sa IERTI pentru tine. Cu scopul ca tu insuti sa devii mai fericit.

Personal, am avut de suferit, am avut multe ganduri negative care imi ocupau mintea si imi capsau sufletul, si care imi generau stari de disconfort. In momentul in care am reusit sa iert, sa ma detasez si sa incerc sa inteleg cele intamplate, viata mea s-a schimbat.

Ce s-a intamplat de fapt ?

1. Constientizarea.

Sa devii constient de ceea ce a fost rau.

Constientizarea e primul pas, esential in schimbarea ta. E necesar sa realizezi ce se intampla cu tine. Analizeaza comportamnetele ce-ti fac rau si ce poti face pentru a le imbunatati. Cat mai ai de gand sa te amagesti si sa te complaci in situatia asta ?

Constientizeaza ca-ti faci rau, iarta si elibereaza-te de sentimente negative.

2. Nu te mai condamna. Opreste-te !

Te simti responsabil pentru ceea ce ti s-a intamplat ? Asta e o buna metoda pentru a-ti da iluzia ca ai situatia sub control.  Este esential sa iesi din aceasta faza pentru ca ea hraneste comportamente autodistructive.

Daca esti convins ca, daca ai facut una, sau ai fi zis alta, ai fi reusit sa indrepti ceva, dragul(a) meu(a) afla ca esti prizonierul propiei judecati.

Trebuie sa ne iertam pe noi, si abia apoi pe ceilalti.

3. Descatuseaza-te din rolul de victima

Tendinta de a te opri sau de a te ascunde este mare. Eu, personal am ramas mult timp in rolul de « victima » . Ma justificam de ori de cate ori prindeam ocazia, dadeam vina pe oricine numai eu sa ies cu basma curata din tot.

Exprima-ti indignarea si mania. Mania ne pune in contact cu suferinta noastra si ne accentueaza starea.

In momentul in care realizezi ceea ce-ti face rau, vei dori sa provoci cat mai rapid o schimbare.

4. Iertarea. Mergi mai departe

Cand ierti, simti pana in intimitatea sufletului un act de libertate interioara, devine marca unei anumite forte care te atinge atat pe tine cat si cei carora o oferi.

Da. Este firesc si uman sa actionam cu ura cand sunt puse in joc si in pericol viata si existenta noastra, dragostea, imaginea, integritatea fizica si sufleteasca sau cei pe care ii iubim. Ar fi nefiresc sa ne lipseasca aceasta reactie de aparare.

Ura este o reactie primara si sanatoasa la violenta de orice fel.

Iertarea insa, este rezultatul unui  efort sufletesc menit sa ne restabileasca relatia cu noi insine si cu cei din jur.

Iertarea e o victorie a iubirii.

Iarta, elibereaza-te si iubeste !

Pe curand,

Florina

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *