2 comentarii

Ideologie si economie – partea a II-a

Lista articolelor din seria: Ideologie si economie

  1. Ideologie si economie –partea I
  2. Ideologie si economie – partea a II-a
  3. Ideologie si economie – partea a III-a

Liberalismul si Liberalismul economic

Liberalismul este un curent care, inainte de a deveni ideologic si politic, a fost chiar de la nasterea sa o teorie economica. Parintele economiei politice, Adam Smith, este considerat totodata parintele liberalismului economic.

In esenta liberalismul pleaca de la ideea de necontestat ca unul dintre drepturile naturale ale fiintelor umane este dreptul la libertate.  In consecinta prerogativele oricarei entitati aflate intr-un raport de putere cu individul (in speta statul, biserica sau orice ala organizatie suprapersonala) trebuie limitate la strictul necesar, astfel incat sa nu impieteze asupra libertatii personale.

În sens larg, liberalismul militeaza pentru construirea unei societati caracterizate prin libertatea de gândire a indivizilor, domnia dreptului natural, liberul schimb de idei, economia de piata pe baza initiativei private si un sistem transparent de guvernare,  în care drepturile minoritatilor sunt garantate.

Din punct de vedere politic liberalismul este doctrina care militeaza pentru limitarea puterilor statului strict la protectia si garantarea drepturilor si libertatilor individuale, opunandu-se  colectivismului, socialismului, etatismului si, in general, tuturor ideilor politice care pun interesele societatii, statului sau natiunii inaintea individului. Indivizii trebuie sa fie liberi sa isi urmareasca propriile interese atat timp cat nu afecteaza drepturile si libertatile celorlalti.

Valorile liberale fundamentale sunt libertatea individuala, creativitatea individuala, responsabilitatea si independenta personala, respectul drepturilor indivizilor, egalitatea in fata legii. De alftel, liberalismul este definit prin 4 concepte de baza:

libertatea individuala

proprietatea privata

responsabilitatea individuala

egalitatea în fata legii

Liberalismul economic

Liberalismul e cea mai mare orientare de gandire si practica economica din ultimele trei secole.  Sustine si promoveaza capitalismul de tip  „laissez-faire” (adica „lasa-i sa faca”) insemnand eliminarea restrictiilor guvernamentale in economie si comert, precum si eliminarea monopolurilor statului.

Principiile fundamentale ale liberalismului economic sunt:

Economia este guvernata de legi obiective

Economia este organizata pe baza proprietatii private

Exista libertate de actiune a organizarii economice

Exista concurenta libera si perfecta

Incepand din perioada interbelica, odata cu marea criza economica a anilor’30, liberalismul sufera mutatii teoretice, transformandu-se in ceea ce se numeste neoliberalism.

Diferenta esentiala consta in acceptarea interventiei statului in economie pentru reglementarea pietelor si temperarea distorsiunilor ce pot sa apara. Statul doctrinei neoliberale isi propune, de asemenea, interventia pentru protectia individului si a grupului prin ameliorarea conditiilor de viata si prin asigurarea egalitatii de sanse indivizilor.

Adoptat de FMI si Banca Mondiala, aplicat  de administratiile Regan si Thatcher, neoliberalismul economic se caracterizeaza in special prin directionarea cheltuielilor publice catre domenii creatoare de crestere economica, taxare moderata, liberalizarea comertului si a investitiilor straine, privatizarea si limitarea reglementarilor din domeniul economic.

Consecinte economice pe plan mondial:

avantul comertului international

eliminarea barierelor comerciale

micsorarea cheltuielilor guvernamentale pentru aparare (asa numit-ul „dividend al pacii”)

micsorarea numarului angajatilor in sectorul public

privatizarea intreprinderilor publice

cresterea cheltuielilor guvernamentale in domeniile cresterii calitatii vietii (sanatate, educatie, servicii sociale)

cresterea investitiilor, transferului de tehnologii, a inovatiei si o mai mare atentie fata de cererile clientilor

cresterea nivelului de trai al populatiei

cresterea competitivitatii atat la nivelul individului cat si al corporatiilor.

donald

Imagine: The Walt Disney Company

Criticii neoliberalismului economic sustin ca:

Globalizarea si liberalizarea circulatiei capitalurilor duc la subminarea suveranitatii statelor

Este esenta capitalismului, iar capitalismul inseamna exploatare

Are costuri ridicate pentru mediu, intrucat marfurile sunt transportate pe distante lungi,

Duce la cresterea puterii corporatiilor (Opozantii considera ca aceasta se face in favoarea celor deja bogati si in detrimentul celor saraci)

Dereglementarea pietei muncii duce la somaj, cresterea accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale.

Liberalismul si neoliberalismul economic au fost revendicate si utilizate de-a lungul timpului atat de partide de dreapta cat si de partide de stanga, atat de republicani cat si de democrati in SUA, de conservatori, dar si de laburisti in Marea Britanie, de partide liberale, conservatoare sau social-democrate din intreaga lume capitalista. Aceasta fiindca liberalismul si variantele lui moderne reprezinta chiar esenta capitalismului si ele vor exista cata vreme vor exista piete libere, libera initiativa si dorinta individuala de prosperitate.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

2 Comentarii

  1. Imi place articolul, m-a ajutat sa inteleg unele notiuni care nu mi-au fost deloc bine explicate la facultate. Foarte clar si pe intelesul tuturor.

  2. Mirela

    Multumesc. Am incercat sa fiu cat mai concisa si sa trag niste concluzii practice.
    Dar am sa-ti spun un secret: nici eu n-am inteles mare lucru din teoriile astea in facultate 😉 . Am inceput sa inteleg si sa recunosc efectele doar odata ca inceperea unei afaceri proprii si a investitiilor pe bursa. Inainte ignoram consecintele economice ale unui rezultat electoral.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *