0 comentarii

Este mai avantajos sa faci achizitii “pe firma”

  1. 4. Este mai avantajos sa faci achizitii “pe firma”.

Acest mit s-a nascut dintr-o larga raspandire, in anii anteriori, a practicii cumpararii unor  bunuri, in special automobile, pe firma, ele urmand a fi utilizate atat in folosul afacerii cat si in folosul propriu.

Aceasta practica, cu avantaje evidente pana de curand cu privire la deductibilitatea unor cheltuieli, trebuie privita cu rezerve atunci cand se pune problema extinderii ei si catre alte tipuri de achizitii. Datorita multitudinii de situatii se recomanda analiza punctuala si consultarea contabilului inainte de a lua orice fel de decizie de acest tip.

Precizez ca aceste precautii se refera strict la bunuri de tipul mijloacelor fixe, nu la cheltuieli marunte cu abonamentul de internet sau materiale consumabile. Iar analiza situatiei concrete trebuie facuta indiferent daca agentul economic este o societate comerciala sau o persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati comerciale, regulile generale privitoare la regimul cheltuielilor deductibile si al TVA-ului fiind aceleasi.

  1. I. Achizitionarea unui autoturism de catre un comercian platitor de TVA.

Un comercian platitor de TVA trebuie sa tina cont ca si in anul 2011 s-a prelungit interdictia privitoare la deducerea TVA-ului pentru vehiculele rutiere destinate transportului de persoane, atat in ceea ce priveste achizitia cat si pentru combustibil sau cheltuieli de intretinere. Cu atat mai mult, acest tip de mijloc fix nici nu mai constituie in sine o cheltuiala deductibila.

Asadar, in afara cazului in care esti taximetrist, instructor auto sau agent de vanzari, nu faci nici o afacere cumparand masina pe firma sau PFA. Daca poti sa astepti pana in 2012  fa-o, cu speranta ca aceasta limitare nu se va mai prelungi.

Daca ai achizitionat autoturismul inainte de intrarea in vigoare a acestei restrictii atunci va trebui sa platesti TVA la vanzarea acestuia. Daca ai fost suficient de neinspirat incat sa fi cumparat de la o persoana fizica, astfel incat sa nu fi avut nici TVA pe factura de cumparare, esti bun de plata pentru 24% din pretul de vanzare al autovehiculului.

  1. II. Achizitionarea unui autoturism de catre un neplatitor de TVA.

Daca nu esti platitor de TVA cumpararea unui autoturism “pe firma” nu a prezentat nici in trecut o mare ispita. Totusi, daca ai facut-o, fi atent la momentul vanzarii acestui bun. Vanzarea unui mijloc fix este o operatiune taxabila, daca te face sa depasesti plafonul maxim anual  al cifrei de afaceri ca neplatittor de TVA iti vei pierde acest statut.

Daca ai nevoie tocmai acum de o masina noua si te tenteaza ideea de a o cumpara “pe firma” analizeaza cu atentie toate avantajele si dezavantajele. Daca esti platitor de TVA incearca sa mai astepti un an. Daca esti neplatitor de TVA poate nici nu merita sa te complici, poti la fel de bine sa cumperi in calitate de persoana fizica si-ti scutesti contabilul de o gramada de hartogarie inutila.

  1. III. Achizitionarea unui bun imobiliar

Daca doresti sa cumperi un imobil pe care sa-l folosesti atat ca sediu al afacerii tale cat si ca locuinta fii foarte atent la toate aspectele fiscale.

  1. Impozitul pe cladiri este mai mare pentru persoanele juridice decat pentru cele fizice
  2. Tariful unor utilitati este diferit, mult mai mare pentru persoanele juridice
  3. In general cumperi de la o persoana fizica, deci nu primesti factura cu TVA pentru a o putea deduce.
  4. Iesirea din investitie va fi extrem de costisitoare: se va face prin vanzare (chiar si catre tine persoana fizica), va fi impozabila la cota impozitului pe profit, va fi taxabila din punct de vedere al TVA si toate aceste se vor aplica la valoarea (speram mai mare) pe care o va avea imobilul la momentul vanzarii.

Crezi ca nu vei vinde niciodata? In acest caz niciodata nu exista.

Poate vei fi nevoit sa-ti inchizi firma si vei fi obligat sa vinzi mijloacele fixe.

Poate vei dori sa iti suspenzi activitatea de persoana autorizata.

Sau poate candva, dupa multa vreme…, nu vei mai fi. Iar PFA-urile nu pot fi lasate mostenire…

Daca nu doresti sa faci pur si simplu comert cu imobile, ci doar sa-ti cumperi o casa pentru tine si familia ta, nu te aventura in complicatii inutile, alegea calea batatorita a clasicei simplitati.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *