4 comentarii

“Noi ne facem ca nu stim, ei se fac ca nu ne vad.”

Acesta este probabil cel mai raspandit mit in randul persoanelor care castiga bani din activitati ocazionale. Dar mi s-a intamplat, si nu o data, sa intalnesc oameni care isi castiga existenta activand independent si care isi neglijeaza cu buna stiinta obligatiile fiscale, aducandu-si argumente de felul “voi plati atunci cand ma cauta ei”.

Cum stie fiscul daca am ceva de plata?

 • Daca practici o activitate independenta care iti aduce venituri esti obligat sa te inregistrezi la administratia fiscala.
 • Daca nu esti un comerciant autorizat, ci lucrezi in baza unor contracte de alta natura, cel cate te plateste va declara, la sfarsit de an, datele tale de identificare si sumele cu care te-a platit.
 • La baza de date a fiscului au acces Casa de pensii si Casa de sanatate, astfel incat se poate depista usor orice obligatie de plata pe care nu ti-ai respectat-o.

Ce riscam?

Inainte de toate, pentru  a ne plasa corect in context, trebuie sa stim  ca in toate situatiile in care avem de platit impozite sau contributii legate de veniturile noastre, acestea trebuie in mod  obligatoriu declarate.

Ce inseamna aceast lucru?

Inseamna ca, in afara platii propriu-zise, contribuabilul trebuie sa-si declare veniturile respective si, eventual, sa-si calculeze sumele de plata aferente acestora.

Acest aspect este importat deoarece nedepunerea acestor declaratii este sanctionata cu amenda. Iar amenda poate depasi, in multe cazuri, suma pe care ar trebui sa o platim drept impozit.

Adaugand la aceasta amenda si dobanzile sau penalitatile de intarziere la plata vom ajunge sa datoram fiscului o suma chiar si de 3 ori mai mare decat cea initiala.

Daca am declarat si platit corect impozitul pentru veniturile noastre trebuie sa ne interesam daca datoram, pentru aceste venituri, contributii sociale. Foarte multi contribuabili neglijeaza acest aspect, ignorand plata contributiei la Fondul unic pentru asigurari de sanatate. Consecinte?

 • Cand vei avea nevoie de o adeverinta de asigurat pentru medicul de familie sau pentru internarea in spital nu o vei primi si vei fi obligat sa platesti sume exorbitante, mai ales daca ai nevoie de o interventie chirurgicala. Acest lucru nu te va scapa, evident, de plata din urma a contributiilor datorate si penalitatile aferente.
 • Daca esti sanatos tun si nu ai avut nevoie de medic te vei trezi acasa, dupa cativa ani de neplata, cu o somatie prin care ti se va solicita sa-ti platesti datoriile, cu dobanzi si penalitati. Indiferent cat amani rezolvarea acestei probleme nu vei reusi sa o depasesti fara a-ti achita datoriile. Am vazut nenumarate cazuri de acest gen si, culmea, tot contribuabilii erau suparati ca au fost gasiti.

Cum stim daca avem de declarat si platit impozite si contributii pe venit?

 • In primul rand trebuie sa stim ca nu avem de declarat sau de platit nimic suplimentar  pentru veniturile din salarii. Angajatii  nu au nici o grija in aceasta privinta, acesta fiind unul dintre avantajele acestui statut.
 • In rest, pentru orice alt venit cu exceptia salariului, trebuie sa ne interesam in mod concret  despre obligatiile noastre.
 • Ca regula generala: nu trebuie declarate (prin Declaratia 200) veniturile care ne-au fost impozitate final prin retinere la sursa (s-a retinut impozitul de 16%). Ca exemplu: veniturile din dividende sau veniturile din contracte civile impozitate cu 16 % conform contractului.
 • Ca regula generala: trebuie declarate (prin declaratia 200) toate veniturile pentru care nu s-a platit impozit sau s-a platit doar impozit anticipat. Ca exemplu: veniturile din activitati comerciale, mandat, drepturi de autor, contracte civile impozitate cu 10% conform contractului, castigurile de pe piata de capital, venituri din chirii sau arenda.
 • Atentie! Pentru unele categorii de venituri, in functie si de situatia particulara a contribuabilului (daca este pensionar, angajat etc) se datoreaza contributii la fondul de pensii, somaj si sanatate. Unele sunt retinute de platitorul venitului, altele trebuie declarate si platite personal.

Ce trebuie sa facem?

 1. In primul rand trebuie sa citim cu atentie contractul in baza caruia suntem platiti pentru diverse servicii. De acolo putem afla suma bruta a acestuia precum si impozitul pe care platitorul il retine la sursa si il vireaza pentru noi. Tot din contract aflam daca acesta ne retine si plateste contributii sociale.
 2. In al doilea rand trebuie sa cerem raspunsuri cu privire la situatia noastra fiscala atat administratiei financiare cat si caselor de asigurari sociale.
 3. In al treilea rand trebuie sa solicitam platitorului veniturilor noastre, la sfarsitul anului, o adeverinta cu toate sumele pe care le-am primit de la el, precum si cu impozitele si contributiile retinute la sursa si platite de catre acesta.
 4. Trebuie sa depunem personal, atunci cand e cazul, declaratiile cerute.
 5. Trebuie sa platim diferenta de impozit ramasa de plata precum contributiile individuale la fondul de sanatate sau pensii atunci cand e cazul.

Vi se pare prea mult, prea stufos, prea complicat?

Asa si este. Dar face parte din strategia nationala de incurajare a liberei initiative si de crestere a veniturilor individuale ale cetatenilor J.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

4 Comentarii

 1. pentru detalii provind obligatiile fiscale pt venituri din activitati independente c?uta?i art. III din OUG 58/2010, modificat prin OUG 82/2010 😉

 2. @Stefan Murgeanu
  Actele normative la care faci trimitere se refera doar la veniturile din drepturi de autor si conexe si la cele din contracte civile. Cu ele nu prea mai ai treaba din moment ce este obligatia platitorului de venit sa-ti retina si sa-ti plateasca contributiile sociale. Ramane sa-ti clarifici singur doar contributia la sanatate, care depinde de alti factori.
  Exista si alte tipuri de venituri independente, cele pentru care trebuie sa-ti inchei singur contracte de asigurare si sa-ti platesti singur contributiile. Acolo apar cele mai multe probleme, pentru ca gradul de informare este extrem de redus.

 3. Mirela,

  e un articol foarte bun, pentru ca multa lume nu stie aceste lucruri si e bine sa fie spuse.
  cu statul nu e bine sa te pui: trebuie sa-ti platesti toate obligatiile legale.

  dar continui sa cred ca trebuie sa faci tot ce-ti sta in putere sa platesti, prin metode exclusiv legale, cat mai putine taxe si impozite (prin optimizare fiscala). de aceea scriu guerilla fiscala 🙂

 4. @Luca, stii ca eu consider optimizarea fiscala o chestiune fireasca si absolut dezirabila.
  Cu toate acestea cred ca a da sfaturi intr-o astfel de problema este un demers foarte, foarte riscant. Azi am trait o experienta care m-a facut sa-mi pierd repiratia pur si simplu. Si m-a facut sa-mi schimb si atitudinea fata de de aceste lucruri. Nici unul dintre noi nu e atotcunoscator si sunt mii de detalii pe care nici nu le banuim. Un astfel de detaliu, pe care nici nu l-am banuit, a facut sa fim la un pas de a plati o gramada de bani. Si, crede-ma, am scapat doar printr-o mare, mare bafta.
  Poti usor, incredibil de usor, sa cazi din lac in put. Sa eviti un impozit si sa dai peste alte zece despre care nimeni nu ti-a spus nimic sau nu erau suficient clarificate.
  E o responsabilitate uriasa si cred ca azi am simtit asta in fiecare celula din corp.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *