0 comentarii

“Fiecare sa-si lucreze gradina”

In mod neasteptat, ciudat poate, aceasta a fost fraza care mi-a venit in minte. Automat, parca mi-ar fi dictat-o cineva care a avut rabdarea sa-mi caute in creier, printre amintirile pierdute din timpul liceului, cand il citeam pe Voltaire.

Nu stiu (sau poate stiu) prin ce mecanism al subconstientului aceasta replica s-a lipit precum o eticheta de stirea pe care o auzisem, cert este ca imi revenea in minte ori de cate ori stirea era reluata, la ore fixe, in anostul program TV.

Pentru mine nu era nou nici indemnul (mereu m-am preocupat sa ma dezvolt singura si sa nu astept ajutor sau favoruri de la altii) nici stirea provocatoare de amintiri: in sfarsit, dupa cativa ani de cadere abisala, am reusit sa stopam aceasta alunecare spre nicaieri. Da, in sfarsit o veste buna. Cel putin temporar am luat o pauza si putem acum sa stam si sa judecam ce avem de facut. Iar la capitolul ce avem de facut nu puteam sa-mi scot din minte obesiva fraza ce incheie romanul subintitulat (ciudat, nu?) tocmai “Optimismul”.

Poate unii cred ca, odata oprita caderea economica, automat va urma cresterea. Eu sunt sigura ca nu. Mi-e teama ca vor urma ani de stagnare sau crestere lenta, ani in care nu vom avea altceva de facut decat sa ne lucram fiecare, singuri, gradina. Focalizarea pe propria cariera sau afacere, pe propria gospodarie (in termeni de eficienta economica) si pe propria viata va fi probabil singurul instrument la indemana. Cei care asteapta ajutor dintr-o parte sau alta vor ramane cu mana intinsa. Cei care amana sa-si insamanteze ogorul (la propriu sau la figurat, dupa dorinta) vor avea doar de pierdut de acum inainte, in primul rand timp dar nu numai. Nu mai e vreme de asteptare. E timpul actiunii, al actiunii organizate, concentrate si indreptate catre un scop precis: obtinerea de roade din gradina proprie.

Stiu, unii asteapta sa le fie majorate acum salariile, altii sa creasca din nou pretul apartamentului cumparat pe varful pietei, cu credit de la banca. Unii spera poate sa iasa din saracie si sa simta din nou ca-si pot permite orice pe credit doar cu buletinul.

Dar toate acestea nu se vor intampla. Nici maine, nici poimaine, nici anul viitor…

Nimeni nu ne va mai da nimic, sau daca o va face ne va lua inapoi inzecit. Pentru ca asa este viata, asa functioneaza economia.

Fiecare va fi responsabil pentru propria sa viata, pentru propria sa bunastare, pentru propriul sau viitor. Si uite asa, singura solutie ce imi vine in minte este cea optimista a lui Voltaire: “Fiecare sa-si lucreze gradina”.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Bani

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *