3 comentarii

Introvertitii si extravertitii – caracteristici

Lista articolelor din seria: Ghid de citire rapida a celor din jur

 1. Ghid de citire rapida a celor din jur – partea 1
 2. Introvertitii si extravertitii – caracteristici

Limbajul trupului/nivelul de energie

Extravertitii de obicei au un nivel foarte crescut de energie. De obicei se exprima cu multa animatie, gesticuland, cu expresii faciale etc… In majoritatea cazurilor, introvertitii sunt mai rezervati si fizic si verbal. In mod natural tendinta lor este sa isi conserve energia care o ofera in lumea exterioara.

In grupuri se observa acest lucru cel mai bine. Extravertitii se energizeaza in grupuri, in timp ce introvertitii dupa ce povestesc ceva, sau danseaza sau au orice fel de interactiune cu mediul exterior simt nevoia sa ia o pauza, pentru ca si-au consumat energia.

Stil de comunicare

Extravertitii vorbesc de obicei mai mult. Acestia se simt de obicei inconfortabil daca e liniste, asa ca vor umple acele goluri de liniste. Introvertitii mai rar vor sa  intrerupa tacerea,  caci ei sunt confortabili cu ea.

Insa ATENTIE, cand este atins un subiect care il intereseaza pe introvertit, pe care acesta pune foarte mare valoare, s-ar putea sa il intreaca in debit verbal pe extravertit. Pasiunea gandurilor si sentimentelor interioare iese la suprafatza. Daca e vorba de un proiect, un vis, un plan al introvertitului acesta poate vorbi cu multa pasiune si convingere despre acel subiect.

Ce e important pentru extravertiti si introvertiti

Pentru extavertiti e important sa interactioneaze cu oamenii, sa participle la evenimente unde e lume, distractie. Munca lor sa ofere posibilitatea unei vieti pline de de dinamism, sa treaca de la un proiect la altul, multitasking, etc. Sa aiba multi prieteni si sa socializeze cat mai des.

Pentru introvertiti e important ca valorile lor sa fie respectate. Sa aprofundeze subiecte, sa aiba prieteni putini, dar care le impartasesc valorile cele mai profunde. Pentu acestia e important sa le fie respectata intimitatea si sa li se ofere perioade de timp cand pot fi singuri.

Aspectul exterior

Desi aspectul exterior nu poate oferi detalii foarte exacte despre introversie sau extraversie, de obicei extravertitilor le place sa atraga atentia asupra lor mai des si de obicei se imbraca pentru societate. Introvertitii prefera sa nu fie in lumina reflectoarelor si se imbraca pentru a se simti confortabil.

Cantitatea de interactiune pe care o cauta

Un indiciu clar pentru un extravertit este faptul ca va cauta tot timpul compania multor oameni, a grupurilor, a petrecerilor.

Introvertitii prefera un numar mic de prieteni si cunostiinte cu care sunt foarte intimi. Se simt in sigurantza sa isi expuna cele mai profunde idei si sentimente si stiu ca vor fi intelesi.

Ocupatia

Poate induce usor in eroare, pentru ca multi oameni au alte ocupatii decat ceea ce ar fi natural pentru ei . De multe ori slujbele nu folosesc abilitatile si talentele omenilor, de aceea multi se afla prinsi in activitati care nu le fac placere si devin rutina. De obicei e bine sa intrebi ce ii pasioneaza. O persoana pasionata de psihologie are sanse mari sa fie introvertita, o persoana pasionata de turism are sanse mari sa fie extravertita.

Recapitulare

Extravertitii

– Sunt energici si entuziasti
– Vorbesc mai mult
– De obicei sunt mai animati
– Vorbesc mai tare si mai repede
– Li se distrage atentia usor
– Schimba subiectele rapid
– Le place compania mai multor oameni
– Le place sa fie in centrul atentiei
– Actioneaza si gandesc dupa aceea

Introvertitii

–    Sunt calmi si calculati
–    Vorbesc mai putin
–    De obicei sunt mai rezervati
–    Vorbesc mai incet si mai rar
–    Se pot concentra mai bine
–    Aprofundeaza un subiect
–    Le place sa aiba intimitatea lor
–    Incearca sa evite lumina reflectoarelor
–    Sunt mai retinuti si ezitanti

Acum ai idée despre primul fel in care poti separa oamenii. Poate stii in ce parte inclina balantza pentru tine. Poate inca esti confuz. Nu-ti fa griji in lectiile urmatoare se vor clarifica multe lucruri.

Acum stii dupa ce ai putea sa te uiti la cei din jur.

Acesta a fost primul fel in care putem diferentia oamenii.

Urmeaza inca 3 astfel de perechi

Senzatie sau Intuitie
Gandire
sau Emotii
Judecata
sau Perceptie

Dupa ce vom discuta in lectia urmatoare despre ele, vom descoperi cele 16 tipuri psihologice si ce particularitati are fiecare.

Acest lucru te va duce la o intelegere mult mai profunda a propriei tale persoane si a celor din jur .

Vei intelege de ce unii oameni prefera sa traiasca clipa, iar altii prefera sa munceasca din greu pentru scopurile din viitor.

De ce unii prefera sa citeasca o carte, iar altii sa mearga la petrecere.

Vei descoperi, in functie de tipul tau de personalitate, in ce domeniu ai sansele cele mai mari sa fii talentat si sa ai success si vei intelege cum poti face persoanele de sex opus sa te vada ca pe o persoana mult mai atragatoare, cand vor descoperi ca ii intelegi, accepti si poti veni in intampinarea nevoilor lor.

Pana data viitoare, succes.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

3 Comentarii

 1. cezi

  Interesant articol. Ce anume determina daca suntem introvertiti sau extravertiti? genele, educatia? Putem trece de la un tip la altul?

 2. razvan

  am 19 ani si nu imi dau seama daca sunt intro sau extravertit deoarece:
  -cand n-am nicio problema(complet relaxat) imi doresc sa interactionez cu oamenii si sa petrec timp intre oameni
  -pe de alta parte cand am probleme devin deprimat si vreau sa stau singur si sa citesc sau sa fac o activitate solitara.
  In ultimul an insa am avut o gramada de probleme care m-au deprimat si in ultimul an am facut apropae numai activitati solitare:
  -mi-am pierdut prietenii multi si m-am limitat doar la 2-3 cu care pot povesti chestii profunde
  -nu discoteca
  -nu strand
  -m-am orientat spre viata spirituala
  Insa din aceasta stare de suparare prelubngita am avut o gramada de beneficii:
  -m-am lasat de alcool si fumat
  -am citat mai mult decat in toata viata de pana cu un an in urma
  -mi-am intarit convingerile religioase

  Vreau sa zic ca ma simt f bine cu modul asta de viata chiar daca inainte cu un an eram sufletul petrecerilor.

  Asadar se poate sa ma fi schimbat in extra- in introveritit asa in decurs de 1 an?

 3. Salutare

  @cezi – ne nastem cu anumite particularitati ale fiintei noastre. Daca te nasti introvertit, iti poti educa latura extravertita la un nivel acceptabil, insa faptul ca tu te energizezi cand esti singur in intimitate nu se va schimba pana la moarte. Deci nu poti trece de la un tip la altul dar poti educa laturile mai putin dezvoltate. Asta inseamna dezvoltarea personalitatii.

  @ razvan

  Din ce imi zici tu esti introvertit, destul de echilibrat cu extravertit, dar totusi introvertit.

  Fa un test.

  http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes2.asp

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *