2 comentarii

Ghid de citire rapida a celor din jur – partea 1

Lista articolelor din seria: Ghid de citire rapida a celor din jur

 1. Ghid de citire rapida a celor din jur – partea 1
 2. Introvertitii si extravertitii – caracteristici

Cu toti stim ca “ aparentele inseala” si ca e nevoie de “ timp” ca sa cunostem o persoana. De multe ori auzim ca intr-o casnicie de 20 de ani unul din parteneri spune: ”Am trait atata timp langa celalalt si imi dau seama ca nu l-am cunoscut cu adevarat niciodata”

Hmmm….

Cum ar fi daca ai putea citi o persoana foarte repede si mai ales, foarte CORECT?

Cum ar fi daca in loc sa te certi ca sa iti impui punctul de vedere ai putea sa intelegi ce nevoi are cealalta persoana, ce simte si cum ai putea transforma un conflict in care ambele parti pierd intr-o intelegere in care ambele parti castiga?

Cum ar fi daca ai putea foarte repede sa iti dai seama si sa accepti ca fiecare om are si pari rele si parti bune , ca sunt unele lucruri cu care ne nastem si murim si ca incercarea de a le schimba este o munca inutila, in schimb acceptarea lor duce la satisfactii extraordinare?

Cum ar fi sa iti poti da seama ce vocatie ai, si in loc sa iti pierzi intreaga viata lucrand intr-un domeniu in care esti mediocru sa poti avea rezultate excelente intr-un domeniu in care excelezi?

Cum ar fi daca ai stii ca doar o anumita parte din persoanele de sex opus sunt compatibile cu tine si doar cu ele poti avea satisfactii adevarate pe toate planurile si cum ar fi daca ai putea deosebi rapid intre diferitele tipuri de personalitate?

Cum ar fi daca te-ai cunoaste pe tine si pe cei din jur intr-un grad care il credeai imposibil pana acum?

Cum ar fi daca ai putea sa te uiti la oameni si sa spui instantaneu ce gandesc, ce ii framanta in adancul lor, cum sa atragi atentia,  cum sa ii faci sa fie interesati de tine sau cum sa iti dai seama ce le place si ce nu?

Eu zic ca ar fi fain….

Cine ar putea sa faca asta? Un profiler ar putea…

Poti tu sa fii un profiler? Cu o mana de ajutor, cred ca poti. Raspunsul il vei da singur la sfarsitul acestor lectii…

Nu uita, ca ce urmeaza sa inveti este o unealta. Scopul nu este sa te folosesti de ea ca sa faci rau celor din jur, ci ca sa te cunosti pe tine si pe cei din jur pentru a avea relatii mai satisfacatoare si o calitate a vietii mai mare.

Sa trecem acum la treaba.

Vom vorbi despre unele generalitati , pentru ca apoi sa patrundem tot mai adanc in mintea si personalitatea umana.

Unul dintre cele mai frumoase lucruri la oameni e ca nimeni nu e la fel. La fel cum amprentele difera, si personalitatea fiecaruia difera, in functie de mostenirea genetica, mediul in care creste si se dezvolta si educatia pe care o primeste.

Insa pe langa deosebirile care ii fac unici, oamenii au multe generalitati. Pornind de la ele putem incepe sa cunoastem intreaga diversitate umana.

Caracteristicile personalitatii umane sunt identificabile si de multe ori previzibile.

Ceea ce ii motiveaza pe unii, ii lasa indiferenti pe altii.

Cheia pentru a putea patrunde in interiorul unei persoane, pentru a ne face intelesi sau pentru a-i influenta deciziile sta in intelegerea motivatiilor lor si capacitatea de a le intelege nevoile.

Daca ar fi sa impartim lumea in 2 mari categorii, i-am imparti in Extravertiti si Introvertiti.

Acum, sunt necesare niste lamuriri aici pentru ca 99% din oamenii cu care vorbesc nu inteleg ce inseamna sa fii un Extravertit sau un Introvertit.

Cum ma energizez? Din exterior sau interior?

Cand interactionez cu alti oameni sau cand petrec o parte din timp singur?

Unde imi place sa orientez energia? In lumea exterioara a oamenilor si a lucrurilor sau in lumea interioara a ideilor, gandurilor si sentimentelor.

Extravertitii cauta mai des decat Introvertitii compania grupurilor sociale.

In timp ce extravertitii isi concentreaza atentia la ce se intampla in jurul lor, introvertitii sunt independenti in mod natural si prefera sa aprofundeze proiecte personale si munca individuala ii stimluleaza si ii energizeaza.

Extravertitii sunt renumiti pentru faptul ca nu isi pot concentra energia pe doar un singur lucru, deoarece sunt mult mai interesati si energizati de diversitate.

Cum imi place sa imi petrec mai mult timpul? Sa fiu cu alti oameni sau singur? Extravertitii prefera agitatia sociala, introvertitii prefera intimitatea.

Acum, un lucru FOARTE IMPORTANT.

Nimeni nu este doar introvertit sau extravertit. Insa una din cele 2 domina la fiecare persoana, de la nastere la moarte.

O persoana introvertita poate fi foarte sociabila , insa tot timpul isi va consuma energia cand va interactiona cu cei din jur si isi va incarca bateriile cand va fi singur cu ideile si gandurile, emotiile sale.

O persoana extravertita se poate concentra si poate aprofunda anumite laucuri ca si un introvertit, dar intodeuna isi va incarca bateriile cand va socializa si va fi in mijlocul actiunii.

Idealul este sa ajungi la un echilibru.  insa partea dominanta cu care te nasti, introversie sau extraversie ramane, dominanata pentru intreaga viata.

Alt lucru important de retinut este ca nici unul dintre tipurile despre care vom discuta nu este bun sau rau. Fiecare are puncte tari si puncte slabe.

In lume, procentul de persoane introvertite si extravertite se imparte in mod egal,

50% -50%

Sa vedem in continuare trasaturi si moduri in care ne putem da seama daca o persoana este intravertita sau extravertita.

va urma

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

2 Comentarii

 1. Cred totusi ca nu poti numi o persoana introvertita sau extrovertita. Spre exemplu eu de multe ori ma consider extrovertit, dar uneori ma simt bine sa fiu introvertit, imi place sa-mi pun gandurile in “ordine”
  Mi-a placut articolul
  Succes!

 2. Salut Cristi

  Introversia/extraversia se refera la modalitatea de incarcare a bateriilor cu energie.

  Introvertitii se incarca cand sunt singuri, extravertitii in grupul social.

  Evident, un ochi neexperimentat poate confunda timiditatea cu introversia dar nu e deloc cazul.

  Poti sa fii introvertit si sa fii sufletul petrecerii, diferenta fiind ca dupa 2, 3 ore de viata sociala, introvertitul e epuizat, in timp ce extravertitul de abia s-a incalzit.

  Succes.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *