0 comentarii

Brainstorming-ul este chiar o „furtuna”?

Brainstorming-ul este o tehnica ce si-a dovedit de multa vreme eficienta in generarea unei multitudini de idei creative pentru rezolvarea unei probleme date.

De ce ne place? Pentru ca aceasta tehnica ne ofera o libertate totala de exprimare. Nimeni nu va judeca sau critica ideile celorlalti.  Asa ca putem fi relaxati, putem glumi chiar, putem spune orice ne trece prin cap daca are legatura cu subiectul.

De ce este atat de eficient? Pentru ca tocmai aceasta multitudine de idei (unele de-a dreptul traznite) este rezervorul din care va rezulta, la final, solutia aceea inteligenta, sclipitoare, nemaivazuta si nemaiintalnita.

Da, brainstorming-ul este o tehnica excelenta pentru rezolvare creativa a unei probleme.

clipboard01

Dar cum starnim aceasta furtuna a mintilor luminate? Cum ne aducem coechipierii in acea stare de profunda inspiratie?

1. In primul rand definim clar problema. Se spune ca jumatate din raspuns este intrebarea insasi.

2. Stabilim o limita de timp. Acest lucru depinde de natura si gradul de complexitate al problemei.

3. Solicitam participantilor idei pentru rezolvarea problemei. Specialistii recomanda cel putin 50 de idei, dar cu cat sunt mai multe cu atat este mai bine.

4. Ideile se scriu pe o tabla sau o foaie de hartie, in ordinea generarii lor si in asa fel incat sa poata fi vazute de catre toti participantii. Se noteaza absolut toate ideile, indiferent cat de stupide sau imposibile par la prima vedere.

5. Nu sunt permise criticile la adresa ideilor emise. Sunt incurajate in schimb rasetele si buna dispozitie.

clipboard02

6. La expirarea timpului alocat sau atunci cand ideile sunt epuizate  se va trece la gruparea celor asemanatoare sau care au legatura unele cu altele.

7. Prin discutii si consens ordonati ideile incepand cu cea care place cel mai mult catre cea care place cel mai putin grupului.

8. Alegeti, de exemplu, primele 5 solutii din acest clasament si analizati-le in continuare.

9. Stabiliti 5 criterii pentru alegerea solutiei optime. Aceste criterii pot fi restrictive (de ex. nivelul resurselor, restrictii legale, restrictii de timp) sau/si stabilite la alegere (eventual tot prin brainstorming).

10. Acordati fiecareia dintre cele 5 idei retinute cate  un punct pentru fiecare criteriu pe care il indeplineste.

11. Ordonati ideile in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut.

12. Felicitari. Ati gasit solutia castigatoare!

13. Daca sunt mai multe solutii cu punctajul maxim e si mai bine: aveti de unde alege.

De ce sa nu folosim brainstorming-ul si acasa? Oare ceilalti membri ai familiei nu ar fi fericiti sa ia parte la decizii?  Oare cel mic nu se va simti important vazandu-si ideile scrise  pe foaie de hartie, alaturi de cele ale parintilor? Oare nu vom intelege mai bine si nu vom aprecia mai mult faptul ca suntem o familie, o echipa, un intreg?

clipboard03

Spor la creatie si idei inspirate va doresc. Restul va veni de la sine.

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!
In categoria: Avantaj la start, Motivatie

Despre autor

Scris de

Mirela a absolvit facultatea de Electrotehnica si pe cea de Finante Contabilitate. Este interesata de dezvoltarea personala si finantele personale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *